top of page

Öljymaalauksen perusteita osa 2.

Hei! Kokoan tähän artikkeliin joitakin uusia ja vanhoja videoita, jotka auttavat sinua öljymaalauksen perusteiden oppimisessa. Muista, että kun puhutaan perusteista, puhutaan samalla edistyneemmästä maalaamisesta, koska ilman perusteita ei ole mitään.


Perustietoja tarvikkeista ja menetelmistä

Tärkeä harjoitus maalarilleJos ihmettelet, että mitä ihmettä piirustusvideo tekee öljymaalausta käsittelevässä artikkelissa tai videokokoelmassa niin syy on yksinkertainen. Maalaminen on piirtämistä ja piirtäminen on maalaamista. Ilman piirustuksellisia taitoja ei voi syntyä huippuluokan maalauksia. Ei ainakaan aiheista, joissa esimerkiksi mittasuhteilla ja muotojen artikulaatiolla on merkitystä. Joten jos haluat todella kehittää maalaustaitoasi ota kynä käteen ja harjoittele valojen ja varjojen siluettien piirtämistä havainnosta.


Tällainen luonnos toimii myös maalauksen pohjana. Seuraavalla videolla näet miten maalaan monokromaattisen tutkielman valo/varjo -luonnoksen pohjalta.
Maalaus täydellä väripaletilla suorasta havainnostaKun osaat luonnostella havainnosta ja maalata monokromaattisesti voit ottaa täyden paletin käyttöön ja kokeilla maalata yksinkertaisen asetelman suorasta havainnosta.Maalaustaidon demystifiointiaTässä viimeissä videossa käytän akryylivärejä, mutta maalaustoiminnon periaatteet ovat täysin samat kuin öljymaalauksessa. Hullun demonstraation tarkoitus ei ole saada aikaiseksi mestariteosta vaan valaista sitä, että mieli ja ymmärrys ohjaavat sivellintä. Hullu demonstraatio on käytännön demonstraatio edellä olevien videoiden periaatteiden lähes kirjaimellisesta soveltamisesta.


Maalaustoiminnon olemusta kannattaa tosissaan pohtia, koska se voi vapauttaa sinut todellisuuteen jossa maalaaminen alkaa tuntua aivan erilaiselta kuin ennen. Se toisaalta vapauttava kokemus, mutta se on myös demystifioiva kokemus, joka imaisee ylimääräiset romantiikat ja ihmeellisyydet pois maalaamisesta. Jos etsit maalaamisesta jonkinlaista tunteikasta ja suurta taiteilijuuden kokemusta niin kannattaa ehkä unohtaa nämä videot. Videoiden tarkoitus on esittää kaunistelematon totuus, siitä miten maalaustaidon voi oppia ja miten sitä voi kehittää.


Ja vielä lopuksi mistä tiedät, että hallitset kuvataiteen perusteet? Yksi hyvä merkki on se, että pystyt halutessasi maalaamaan myös heikommalla kädelläsi, vaikka tuo käsi toimisi todella olemattomasti. Toinen varma merkki on se, että pystyt toistamaan havaintoa tarkasti ja uskottavasti. Esimerkiksi jotenkin tähän tapaan:

Korostan vielä sitä, että tällainen kuvan jäljentämisen taito kuuluu maalaustaidon perusteisiin. Jos se ei ole hallussa on perusteissa vielä hiottavaa. Ja sitten kun se alkaa olla hallussa on niissä usein silti vielä hiottavaa. Nimittäin mestariteoksetkin tehdään perustaitojen avulla.


Jos tällainen ajatus kuulostaa sinulle vieraalta niin en ole yllättynyt, sillä nykyään klassiset standardit eivät ole samalla tavalla arvostettuja kuin joskus aikoinaan. Yleinen rima on laskenut niin matalalle, että mitä tahansa voi kutsua taiteeksi. Sitä paitsi havainnon tarkka kopiointi on klassisessa todellisuudessa oikeastaan vain harjoittelua. Sen jälkeen alkaa todellinen taiteen tekeminen. Osaamisessa on se hyvä puoli, että se mahdollistaa suuremman ilmaisunvapauden. Voi halutessaan liikkua korkean kontrollin maailman ja täydellisen irti päästämisen välillä. Mutta jos maalaa vain irti päästämisen kautta niin ei voi kuvitella oppivansa kontrollia. Todellinen vapaus löytyy järkevien rajojen kautta.


Terveisin,


Okulaarinen tieteilijä

Comentarios


bottom of page