• Tuomas Tuimala

"Näin maalaat abstrakteja maisemamaalauksia"

Tässä artikkelissa annan joitakin vinkkejä abstraktien maisemateosten maalaamiseen. Saat tietää maalausprosessin päävaiheista ja sopivista tarvikkeista. Kerron myös mitkä ovat joitakin hyvän abstraktin teoksen tuntomerkkejä.Sopivat maalaustarvikkeet


Abstraktien maisemamaalausten maalaamiseen soveltuu hyvin sekä akryyli- että öljyvärit. Voit tehdä maalauksen esimerkiksi niin, että teet maalauksen pääasiassa akryyliväreillä, mutta viimeistelet sen öljyväreillä. Muista kuitenkin, että öljyvärien päälle ei voi maalata akryyliväreillä kun taas akryylivärien päälle voi maalata öljyväreillä. Moni maalari tekeekin alusmaalauksen akryyliväreillä ja loput kerroksista öljyväreillä.


Akryyliväreillä maalaus syntyy helposti ja nopeasti. Öljyvärien kanssa työskentely on vähän hitaampaa, silloin kun maalaa usemman kerroksen. Kunkin kerroksen täytyy nimittäin antaa kuivua kunnolla ja siihen menee jonkin verran aikaa. Akryylivärit taas kuivuvat melkein samantien.


Winsor & Newtonin Galeria akryylivärit ovat hyviä.

Maalauksen tekemiseen tarvitset luonnollisesti sopivan pohjan. Sopiva pohja on esimerkiksi kangaspahvipohja tai pinko-pohja.


Abstraktiin maisemamaalaukseen kuuluu maalaaminen rennolla otteella, joten siveltimet voi olla isompia. Myös palettiveitsi toimii hyvin.


Maalaustarvikkeissa oleellisinta on se, että ne ovat hyvälaatuisia.Hyvän maalauksen tuntomerkkejä


Mikä saa teoksen näyttämään hyvältä? Siihen vaikuttaa moni asia. Yksi niistä on henkilökohtainen maku. On kuitenkin joitakin tekijöitä, jotka synnyttävät katsojassa kuin katsojassa vaikutelman osaamisesta. Mielestäni tämä on yksi tärkeimmistä tavoitteista kuvataiteessa, olipa kyse sitten abstraktista taiteesta tai realismista. Osaamisen vaikutelma osoittaa, että taiteilija tietää mitä tekee ja näin ollen kykenee toteuttamaan vapaasti omia visioitaan. Vaikkei taidokkainkaan taideteos sopisi kaikkien henkilökohtaisiin mieltymyksiin, on se silti taidokas teos. Tältä pohjalta on hyvä lähteä rakentamaan omaa subjektiivista ilmaisuaan.


Taidokkuus perustuu pitkälti suunnitteluun ja harkintaan. Näin ollen hyvään maalaukseen liittyy jonkinlaista suunnittelua. Siinäkin tapauksessa, että teos toteutetaan ekspressionistisena improvisaationa, kannattaa käyttää pohjana esimerkiksi jotain toimivaa sommittelumallia. Pelkästään kultaisen leikkauksen soveltaminen teokseen voi tehdä siitä heti paremman. Asian ydin on se, että työskentelyn taustalla on jokin selkeä visio. Silloin onnistuminen ei ole vain puhdasta sattumaa.Miten tämä soveltuu abstraktiin maisemaalaukseen? Esimerkiksi niin, että käytät teoksen mallina jotain maisemakuvaa, jossa on hyvä sommittelu. Inspiraationa ja mallina voi toimia myös maalaus, josta teet oman abstraktin tulkinnan.


Miten teet realistisesta aiheesta abstraktin tulkinnan? Abstrakti on varsin laaja käsite, johon sisältyy runsaasti erilaisia mahdollisuuksia. Abstrakti tulkinta voi tapahtua värien avulla tai abstraktilla siveltimen jäljellä. Vaikka aihe on pohjimmiltaan esittävä, muuttuu siitä abstrakti esimerkiksi epärealistisen kirkkailla väreillä.


Maalauksesta tekee hyvän myös vastavärien sopiva käyttö sekä kontrastin ja tarkkuuden vaihtelu. Maisemamaalauksessa on hyvä soveltaa myös ilmaperspektiiviä, joka luo teokseen etäisyyden tuntua.Näin maalaat abstraktin maiseman


Seuraavasta videosta näet miten abstrakti maisemamaalaus syntyy vaihe vaiheelta.


Terveisin,


Tuomas


PS. Suositulla Akryylimaalaus haltuun -kurssilla pääset harjoittelemaan ohjatusti akryylimaalauksen menetelmiä ja tekniikoita. Kun opit hallitsemaan kuvataiteen tärkeimmät periaatteet, voit ilmaista itseäsi vapautuneemmin ja ilman osaamattomuuden kahleita.

Akryylimaalauksia.

Kuvataiteen ydintaitojen hallinta mahdollistaa vapaan liikkumisen abstrakti-realismi -spektrumilla. Abstraktio on taiteen ehdotonta ydintä, olipa sitten kyseessä esittävä tai ei-esittävä teos. Yllä oleva kollaasi havainnollistaa erilaisten teosten maalaamista abstraktiolla. Jos haluat tietää aiheesta lisää, liity Akryylimaalaus -kurssillemme. Löydät sen osoitteesta www.taidekurssit.fi