• Tuomas Tuimala

Öljymaalaus vaihe vaiheelta

Tässä artikkelissa käyn läpi klassisen öljymaalausprosessin päävaiheet. Älä anna sanan klassinen hämätä itseäsi luulemaan, että kyseessä on jotenkin äärimmäisen vaikea tai teknisesti vaativa menetelmä. Klassisessa metodissa on nimenomaan se etu, että siinä maalausprosessi on jaettu selkeästi eteneviin vaiheisiin. Kun maalaamisessa on selkeä ja toimiva kaava, on onnistuminen paljon varmempaa.Luonnoksen piirtäminen


Maalaaminen ei lopulta eroa kovin paljon piirtämisestä. Aivan kuten piirustuskin, samoin maalaus alkaa vahvan luonnoksen luomisella. Miten vahva luonnos syntyy käytännössä?

Siihen on tietenkin monia toimivia tapoja, mutta yksi hyvä vaihtoehto on piirtää luonnos lyijykynällä.


Luonnos kannattaa piirtää erillisille paperille, josta sen voi siirtää maalauspohjalle siirtomenetelmällä. Siirtomenetelmän hyvä puoli on se, että silloin kovalla vaivalla tehty alkuperäinen luonnos säilyy ja sitä voi käyttää monta kertaa uudestaan. Jos maalaus sattuisi jostain syystä epäonnistumaan, ei seuraavalla kerralla tarvitse aloittaa koko prosessia aivan alusta. Hyvän luonnoksen piirtäminen on nimittäin yksi vaivalloisimmista maalaus- tai piirustusprosessin vaiheista. Miten niin? Eikö luonnos ole nimenomaan vain rento hahmotelma aiheesta? Voi olla, mutta onko silloin kyseessä vahva luonnos. Ei oikeastaan. Mitä epämääräisempi luonnos, sitä enemmän vaatii taitoa rakentaa sen pohjalta valmis maalaus. Moni ammattilainenkin maalaa läpi uransa käyttäen maalauksen perustana tarkasti piirrettyä luonnosta. Joka tapauksessa se on varmaa, että aloittelija hyötyy siitä, että tekee ensin selkeän perustan maalaukselle.Millainen on vahva luonnos?


Vahva luonnos on selkeästi artikuloitu ääriviivapiirustus, jossa koko, mittasuhteet ja muodot ovat kohdallaan. Hyvään luonnokseen on myös kartoitettu valot ja varjot. Vahvan luonnoksen ei tarvitse olla absoluuttisen täydellinen, mutta tarkka siitä kannattaa tehdä. Alla näet esimerkin hyvästä luonnoksesta.


Kuten kuvasta näet, luonnos on selkeä ääriviivapiirustus. Kuvan luonnos on siirretty luonnospaperilta sävytetylle maalauspohjalle. Maalauspohja on sävytetty tärpätillä ohennetulla poltetulla umbralla. Vahva luonnos muodostaa ikään kuin kartan, jonka avulla sinun on helppo asetelle oikeat valöörit ja värit oikeisiin kohtiin.Luonnoksen vahvistaminen


Seuraavaksi luonnoksen ääriviivat voi vielä vahvistaa maalilla, jotta luonnoksen sisältämä informaatio säilyy näkyvissä pitempään. Maalatessa luonnos väistämättä häviää lopulta maalin alle.Valon ja varjon kartoittaminen


Kun luonnos on vahvistettu, voidaan siirtyä valon ja varjon merkitsemiseen. Tässä vaiheessa voi myös tehdä alustavaa valöörikartoitusta. Aihetta käsitellään tässä vaiheessa litteänä ja yksivärisesti.


Idea on saada tehtyä suuntaa antavia muistiinpanoja eri tummuuksista. Valon ja varjon erotteleminen on erityisen tärkeää. Tämän vaiheen voi maalata tärpätillä ohennetulla maalilla.Monokromaattinen alusmaalaus


Kaikki edellä mainitut vaiheet voidaan luokitella kuuluvaksi luonnosteluun. Nyt meillä on vahva pohja yksiväristä alusmaalausta varten. Yksivärisessä eli monokromaattisessa alusmaalauksessa aihetta kehitellään hieman pidemmälle. Itse asiassa, alusmaalauksesta voi tehdä todella viimeistellynkin jos niin haluaa, mutta vähempikin riittää. Alusmaalauksen olisi hyvä vastata valöörihierarkialtaan lopullista maalausta.


Alusmaalaus voi sisältää myös muodon kuvaamista. Kolmiulotteisen muodon vaikutelma on muutenkin väistämätöntä kun valööreita kehittelee tarpeeksi pitkälle.


Tässä vaiheessa voi ottaa käyttöön valkoisen maalin, jonka avulla tummaa väriä voi vaalentaa ja sekoittaa siitä eri valöörit. Kun alusmaalaus on valmis, täytyy sen antaa kuivua kunnolla.Värikerroksen maalaaminen


Kun alusmaalaus on täysin kuiva, voi päälle maalata seuraavan kerroksen. Kerroksia voi olla useita, mutta tällä kertaa meille riitää yksi monivärinen kerros.


Värikerroksen maalaamiseen et tarvitse kovin laajaa palettia. Päävärit, ruskea ja valkoinen riittää. Niistä saat sekoitettua valtavan määrän eri värejä. Moni ammattilainen maalaa rajoitetulla paletilla vaikuttavin tuloksin. Mutta varsinkin aloittelijan on hyvä pitää maalausprosessi ja väripaletti riittävän yksinkertaisena. Kokemuksen karttuessa voi lähteä kokeilemaan erilaisia paletteja.Värikerroksen maalaaminen, samoin kuin edellisetkin vaiheet ja niissä onnistuminen perustuu mallin havainnointiin eli siihen, että yrität saada värit täsmäämään mallin kanssa. Jos maalaat valokuvasta ja sinulla on käytössäsi konkreettinen fyysinen valokuva, voit testata värejä sen päälle. Jos paletin väri on sama kuin mallikuvassa, sulautuu väri valokuvaan. Helppoa ja kätevää!


Tässä oli pähkinän kuoressa maalausprosessin vaiheet. Kokeile ja näet, että kun maalausprosessissa on selkeä suunnitelma, on maalaaminen paljon helpompaa.


Terveisin,


Tuomas