top of page

Apelleen paletti: Antiikin perintö nykyaikaisessa maalaustaiteessa

Apelleen paletti, joka tunnetaan myös Zornin palettina, on saanut nimensä merkittävän antiikin kreikkalaisen maalarin Apelleen mukaan. Apelles, joka eli noin 300-luvulla eaa., oli yksi antiikin suurimmista maalareista, kuuluisa taidoistaan ja innovatiivisista tekniikoistaan. Hän oli mestari värien käytössä, ja hänen nimeään kantava paletti heijastaa tätä perintöä.Marsmusta, kiinalainen sinooperi (punainen), keltaokra ja titaanivalkoinen.


Rajoitetun paletin olemus


Apelleen paletti perustuu rajoitetun määrän värejä käyttävään konseptiin. Perinteisesti sen uskotaan sisältäneen perusvärejä kuten valkoista, mustaa, keltaista ja punaista. Tällainen yksinkertainen ja rajoitettu lähestymistapa värien käyttöön mahdollistaa laajan kirjon värisävyjä ja vivahde-eroja, ja se oli yleinen antiikin aikana.


Zornin paletti ja sen vaikutus


1900-luvun alussa ruotsalainen taiteilija Anders Zorn tuli tunnetuksi omasta rajoitetusta väripaletistaan, joka muistutti Apelleen käyttämää palettia. Zornin paletti, joka koostui mustasta, valkoisesta, keltaokrasta ja punaisesta, on saavuttanut suosion nykyaikaisen realismin piirissä. Zornin paletti ja sen käyttö ovat osoitus siitä, kuinka perinteiset tekniikat voivat edelleen inspiroida nykyaikaisia taiteilijoita.


Apelleen Paletin käyttö nykyaikana


Nykyään Apelleen paletti on saavuttanut uudelleen suosiota, erityisesti norjalaisen taiteilijan Odd Nerdrumin ja hänen oppilaidensa keskuudessa. Nerdrumin oppilaat ja seuraajat ovat edistäneet tätä tekniikkaa, joka juontaa juurensa syvältä taidehistoriasta.


Apelleen paletin käyttö nykyaikana keskittyy luonnon harmonian ja rajoitettujen värien jäljittelyyn. Se tarjoaa yksinkertaisen ja käytännöllisen tavan luoda ihon- ja maan värisävyjä ilman liiallista intensiteettiä. Rajoitetun paletin käyttäminen voi auttaa taiteilijoita saavuttamaan tasapainon ja luonnollisuuden teoksissaan, mikä on tärkeää erityisesti ihon ja luonnonympäristöjen realistisessa kuvaamisessa.


Värien sekoittaminen Apelleen paletilla


  • Aloita sekoittamalla oranssi keltaisesta ja punaisesta. Tämä toimii lämpimien värien perustana sekä valo- että varjosävyille.

  • Sekoita oranssia mustaan luodaksesi lämmin ruskea varjoja varten.

  • Sekoita pieni määrää ruskeaa oranssiin ja lisää valkoista luodaksesi vaalea ihon värisävy.

  • Luo Apelleen sininen sekoittamalla marsmustaa ja titaanivalkoista.

  • Sekoita kaikki neljä väriä harmaan luomiseksi, joka auttaa värien neutralisoimisessa ja värikylläisyyden säätelyssä.


Esimerkki teoksia, joissa olen käyttänyt Apelleen palettiaLoppusanat


Apelleen paletin uudelleen herättäminen ja sen suosion kasvu nykyisessä realistisessa ja klassisessa maalaustaiteessa on osoitus siitä, kuinka antiikin perinteet voivat edelleen olla merkityksellisiä ja inspiroivia. Tämä yksinkertainen, mutta monipuolinen lähestymistapa värien maailmaan tarjoaa maalareille mahdollisuuden yhdistää historiallinen tietämys nykyaikaiseen luovuuteen.


Terveisin,


Okulaarinen tieteilijäLisää tietoa Apelleen paletista ja käytännöllisiä ohjeita sen käyttöön:


Comments


bottom of page