• Tuomas Tuimala

Äärimmäisen helppo tapa piirtää hyviä muotokuvia osa 1. - Johdanto

Tästä alkaa uusi artikkelisarja, joka tulee pitämään sisällään tietoa, joka voi mullistaa todellisuutesi taiteilijana. Aion nimittäin opettaa sinulle miten hieno muotokuva syntyy helposti ja nopeasti. Tulen näyttämään sinulle muun muassa videoiden välityksellä miten voit piirtää muotokuvan kolmessa vaiheessa.

Nämä vaiheet ovat:


1. Oikeiden piirustustarvikkeiden hankkiminen

2. Luonnoksen piirtäminen siirtomenetelmällä

3. Piirustuksen varjostaminen

Yksikään vaihe ei vaadi suurta taitoa tai vuosien kokemusta, koska tulemme hyödyntämään muotokuvan piirtämisessä sopivia apukeinoja ja oikoteitä, jotka tekevät siitä helpompaa.

Katsopa seuraavaksi alla olevaa kuvaa. Siinä näet esimerkin tasosta jonka voit saavuttaa suhteellisen helposti tällä menetelmällä.

Kehykset viimeistelevät teoksen.

Mitä mieltä olet yllä olevasta muotokuvasta? Ei ehkä mikään mestariteos, mutta näyttää aika hyvältä kehyksissä. Kun otamme vielä huomioon sen, että kyseinen muotokuva syntyi äärimmäisen nopeasti ja helposti, voidaan sitä pitää hyvin onnistuneena. Piirtämisestä on nimittäin tärkeää tiedostaa se, että todella hyvää piirustusta on vaikeaa ellei mahdotonta tehdä kovin nopeasti ja vaivattomasti. Siksi silloin kun teos pitää syystä tai toisesta saada nopeasti valmiiksi, täytyy laatustandardit suhteuttaa tilanteeseen sopiviksi. Esimerkkinä oleva muotokuva on ehdottomasti piirtonopeuteen nähden hyvin onnistunut ja eikä se välttämättä ole edes kovin kaukana myyntikelpoisesta muotokuvasta. Joten nyt kun tavoitetaso on suunnilleen selvillä, voimme käydä lyhyesti läpi mainitsemani kolme vaihetta.Oikeiden piirustustarvikkeiden hankkiminen


Lasken hyvien tarvikkeiden hankkimisen yhdeksi piirustusvaiheeksi, koska laadukkailla työkaluilla syntyy hyvää jälkeä helpommin.

Tarvikkeiden käyttö voi vaatia hieman totuttelua, mutta voin taata sen, että vaikka pelkät hyvät tarvikkeet eivät tee kenestäkään mestaripiirtäjää, tekee ne piirtämisestä paljon helpompaa. Kun taas huonoilla tarvikkeilla piirtäminen tekee piirtämisestä varmasti vaikeampaa. Jos olet aloittelija niin älä tee sitä virhettä, että piirrät huonoilla tarvikkeilla ajatellen, että amatöörille riittää amatöörin välineet. Se on vakava virhe. Aloittelija tarvitsee aivan välttämättä ammattilaisen työkalut, jottei piirtämisestä, joka on itsessään jo vaativa suoritus, tule yhtään vaikeampaa kuin sen tarvitsee olla.


Entä jos et syystä tai toisesta voi hankkia uusia piirustustarvikkeita? Voitko silti hyötyä tästä piirustusprosessista? Aivan varmasti voit, mutta en suotta korosta hyvälaatuisten työkalujen hankkimisen tärkeyttä. Piirustusmetodini on sovitettu juuri tietyille työkaluille ja samankaltainen lopputulos perustuu pitkälle oikeisiin kyniin ja oikeaan paperiin. Taidekoulu Tuimalan verkkokaupasta saat edulliseen hintaan tarvittavat kynät ja tarvikkeet. https://www.taidekoulutuimala.fi/collections/uutuudetLuonnoksen piirtäminen siirtomenetelmällä


Oletko kuullut siirtomenetelmästä tai tiedätkö miten se toimii? Jos et niin, artikkelinsarjan kolmannessa osassa sinulle selviää miten menetelmä toimii. Menetelmää voi soveltaa eri tavoilla, mutta artikkelissa kerron tavan, joka tekee luonnoksen piirtämisestä kirjaimellisesti yhtä helppoa kuin lastenleikki. Menetelmä on äärimmäinen oikotie tarkkojen luonnosten piirtämiseen.


Piirustuksen varjostaminen


Varjostusten avulla muotokuvaan luodaan realismia ja muodon tuntua. Tämä tulee olevan piirustusprosessin vaativin vaihe, mutta saat hyviä vinkkejä siihen miten varjostusten piirtämistä voi helpottaa. Pienellä harjoittelulla varjostusten piirtämisestä tulee luontevaa. Katso alla video, jossa demonstroin pikakelauksella varjostusvaiheen alusta loppuun. Siitä saat hyvää ensimakua piirustusmetodista, jonka opetan sinulle seuraavissa artikkeleissa.

Terveisin,


Tuomas


PS. Vaikka kerron artikkeleissani varsin avokätisesti piirustustaidon salaisuuksista, ei se aina riitä onnistumiseen. Monet kuten minä itsekin ovat hyötyneet saatuaan itsenäisen opiskelun lisäksi henkilökohtaista ohjausta. Korkeatasoinen ohjaus voi auttaa edistymään piirustustaidossa ultranopeasti. Siksi suosittelen tutustumaan Taidekurssien kurssitarjontaan.