• Tuomas Tuimala

Äärimmäisen helppo tapa piirtää hyviä muotokuvia osa 4. - Varjostusten piirtäminen

Tässä artikkelissa opetan miten teet muotokuvan valmiiksi piirtämällä siihen varjostukset.

Mistä varjostusten piirtäminen olisi hyvä aloittaa? Suosittelen aloittamaan siitä, että teet eron valon ja varjon välille sävyttämällä kuvasta varjot.


Universaali Tuomas eli Tapani Leppänen - Kanoninen omakuva

Sen jälkeen voit merkitä kuvaan tummimmat alueet (musta) ja vaaleimmat kohdat. Tummin ja vaalein kohta muodostaa niin sanotun sävyavaimen, jonka avulla voit virittää muut tummuudet kohdalleen. Voit tehdä kuvaan myös alustavaa valöörikartoitusta. Valöörit eli tummuusasteet määräytyvät mallikuvan mukaan. Piirtäessä on tärkeää katsoa jatkuvasti mallikuvaa ja vertailla sitä omaan piirustukseen.
Kuten videosta huomaat, vaihdoin alkuperäisen muotokuvan valokuvaan, jotta saan paremman vertailukohdan valöörien piirtämistä varten. Koska piirsin luonnoksen muotokuvapiirustuksestani ei luonnokseni vastaa täysin valokuvaa, mutta se ei tässä tapauksessa haittaa. Hyvän piirustuksen ei tarvitse olla täydellinen kopio mallista, vaan voi sisältää omaa persoonallista tulkintaa. Muista kuitenkin, että tulkinnassa on tärkeää tietää mitä tekee. Hyvä tulkinta on lopulta myös mallinsa näköinen.


Piirustukseni voisi olla enemmän mallinsa näköinen ja sen tulisi olla jos olisin tehnyt siirron suoraan alkuperäisestä mallikuvasta tai tarkasta luonnoksesta. Tulkintaa ei kannata käyttää tekosyynä huolimattomalle työskentelylle. Nyt halusin kuitenkin tarkoituksella päivittää vanhan piirustuksen ja luoda siihen lisää dramatiikkaa ja kolmiulotteisen muodon tuntua. Koska alkuperäinen piirustus oli valööreiltaan liian kaukana alkuperäisestä mallikuvasta, päätin ottaa alkuperäisen valokuvan malliksi valöörien piirtämiseen. Lopputulosta kutsun kanoniseksi omakuvaksi, joka on universaali keskiarvo itsestä. Ajatusta voisi verrata siihen, että vangitsee liikkuvasta mallista paperille eri asentojen ja kuvakulmien välisen keskiarvon. Sitä voi ajatella myös henkilön idealisaationa. Idealisointi on olennainen osa vanhaa klassista taidetta.


Epätarkkuus mittasuhteissa ja muodoissa perustuu tässä tapauksessa tietoiseen valintaan. On hyvä pyrkiä saamaan piirustusprosessiin mahdollisimman paljon tietoista kontrollia, muuten onnistuminen on epävarmaa. Jos manipuloit aihetta ja poikkeat jossain piirteissä mallista, tee se tietoisesti ja noudattaen kuvataiteen tärkeimpiä periaatteita.


Katso videosta miten sävytän kuvaa ja teen siihen valoja ja varjoja koskevia merkintöjä.Valöörien työstäminen alkaa


Kun valo ja varjo, sekä sävyavain on merkitty kuvaan, voidaan alkaa työstämään tummuusasteita kohdalleen. Tämä työvaihe perustuu ennen kaikkea mallin ja piirustuksen jatkuvaan vertaamiseen. Yritä rakentaa tummuudet vähitellen sen mukaan mitä mallikuvassa näet. Piirrä kevyesti, jotta voit tarvittaessa kumittaa helposti piirtojälkeä pois ja tehdä korjauksia. Tummuudet syntyvät kerrostamalla hiiltä. Voit käyttää sekä hiilikyniä, että pajuhiiltä. Valoihin toimii hyvin valkoinen hiilikynä. Ota myös käyttöön muita työkaluja sen mukaan mitä tarvikkeita sinulla on. Videolla näet kuinka käytän wc-paperia ja erilaisia siveltimiä piirtojäljen tasoittamiseen ja häivytyksiin. Siveltimet ja häivyttimet ovat omanlaisensa oikotie hyviin varjostuksiin. Siveltimillä piirtojälkeä saa kätevästi tasoitettua ja valöörirajoja pehmennettyä. Ilman apuvälineitä esimerkiksi pehmeiden valöörirajojen piirtäminen pelkällä hiilikynällä on hidasta puuhaa. Sitäkin kannattaa toki joskus kokeilla, jos haluat todella oppia hallitsemaan kynän käytön hyvin.

Tästä eteenpäin piirtäminen on valöörien hienosäätöä ja yksityiskohtien hiomista. Mihin sinun tulisi kiinnittää huomiota? Yritä saada valöörien hiearkia vastaamaan mallikuvaa. Toisin sanottuna valot ja varjot ovat samoissa paikoissa ja näin ollen myös päävalöörien tulisi olla samoissa paikoissa kuin mallikuvassa.

Kun valon ja varjon ero säilyy ja tummuudet ovat sijoitettu oikein, syntyy kolmiulotteisen muodon vaikutelma. Siksi tätä vaihetta kutsutaan myös muodon kuvaamiseksi.

Jos sijoitat tummuudet oikeisiin kohtiin, tulee kasvojen anatomia myös esiin kuin itsestään ilman, että sinun tarvitsee tietää mitään anatomiasta. Toki anatomian tuntemuksesta on paljon apua ja se puolestaan auttaa myös valöörien piirtämisessä. Valöörit nimittäin määräytyvät sen mukaan mikä on muodon suhde valonlähteeseen. Perussääntö on se, että muodon kääntyessä valosta poispäin se tummenee.

Viimeistely


Kun valöörit alkaa olla kohdallaan on aika siirtyä viimeistelyyn. Ennen viimeistelyn aloittamista voi olla hyvä pitää vaikka pieni tauko, jotta piirustuksen näkee tuorein silmin. Tee sitten viimeiset vertailut ja hienosäädöt.Jos kaikki näyttää olevan kohdallaan, etkä löydä piirustuksesta mitään parannettavaa tai se vastaa haluaamaasi viimeistelyn tasoa, on teos valmis. Hyvää työtä! Ei muuta kuin muotokuva kehyksiin!


Muotokuvapiirustus on hieno lahja ystävälle tai sukulaiselle.

Millaisia ajatuksia tämä piirustusmetodi sinussa herätti. Koitko, että muotokuvan piirtäminen oli helppoa tällä menetelmällä? Jos piirustuksesi ei onnistunut toivomallasi tavalla, ei mitään hätää. Vika ei välttämättä ole sinussa, sillä kuvailin piirustusprosessin vain sen pääpiirteissään. Mikä siis avuksi? Jos analysoit artikkelien videot huolellisesti ja pyrit jäljittelemään työskentelyäni vielä vähän tarkemmin, voit onnistua toisella yrityksellä paremmin. Lisäksi uuden asian oppiminen vaatii yleensä muutamia toistoja ennen kuin siihen pääsee sisälle. Yksi hyvä vaihtoehto on myös osallistua jollekin maksullisista piirustuskursseistani. Ne löytyvät osoitteesta www.taidekurssit.fi


Kun tietää mitä tekee, voi piirtää heti paremmin.

Jos olet kiinnostunut saamaan henkilökohtaista ohjausta muotokuvien piirtämiseen tai piirtämiseen yleensä voit ottaa yhteyttä minuun sähköpostitse. Voimme keskustella erilaisista vaihtoehdoista viedä taitojasi eteenpäin. Minut tavoitat osoitteesta tuomas.tuimala@taidekurssit.fi


Terveisin,


Tuomas


PS. Suosittu Piirtämisen perusteet -kurssi on käynnissä. Liity nyt mukaan ja vie taitosi seuraavalle tasolle! Kurssin löydät osoitteesta www.taidekurssit.fiPPS. Haluaisitko oppia piirtämään hienoja muotokuvia alusta loppuun täysin omakätisesti ilman läpipiirtämistä ja muita äärimmäisiä oikoteitä? Tutustu siinä tapauksessa Taidekoulu Tuimalan Muotokuva helposti -kurssiin. Kurssilla opetan miten voit piirtää muotokuvan suhteellisen helposti ilman, että sinun tarvitsee turvautua läpipiirtämiseen. On hieno tunne kun tietää osaavansa piirtää hyvän piirustuksen ilman oikoteitä.Itse piirretty muotokuva on hieno lahja sukulaiselle tai ystävälle.