• Tuomas Tuimala

Äärimmäisen helppo tapa piirtää hyviä muotokuvia osa 2. - Hanki hyvät piirustustarvikkeet

Ammattilaisen työkaluilla syntyy ammattimaista jälkeä. Kuvataide on nimittäin osittain välineurheilua. Mestaritaiteilijakin voi olla vaikeuksissa jos käytettävissä ei ole kunnollisia tarvikkeita. Tarvikkeita ei tarvitse olla välttämättä paljon. Määrää tärkeämpää on laatu. Ymmärrä myös se, ettei laatu tarkoita aina kallista. Taiteilijalaatuisia taidetarvikkeita saa kohtuuhintaan.

Piirustusmenetelmä, jonka opetan sinulle edellyttää sitä, että sinulla on riittävän hyvät kynät ja muut tarvikkeet. Aion suositella sinulle nyt joitakin nimenomaisia tarvikkeita, jotka ovat takuuvarmasti hyviä. Tulen käyttämään näitä tarvikkeita kun demonstroin sinulle, miten hieno piirustus syntyy.

Ammattilaisen tarvikelista:


-Cansonin Mi-Teintes pastellipaperi

-Marie's hiilikynät

-Marie's pajuhiilitikut

-General's valkoinen 'hiilikynä'

-Muovailtava kumi

-Viuhkasivellin

-Siankarvasivellin

Olen valinnut nämä tarvikkeet huolellisesti ja voin taata, että ne ovat hyviä. Voit toki käyttää muitakin kyniä ja tarvikkeita, mutta silloin en voi taata samanlaista lopputulosta kuin mikä syntyy tällä tarvikelistalla. Varsinkin hyvät hiilikynät ja valkoinen hiilikynä näyttelevät tärkeää osaa siinä piirustusprosessissa, jonka tulet pian oppimaan. Hanki laadukkaat piirustustarvikkeet niin piirtämisestä tulee paljon helpompaa. Jos aiot harrastaa piirtämistä, joudut joka tapauksessa hankkimaan joitakin tarvikkeita. Miksi et hankkisi heti suosiolla hyviä.Yllä olevat tarvikkeet voit tilata edulliseen hintaan Taidekoulu Tuimalan verkkokaupasta.

Miksi on toisinaan hyvä käyttää oikoteitä?Seuraavassa artikkelissa kerron sinulle äärimmäisen helpon tavan piirtää tarkka luonnos. Kyseinen menetelmä on itse asiassa niin helppo, ettet tarvitse lainkaan aiempaa kokemusta onnistuaksesi piirtämään sen avulla hyvän luonnoksen. Se on niin helppo, että sen käyttö voi tuntua huijaamiselta. Mutta todellisuudessa se on menetelmä, jota ovat hyödyntäneet vanhat mestaritkin. Esimerkiksi Da Vincin ja Vermeerin kerrotaan käyttäneen tätä piirustusmenetelmää eri tavoilla. Harva meistä rohkenisi väittää Da Vincin tai Vermeerin kaltaisia mestareita huijareiksi.

Tosiasia on, vaikka käyttäisimme kaikkia mahdollisia oikoteitä ja apukeinoja päästäksemme parempaan lopputulokseen, on piirtäminen silti aina käsityötä alusta loppuun.


Hyvä piirtäjä osaa piirtää näköisen muotokuvan ilman oikoteitäkin.

Tarkoitukseni ei ole kuitenkaan erityisemmin kannustaa ketään menemään siitä mistä aita on matalin, mutta jos hyvä lopputulos on tärkeintä, on monelle käytännöllisempää ottaa käyttöön kaikki mahdolliset oikopolut ja apukeinot. Varsinkin piirustusharrastuksen alussa voi oikoteiden avulla saada tarvittavia onnistumisen kokemuksia, jotka kannustavat jatkamaan eteenpäin haastavimpiin menetelmiin. Muista kuitenkin se, että hyvä piirtäjä osaa piirtää näköisen muotokuvan ilman oikoteitäkin. Itse aloin käyttää oikoteitä vapautuneemmin vasta sitten kun olin ensin oppinut piirtämään hyvin ilman oikoteitä. Edelleenkin piirrän piirustukseni mielelläni alusta loppuun täysin omakätisesti.


Seuraavassa oppitunnissa opetan sinulle oikotien tarkkoihin luonnoksiin.

Terveisin,


Tuomas


PS. Tarvitsetko apua siihen miten piirustustarvikkeita tulisi käyttää? Haluatko opiskella piirustustaitoa ohjatusti tai oppia piirtämään hyvin ilman oikoteitä? Tutustu siinä tapauksessa Taidekurssien kurssivalikoimaan.