• Tuomas Tuimala

Fine Art Academy

Oletko koskaan miettinyt mistä löytää hyviä ilmaisia piirustusoppaita? Todennäköisesti olet ja luultavasti tiedät, että internet on pullollaan piirustustaitoa käsittelevää tietoa ja ohjeita. Tietoa on niin valtava määrä, että sen edessä hämmentyy helposti. Voi olla vaikeaa tietää mikä tietolähde on luotettava ja mikä ei. Hämmennystä lisää vielä entisestään eri tahojen keskenään ristiriitaiset ohjeet.


Jos koet vaikeaksi tunnistaa mikä piirustustaitoa käsittelevä sivusto tai taho on aidosti hyödyllinen, niin älä ole huolissasi. Tässä artikkelissa kerron sinulle yhden kanavan, joka tarjoaa hienoja ja hyödyllisiä piirustusdemonstraatioita ilmaiseksi. Kerron myös miten voit hyötyä niistä.Kuinka arvioida tiedon luotettavuutta ja hyödyllisyyttä


Helppo keino arvioida taiteellisen tietolähteen luotettavuutta on katsoa ensin tiedon esittäjän omia teoksia tai hänen oppilaidensa teoksia. Taiteen opettajan tai hänen oppilaidensa teokset ovat korkeatasoisia, kannattaa kuunnella mitä hänellä on sanottavaa. Todennäköisesti hän tietää mistä puhuu.


Toinen arviointikriteeri on enemmän subjektiivinen ja se liittyy tyyliin. Jos haluat omaksua jonkun tietyn tyylin, vaikkapa Venäläisen akateemisen piirustustyylin, niin silloin kannattaa hakeutua paikkaan, jossa tuota tyyliä ja tekniikkaa opetetaan tai demonstroidaan. Suomessa tämän koulukunnan opetusta tarjoaa Repin instituutti. Youtubessakin on hyviä kyseisen tyylisuunnan videoita, mutta ne ovat venäjänkielisiä. Kannattaa tutustua esimerkiksi Akademikan videoihin. Jos toisaalta olet kiinnostunut sarjakuvahahmojen piirtämisestä, on Robert Marzullon kanava hyvä tietolähde.


Toimivat kriteerit ovat siis taiteilijan taito ja tyyli. Jo näiden kahden kriteerin perusteella sinun on suhteellisen helppo löytää jokin taho, jonka opeista voit saada aitoa hyötyä.Akateemista piirustustekniikkaa Kiinan tyyliin


Yksi taho, jonka videoihin kannattaa tutustua on Fine Art Academy ja se löytyy YouTubesta.

Kyseiseltä kanavalta löytyy valtava määrä eriaiheisia piirustusdemonstraatioita. Kanavan videoilla pääsee seuraamaan läheltä kiinalaista akateemista piirustustekniikkaa ja -tyyliä.

Miinuksena videoissa on se, että niissä ei pahemmin selitellä mitään, vaikka monet niistä kulkevat tutoriaali tai "how to" nimellä. Ne ovat todellisuudessa demonstraatioita ja useimmiten nopeutettuja. Poikkeuksena jotkin videot, joissa on lisäksi tekstiä ja vaihekuvia. Ongelmana näissä muutamissa videoissa on kuitenkin se, että tekstit on kiinankielisiä. Puutteistaan huolimatta videoista on kuitenkin mahdollista oppia toimivan piirustusprosessin peruskaava ja vaiheet.


Tarkkasilmäisimmät saa niistä myös vinkkejä piirustusvälineisiin ja niiden käyttöön.

Itse onnistuin videoita tarkkaan tutkimalla jäljittämään niissä käytetyt hyvälaatuiset hiilikynät. Kyseessä on Marie's hiilikynät, joista olen sivuillani aiemminkin kirjoittanut. Oikein valituilla piirustusvälineillä voi olla merkittävä vaikutus siihen millaista piirtojälkeä lopulta syntyy. Ja jos haluat päästä täsmälleen samanlaiseen lopputulokseen kuin ihailemasi taiteilija, täytyy sinun käyttää samanlaisia välineitä kuin hän. Toisaalta käyttämällä erilaisia piirustusvälineitä tulee piirustuksestasi automaattisesti enemmän oman tyylinen, mitä monet meistä lopulta tavoittelevat. Kopioimisella on tärkeä paikka perinteisessä tavassa oppia kuvataidetta, mutta harvalle se on mielekäs lopullinen päämäärä.Miten hyödyt parhaiten Fine Art Academyn videoista?Hyödyt Fine Art Academyn videoista eniten kun tunnistat niistä piirustusprosessin päävaiheet ja sitten piirrät niiden mukana yrittäen jäljitellä videolla esiintyvän taiteilijan kynän käyttöä parhaan kykysi mukaan. Videoissa on se etu, että niiden kulkua voi itse ohjata. Voit tarpeen tullen pysäyttää videon ja jatkaa katsomista kun työn alla ollut vaihe on tullut valmiiksi. Toisaalta jos haluat haastaa itseäsi, kokeile piirtää mukana ilman pysäytyksiä. Teoksesi jää todennäköisesti hieman raa'aksi verrattuna videon piirustukseen, mutta se ei haittaa, koska kyse onkin vain harjoittelusta.


Jos tämä nimenomainen piirustustyyli ei vetoa sinuun, voit silti hyötyä kanavan videoista, sillä niissä demonstroitu piirustusprosessi on joka tapauksessa toimiva. Se ei ole myöskään tyylisidonnainen vaan soveltuu kaikenlaiseen piirtämiseen. Mutta mikä on tuo toimiva piirustusprosessi? Kerron sinulle seuraavaksi prosessin päävaiheet, jotta sinun on helpompi tunnistaa ne videoista.Toimivan piirustusprosessin päävaiheetToimiva piirustusprosessi voidaan jakaa karkeasti neljään päävaiheeseen, jotka ovat:


1. Koko ja sijainti (sommittelu)

2. Lineaarinen luonnostelu

3. Valon ja varjon erottaminen

4. Valöörien eli tummuusasteiden piirtäminen


Jos katsot Fine Art Academyn videoita, voit havaita niissä nämä neljä päävaihetta. Tämä on hyvin johdonmukainen polku, jonka avulla syntyy näyttäviä teoksia. Kuhunkin päävaiheeseen sisältyy tietenkin muitakin piirteitä ja välivaiheita, joista on hyvä olla tietoinen. Nämä päävaiheet tunnistamalla ja ne hallitsemalla pääset kuitenkin hyvään alkuun piirtämisessä.

Katso vielä video jossa demonstroin Fine Art Academyn tyylillä piirtämistä. Piirsin kuvan kyseisen kanavan yhden videon mukana.Muita hyödyllisiä tietolähteitä


Kannattaa tutustua myös YouTube-kanavaani, josta löytyy paljon hyödyllisiä videoita. Toisin kuin Fine Art Academyn videoissa, on monissa minun videoissani avattu piirustusprosessia myös tekstien ja puheen välityksellä. Kanavaltani löydät jopa kokonaisen muotokuvakurssin. Kanavani löytyy osoitteesta: www.youtube.com/user/dicipledidymos


Jos lisäksi haluat hankkia syvällisempää tietoa ja henkilökohtaista ohjausta, tutustu silloin Taidekurssien ja Taidekoulu Tuimalan kurssitarjontaan. Monet ovat kokeneet kurssimme todella hyviksi. Itseoppimiseen liittyy usein kantapään kautta oppimista, mutta hyvän opettajan avulla monet sudenkuopista voidaan ohittaa ja nopeuttaa oppimista. Joten tervetuloa piirustuskursseillemme!


Piirustusterveisin,


Tuomas