top of page

Akryylivärien ohentaminen

Hei! Tässä artikkelissa kerron millä aineilla akryylivärejä voi ohentaa.


Akryylivärien ohentaminen vedellä


Akryylimaalit ovat vesiohenteisia, joten alkuun pääset pelkällä vedellä. Vettä kannattaa käyttää kuitenkin harkiten ja maltillisesti. Jos vettä käyttää maalin ohentamisessa liikaa akryylivärin sideaine ohenee liikaa ja sen myötä maalipinnasta tulee kestämätön.

Oikein käytettynä vettä voi kuitenkin käyttää.


Miten siis akryylivärejä tulisi ohentaa vedellä? Maalauspohjan sävyttämiseen ja luonnoksen maalaamiseen voi käyttää runsaammin vettä (yleinen suositus on korkeintaan 30%), mutta sitä seuraavissa värikerroksissa veden käyttöä kannattaa vähentää dramaattisesti. Itse asiassa tämän voi tehdä jo luonnoksen maalaamisessa, koska luonnoksen voi piirtää hyvin myös niin sanotulla kuivanharjaustekniikalla. Tässä tekniikassa siveltimeen otetaan vain minimaalisesti maalia ja sitten ylimääräiset maalit pyyhitään vielä siveltimestä pois. Maalaaminen tapahtuu siveltimessä olevilla maalin rippeillä eli käytännössä kuivalla siveltimellä.


Kun luonnos on piirretty, voidaan vettä lisätä hieman. Tässäkin riittää se, että kastat sivellintä veteen, kuivaat siitä ylimääräisen veden pois ja vasta sitten otat maalia. Käytä siis vettä maltillisesti ja sovella kuivaharjausta silloin kun se on sopivaa.


Akryylivärien ohentaminen apuaineilla


Akryylimaalausta varten on kehitelty monenlaisia apuaineita. Monet niistä toimivat akryylivärejä ohentavana maalausnesteenä. Tällaisia apuaineita ovat esimerkiksi Matt Medium, Gloss Medium, Glazing Medium ja Slow Drying Medium. Näiden nimet vaihtelevat valmistajien mukaan, joten varmista käyttötarkoitus valmistajan ohjeista.
Eri apuaineilla on erilaisia ominaisuuksia. Esimerkiksi Slow Drying Medium tai Retarder ovat kuivumista hidastavia nesteitä. Koska akryylivärit kuivuvat nopeasti, välillä liian nopeasti, on kuivumista hidastavasta nesteestä paljon apua. Esimerkiksi pehmeiden häivytysten tekeminen helpottuu kun maali pysyy työstettävänä pitempään. Pelkällä mediumilla kuivuminen ei kuitenkaan hidastu kovin paljon, joten sitäkin käyttäessä täytyy toimia reippaasti.


Käytä apuaineita valmistajien ohjeiden mukaan. Suositellut sekoitussuhteet vaihtelevat aineesta toiseen. Esimerkiksi Winsor & Newtonin Glazing mediumia voi sekoittaa akryyliväriin missä tahansa suhteessa. Nimensä mukaan se soveltuukin hyvin ohuiden läpikuultavien värikerrosten eli lasuurien maalaamiseen.Yhteenveto


Asiasta ei tarvitse tehdä monimutkaista. Käytä ohentamiseen vettä, mutta maltillisesti. Jos käytät maalin ohentamiseen apuaineita, noudata niiden käytössä valmistajan ohjeita. Maalaan itse näillä yksinkertaisilla periaatteilla käyttäen maalin ohentamiseen vettä sekä apuaineita.


Terveisin,


Tuomas


PS. Sama videona.

Kommentare


bottom of page