• Tuomas Tuimala

Äärimmäisen helppo tapa piirtää hyviä muotokuvia osa 3. - Oikotie tarkkoihin luonnoksiin

Tässä artikkelissa opit äärimmäisen helpon tavan piirtää luonnoksen. Mikä menetelmä on kyseessä? Kyseessä on siirtomenetelmä.


Siirtomenetelmää voi käyttää tavalla, joka ei vaadi oikeastaan ollenkaan piirustustaitoa. Voit nimittäin siirtää mallikuvasta ääriviivat suoraan piirustuspaperille, jolloin kyse on käytännössä läpipiirtämisestä. Tai jos päätät piirtää luonnoksen täysin omakätisesti alusta loppuun, voit käyttää siirtomenetelmää, jotta alkuperäinen luonnos säilyy tallessa uutta käyttöä varten. Tämä on myös hyvä varokeino sen varalta, että piirustus epäonnistuu, mutta haluat piirtää saman aiheen uudestaan. Toisella kertaa sinun ei tarvitse kuitenkaan aloittaa kaikkea alusta, koska alkuperäinen luonnos on tallessa.


Itsen keskiarvo - Kanoninen omakuva sarjakuvatyylillä


Miten siirtomenetelmä toimii käytännössä?


Ensimmäisenä tarvitset tietenkin sopivan mallikuvan. Käytin itse mallikuvana yllä olevaa olevaa vanhaa piirtämääni muotokuvaa, koska halusin tehdä siitä päivitetyn version. Piirsin siitä nopeasti ääriviivat läpi tietokoneen näytöltä. Mutta kuten jo mainitsin, voi siirron tehdä suoraan tulostetusta mallikuvasta. Kun teet siirron suoraan mallikuvasta tulee luonnoksesta varmemmin mallikuvan kaltainen.

1. Väritä mallikuvan kääntöpuoli pajuhiilellä tai jos teet lyijykynäpiirustuksen voit käyttää pehmeää lyijykynää.


2. Aseta mallikuva piirustuspaperin päälle kuvapuoli ylöspäin Molemmat paperit on hyvä teipata kiinni pöytään.
3. Seuraa muotokuvan ääriviivoja kynällä. Älä paina liian kovaa, jottei alla olevaan paperiin synny uurteita.


Näin saat kätevästi hyvän ääriviiiva luonnoksen muotokuvapiirustusta varten ilman, että sinun tarvitsee olla huolissaan mittasuhteista ja muodoista. Alla olevassa kuvassa näet alkuperäisen omakätisesti piirtämäni luonnoksen, mutta siirretty luonnos tulee näyttämään suunnilleen samalta.


Jos luonnos on siirron jälkeen liian himmeä voit vahvistaa sen kovalla hiilikynällä (ks. video).
Mitä luonnokseen kannattaa mallikuvasta jäljentää?


Luonnokseen kannattaa jäljentää siluetti, kasvonpiirteet, sekä valot ja varjot. Jos käytät mallikuvaa, jossa on selkeästi tunnistettavat varjot on valojen varjojen jäljentäminen suhteellisen helppoa. Jos et ole tottunut havainnoimaan valoja ja varjoja, voi pehmeä rajaisten varjojen rajoja olla hieman vaikea tunnistaa, mutta siitä ei tarvitse olla liian huolissaan. Luonnoksen idea on toimia karttana, jonka avulla juuri sinä voit hahmottaa aiheen muodot ja jonka pohjalta voit lähteä kehittelemään piirustusta eteenpäin. Idea on tavallaan piirtää ikään kuin värityskuva varjostusten piirtämistä varten. Mitä selkeämpi se on, sen parempi.

Onko luonnoksen läpi piirtäminen huijaamista?

Moni asiaan perehtymätön voi pitää läpi piirtämistä huijaamisena, mutta totuus on jotain aivan muuta. Nimittäin vaikka läpi piirtämällä luonnos syntyy vaivattomasti, ei vielä pelkät hyvin onnistuneet ääriviivat ratkaise sitä, miltä lopullinen teos näyttää. Itse asiassa jo itse läpi piirto vaiheeseenkin liittyy omat ongelmansa. Valokuvassahan ei ole ääriviivoja. Ne täytyy kuvitella kuvaan. Kuten aiemmin tuli esiin voi esimerkiksi valon ja varjon rajoja olla joskus vaikea määritellä tarkasti jos raja on todella pehmeä niin, että yksi tummuusaste vaihtuu saumattomasti toiseen. Joten lopulta menetelmä joka vaikuttaa aluksi äärimmäisen yksinkertaiselta ja helpolta, ei aina olekaan niin yksinkertainen ja helppo käytännössä. Toki aika vaikea läpi piirtämällä on piirtää mitään täysin väärin jos vain on vähänkään huolellinen.


Joka tapauksessa on hyvä tiedostaa, ettei piirtäminen helpoimmillaankaan ole täysin ongelmatonta, eikä yksikään piirustus ole koskaan ilmaantunut täysin itsestään paperille. Sitä paitsi läpi piirtäminen sen eri muodoissaan on arkipäivää monelle ammattilaiselle. Vanhojen mestarienkin kerrotaan käyttäneen erilaisia optisia apuvälineitä, kuten esimerkiksi camera lucidaa. Olivatko hekin huijareita? Lopulta lopputulos ratkaisee ja aina vaaditaan jonkin verran aitoa osaamista, että syntyy hyvä piirustus. Kyky tuottaa mestariteoksia vaatii myös aina riittävästi kokemusta ja harjoittelua.


Jos haluat kehittää taitoasi piirtää hyviä piirustuksia täysin omakätisesti alusta loppuun, ei läpi piirtäminen ole silloin hyvä vaihtoehto. Sitä kannattaa käyttää säästellen. Itse tein niin, että opettelin ensin piirtämään hyvin mahdollisimman vähillä oikoteillä ja vasta sitten sallin itseni käyttää oikoteitä vapaammin. Nautin kyllä edelleenkin siitä, että saan piirtää piirustuksen alusta loppuun ilman oikoteitä ja siksi käytän läpi piirtämistä harkiten.

Seuraavassa artikkelissa pääsemme piirtämään varjostuksia.

Terveisin,

Tuomas


PS. Piirustuskurssi on käynnissä! Liity mukaan ja vie osaamisesi seuraavalle tasolle. Kurssin löydät osoitteesta www.taidekurssit.fi