• Tuomas Tuimala

Öljymaalaus vain kolmella päävärillä

Hei! Tässä artikkelissa kuvailen miten öljymaalaus syntyy vain kolmella päävärillä.

Rajattu paletti


Olen jo aiemmissa artikkeleissani käsitellyt jonkin verran rajattua palettia ja kertonut, että kannatan ideaa teoriassa, mutta käytännössä turvaudun itse useimmiten vähän laajempaan palettiin. Koska rajatun paletin idea kaikessa yksinkertaisuudessaan on vetoava, halusin vaihteeksi kokeilla, että millainen maalaus syntyy jos käytän ainoastaan kolmea pääväriä sinistä, punaista ja keltaista.


Käyttämäni öljyvärit ja tarvikkeet


Tällä kertaa päätin ottaa käyttöön Royal Talensin vesiliukoiset Cobra Artist öljyvärit.

Palettiin valikoitui pääväreiksi Primary Cyan (sininen), Primary Magenta (punainen), Permanent Yellow light (keltainen). Lisäksi värien vaalentamista ja huippuvaloja varten otin mukaan titaaninvalkoisen. Maalausnesteeksi vesiliukoisille öljyväreille tarkoitettu Painting Medium liemi.

Väriensekoitusalustaksi otin valkoisen paperipaletin ja värien sekoittamiseen palettiveitsen.


Siveltimiä otin käyttöön neljä kappaletta, joista kolme näet ylhäällä olevasta kuvasta. Näiden kolmen siveltiminen lisäksi käytin pientä sivellintä suurempaa tarkkuutta vaativiin kohtiin.


Maalauspohjana käytin pientä kangaspahvipohjaa.


Maalauksen aihe


Maalauksen aiheeksi otin parin esineen asetelman, jonka maalasin suorasta havainnosta. Asetin esineet varjolaatikkoon ja valaisin asetelman yhdellä pääasiallisella valonlähteellä.

Kuvasta näet miten olen asettanut asetelman suhteessa maalausalustaan. Valokuvassa asetelma näkyy hieman eri näkökulmasta kuin maalauspisteestäni katsottuna. Siksi valokuvassa maalauksen asetelman perspektiivi näyttää poikkeavan varjolaatikossa olevasta asetelmasta. Todellisuudessa maalasin asetelman juuri sellaisena kuin näin sen maalauspisteestä katsottuna. Asetelmia maalatessa kannattaa olla huolellinen juuri perspektiivin suhteen, jotta lopputulos on realistinen.


Asetelman esineet valikoin niin, että niiden värit olisi mahdollista sekoittaa suhteellisen vaivattomasti pelkillä pääväreillä.


Maalausmetodi


Maalausmetodina käytin alla primaa eli kertamaalausta. Kertamaalaus soveltuu hyvin nopeampia töitä varten. Tähän maalaukseen minulta meni aikaa pari tuntia. Jos olisin halunnut teokseen asteen verran lisää realismia olisin jatkanut maalaamista vielä toiset pari tuntia. Muista, ettei nopea maalaustekniikka tarkoita hätäilyä. Kaksi tuntia on lopulta aika kova vauhti öljymaalauksessa jos pyrkii vähintään kohtuulliseen lopputulokseen.


Maalausprosessin vaiheet


Aloitin maalausprosessin sekoittamalla pääväreistä tumman seoksen, jota käyttäisin luonnosteluun, taustaan ja tummimpiin kohtiin.


Sitten aloin hahmotella asetelmaa suoraan maalilla. Luonnosteluun käytin reilusti vedellä ohennettua maalia. Maalilla luonnostelu ei oikeastaan poikkea mitenkään kynällä tai hiilellä luonnostelusta. Työkalu on vain vähän erilainen, muuten luonnostelu tapahtuu samojen periaatteiden mukaan.


Toimivaa tapaa luonnostella olen käsitellyt tarkemmin muissa artikkeleissani, joten en syvenny siihen tällä kertaa tämän enempää.


Kun aiheen koko ja muoto oli suunnilleen selvillä ja hahmoteltu maalauspohjalle, aloin täyttää kahvikupin varjoja tummalla värillä. Tässä vaiheessa otin käyttöön maalausnesteen maalin notkistamiseksi.


Tämän jälkeen maalasin kupin valot.Noudatin samaa maalausjärjestystä myös mandariinissa.Täytettyäni maalauspohjan maalilla, siirryin värien, valöörien ja yksityiskohtien hienosäätämiseen.Päätin lopettaa parin tunnin maalaamisen jälkeen.Lopputulos oli kohtuullinen käytettyyn aikaan ja värien vähyyteen nähden.


Alla olevasta videosta näet maalausprosessin kokonaisuudessaan, mutta nopeutettuna.Opi lisää


Jos tämä sai sinut kiinnostumaan maalaustekniikoista, kannattaa siinä tapauksessa tutustua Taidekurssien nettisivuihin. Taidekurssit järjestävät kuvataiteen opetusta nettikurssien muodossa. Olen itse kursseilla mukana ja kerron niissä mielelläni lisää toimivista maalausmenetelmistä ja -periaatteista. Maalaamisen ei tarvitse olla liian vaikeaa. Hankkimalla riittävästi tietoa aiheesta, sinäkin voit onnistua maalaamaan hyviä teoksia.


Terveisin,


Tuomas


PS. Maalauskurssimme ovat uudistuneet! Kursseilla on nyt enemmän oppituntien teemoja valaisevia videoita. Videoilta pääset seuraamaan läheltä kuinka maalaaminen käytännössä tapahtuu.


Tervetuloa oppimaan akryyli- ja öljymaalausta! www.taidekurssit.fi