top of page

General's-hiilikynät eivät tuota pettymystä

Hiiltä on käytetty kuvataiteessa iät ja ajat. Hiili on todella hyvä työkalu muun muassa siksi, että sillä saa helposti aikaiseksi laajan sävyskaalan vaaleasta aivan tummaan. Hiilellä on mahdollista piirtää mustaa jälkeä, mikä on lyijykynillä käytännössä mahdottomuus.


Hiilipiirustuksiiin on mahdollista piirtää hyvin voimakas kontrasti, mikä tekee kuvasta vetoavan. Piirtäjän hiiliä on saatavana tikkuina, kyninä ja jauheena. Tässä artikkelissa keskityn hiilikyniin ja esittelen yhdet suosikkihiilikynistäni. Kyseessä on amerikkalaiset General's-hiilikynät.

Hiilikynien hiili on sekoitus hiiltä ja sidosainetta. Hiilen ja sidosaineen välinen suhde määrittää hiilen kovuuden. Kovuudet vaihtelevat valmistajasta riippuen. Myös se, miten kovuudet on kyniin merkitty, vaihtelee. General's hiilikynien kovuudet on ilmaistu merkinnöillä HB, 2B, 4B ja 6B. Aivan kuten lyijykynissäkin, kynän kovuus vaikuttaa siihen kuinka tummaa jälkeä sillä syntyy. Kovasta kynästä tulee vaaleampi jälki ja pehmeästä tummempi.


Kun puhutaan piirustusvälineistä, mitään kovin tarkkoja ja objektiivisia arviointeja on mahdoton tehdä, koska asiaan vaikuttaa niin paljon jokaisen piirtäjän omat henkilökohtaiset mieltymykset ja tottumukset. Yleensä tunnettujen ja suosituttujen valmistajien tuotteet ovat kaikki käyttökelpoisia, ja nämä General's-kynät ovat tästä loistava esimerkki.


Teroitettavuus


Jotta kynään voi suhtautua vakavasti, se pitää olla helposti teroitettavissa. Kynä on helppo teroittaa silloin, kun sen puuosa on sopivan pehmeä. Kokemukseni perusteella sanoisin, että General's-kyniä on hyvä teroittaa sekä veitsellä että veivattavalla teroittimella. Parhaimpaan lopputulokseen pääsee kuitenkin veitsen ja hiomapaperin avulla.

Millaista General's-hiilikynillä on piirtää?


General's-hiilikynät ovat todella hyvät hiilikynät ja ne ovat monen ulkomaisen taiteilijan suosimat. Ne ovat hyvin samankaltaiset kuin Marie's-hiilikynät. General's-hiilikynillä on todella miellyttävä piirtää niiden kestävyyden ja pehmeyden vuoksi. Kynillä saa piirrettyä tarkasti ja tummasti. Piirtojälki ei leviä liian helposti, ei ainakaan kaikilla pinnoilla. Yksityiskohtia piirrettäessä tämä piirre on ehdottomasti etu.


Ehkä parhaiten General's-hiilikynät toimivat yhdessä hiilitikkujen kanssa niin, että isot muodot ja pohjasävyt piirretään hiilitikulla ja yksityiskohdat sekä viimeistely hoidetaan General's-kynillä.


Tässä piirustus, jonka piirsin General'sin mustalla ja valkoisella hiilikynällä soveltaen additiivista piirustusmetodia.


Saatavuus


General's-kynien ongelmana joku voisi pitää niiden saatavuutta. Suomesta niitä ei saa nimittäin mistään. General'sin omasta nettikaupasta niitä on kuitenkin helppo tilata. Siellä kyniä myydään kohtuuhintaan. En tosin tiedä postimaksuista, koska en ole itse tilannut sieltä. Tilasin omat General's-kynäni ebaysta.Valkoinen hiilikynä


General's-hiilikynien mukana on myös yleensä valkoinen hiilikynä, joka on ehdoton lisä silloin, kun piirretään sävytetylle paperille.


Tuomas


bottom of page