top of page
  • Kirjoittajan kuvaTuomas Tuimala

Akryylimaalaus haltuun osa 2. - Maalauspohjat

Hei! Tervetuloa lukemaan tämän artikkelisarjan toista osaa. Tässä osassa kerron sinulle akryylimaalaukseen soveltuvista pohjista.


Paperit ja lehtiöt


Akryylivärien yksi hyvä puoli on se, että niillä voi maalata monenlaiselle pinnalle. Jopa riittävän jämäkkä piirustuspaperikin käy, kunhan sen käsitteleen ensin oikein. Miten paperi tulisi käsitellä? Levittämällä gessoa pintaan ja ehkä sen jälkeen vähän hiomalla kuivunutta gessopintaa. Tällaisen käsittelyn jälkeen paperille on hyvä maalata. Käsittelemättömällekin paperille voi toki maalata, mutta käsittelemättömällä paperilla on taipumusta alkaa kupruilla.


Itse käytän paperin sijaan maalauskangaslehtiöitä, jotka ulospäin näyttävät piirustuslehtiöltä, mutta sisältä paljastuu, että sen sivut ovat maalauskankaita.

Tällaisen maalauskankaan palan voi teipata vanerilevyyn kiinni kuten piirustuspaperin ja se on heti maalausvalmis.

Hyviä maalauskangaslehtiöitä näyttää olevan aika vähän tarjolla suomalaisissa taidetarvikeliikkeissä, mutta ulkomailta niitä saa tilattua. Canvas pad sanoilla löydät kangaslehtiöitä. Nopealla hakemisella löysin Temperasta, taidetarvikkeet -verkkokaupasta ja adlibriksestä maalauskangaslehtiöitä. Itse tilaan omani useimmiten Jackson's artista.


Pinkopohjat


Toinen hyvä vaihtoehto on pinkopohjat. Pinkopohjassa maalauskangas on kiinnitetty puiseen kehykseen. Maalauskangas on myös valmiiksi käsitelty niin, että siihen voi alkaa suoraan maalata.

Pinkopohjien saatavuus on hyvä. Niitä löytyy varmasti kaikista kirjakaupoista ja taidetarvikekaupoista.

Yllä olevassa kuvassa näet minut maalaamassa pinkopohjalle. Pinkopohjia voit tilata esimerkiksi täältä: https://www.taidetarvike.fi/tuotteet.html?id=88/Kangaspahvipohjat


Kangaspahvipohjissa maalauskangas on liimattu jämäkkään pahvilevyyn. Itse maalaan paljon kangaspahvipohjille. Itse asiassa suurimman osan akryylimaalauksistani olen tehnyt näille pohjille.


Tässä oli pähkinän kuoressa muutama hyvää maalauspohjavaihtoehtoa. Näissä kaikissa pohjissa on se hyvä puoli, että ne soveltuvat sekä akryyli- että öljymaalaukseen. Katso vielä kertauksena video, jossa esittelen näitä maalauspohjia.Terveisin,


Tuomas


PS. Liity ilmaisella Akryylimaalauksen avaimet -verkkokurssille osoitteessa www.taidekoulutuimala.fibottom of page