• Tuomas Tuimala

Helppo öljymaalaustekniikka - Kuinka tulla taidemaalariksi yhdessä yössä?

Oletko joskus harkinnut öljymaalauksen aloittamista? Harrastatko piirtämistä, mutta haluaisit nyt laajentaa harrastustasi öljyväreillä tekemiseen? Mietitkö mistä öljyväreillä maalaaminen olisi hyvä aloittaa? Jos mielessäsi pyörii näiden kaltaisia kysymyksiä, olet oikeassa paikassa. Tässä artikkelissa kerron sinulle helposta öljymaalaustekniikasta, jonka välityksellä öljyvärien käyttöön on hyvä tutustua. Samalla opit toimivan tavan aloittaa maalauksen kuin maalauksen, jota voit soveltaa heti ja myös myöhemmin kokeneempana maalarina. Saat tietää myös mikä on kuvataiteissa kehittymisen avainasia numero yksi.


Monokromaattinen eli yksivärinen öljymaalaus

Öljyväreillä piirtäminenMonesta voi tuntua aluksi, että piirtämisen ja öljymaalauksen välissä on ikään kuin kuilu, joka erottaa tekniikat toisistaan ja tekee niistä hyvin erilaisia. Todellisuudessa piirtämisessä ja öljymaalauksessa on paljon yhteistä ja hyvän piirtäjän on suhteellisen helppo siirtyä maalaamaan öljyväreillä. Mutta entä jos et ole kummoinen piirtäjä, mutta haluaisit silti tutustua öljymaalaukseen? Vaikka piirustustaidosta on valtavasti apua öljymaalauksessa, ei sen puute tarvitse olla este maalausharrastuksen aloittamiselle. On monia taitavia maalareita, jotka ovat hypänneet suoraan maalaukseen, opettelematta ensin piirtämään.


Tämän lisäksi tiedolla on valtava merkitys esittävässä kuvataiteessa. Kun joku näyttää ja selittää sinulle tarkkaan kuinka hyvä maalaus syntyy, on hämmästyttävää millainen vaikutus sillä voi olla omaan suoristukseesi. Myös asiaan liittyvän aiemman kokemuksen rohkealla soveltamisella voi olla suuri merkitys. Oma kokemukseni valaisee tätä hyvin.


Alla näet kaksi tekemääni asetelmamaalausta. Molemmat on varsin vähäisellä maalauskokemuksella tehty. Erona niissä on tieto ja sen soveltaminen. Vasen on tehty niin sanotusti tunteella, ilman tiedon johdonmukaista soveltamista ja jokseenkin epävarmalla asenteella, kun taas oikea on tehty tarkasti luotettavien ohjeiden mukaan ja luottaen itsevarmasti jo aiemmin hankkimiini piirustustaitoihin. Näiden kahden maalauksen välissä en harjoitellut öljymaalausta ollenkaan, lukuunottamatta yhtä yksiväristä valööritutkielmaa. Mutta sitä ei voi kuitenkaan pitää täysin erillisenä maalauksena, koska se kuului oikeassa kuvassa olevan maalauksen työvaiheisiin. Joten käytännössä muutos on saavutettu niin sanotusti yhdessä yössä. Kun otetaan vielä huomioon, että maalaus on vasta väritutkielma eli lopullisen teoksen maalaamiseen valmistava harjoitustyö niin ero on todella huomattava.


Olen kiitollinen vaimolleni Liisalle jolta sain toimivia vinkkejä muun muassa öljyvärien sekoittamiseen. Haluan kiittää myös Vitruvian Studion David Jamiesonia hänen hyödyllisistä neuvoista, jotka auttoivat minua pääsemään sisälle öljymaalaukseen. Jamiesonin looginen ja järkiperäinen lähestymistapa kuvataiteeseen tuo vaikuttavan realismin tekemisen tavallisten ihmisten ulottuville. Samaa lähestymistapaa haluan noudattaa omassa opetustyössäni. Se todella toimii!Mitä mieltä olet muutoksesta? Eikö ole aika vaikuttava esimerkki tiedon ja sen rohkean soveltamisen voimasta? Rohkaiskoon tämä kokemukseni sinua hankkimaan lisää tietoa ja soveltamaan sitä itsevarmasti omiin teoksiisi. Sinäkin voit onnistua maalaamaan hienoja teoksia. Jos haluat kuulla lisää siitä kuinka omaa kehitystä kuvataiteissa voi nopeuttaa lue artikkelini "Haluatko kuulla sisäpiirin salaisuuksia?".


Mutta nyt takaisin aiheeseen. Miten voisit aloittaa öljymaalaukseen tutustumisen? Helppo tapa alkaa harjoitella öljymaalausta on öljyväreillä piirtäminen. Kun maalaat, älä ajattele maalaavasi. Toimi sen sijaan aivan samalla tavoin kuin piirtäisit kynällä tai hiilellä. Itse asiassa luonnoksen tekeminen öljyväreillä ei oikeastaan poikkea mitenkään luonnoksen piirtämisestä lyijykynällä tai hiilellä. Molemmissa voidaan soveltaa täsmälleen samoja periaatteita ja työvaiheita. Mutta miten öljymaalaus syntyy käytännössä ja mitä tarvikkeita tarvitset?Mistä sinun tulisi aloittaa?


Ensimmäisenä tarvitset sopivat maalaustarvikkeet ja öljyvärit. Ennen kuin ajattelet, että sinun täytyy hankkia valtavan laaja paletti eri värejä, lukuisia eri siveltimiä ja erityistä maalauskangasta, niin haluan sanoa sinulle, että todellisuudessa pääset alkuun varsin vähillä välineillä. Yksi tai kaksi sivellintä, yksi väri, ohenninta ja öljymaalauspaperi riittävät. Näillä välineillä pystyt harjoittelemaan sivellin tekniikkaa, luonnostelua ja öljyvärien käyttö aivan hyvin. Itse asiassa et tarvitse enempää tarvikkeita edes täysin valmiin alusmaalauksen tekemiseen.Maalausprosessin vaiheet


Itse maalausprosessi ei juuri poikkea piirtämisestä. Menetelmä on lähellä maalauksellista hiilellä piirtämistä. Ensin maalauspohja sävytetään ohuella maalilla ja maali tasoitetaan talouspaperilla hieroen. Sitten piirretään luonnos ohuella maalilla. Pyyhekumina toimii talouspaperi ja kuiva sivellin. Jos jotain kohtaa täytyy 'kumittaa' enemmän, voi paperia tai sivellintä kastaa ohentimeen.


Luonnoksen piirtämisen voi aloittaa täysin samaan tapaan kuin lyijykynällä tai hiilellä piirrettäessä. Ensin merkitään kohteen koko ja sijainti ja sitten piirretään kohteen yleinen muoto. Muoto piirretään pelkistäen ja käyttäen suoria viivoja. Esimerkin tästä näet alla olevasta kuvasta.Sitten kun kohteen muoto ja mittasuhteet on tällä tavoin hahmoteltu, voidaan tummimmat alueet sekä varjot täyttää suunnilleen yhdenmukaisella tummuudella. Se kuinka pitkälle luonnosta haluaa työstää on enimmäkseen makuasia, vaikkakin muotojen, mittasuhteiden ja päävalöörien tarkempi kartoittaminen on suositeltavaa, varsinkin aloittelijoille. Alla olevasta kuvasta alusmaalauksen, joka on muodoiltaan ja mittasuhteiltaan tarkka. Siihen on myös tehty valöörikartoitusta, eli päätummuudet on merkitty maalaukseen.Kun yksivärinen luonnos on valmis, annetaan sen kuivua seuraavaan päivään asti, jonka jälkeen maalausta voi työstää eteenpäin haluamallaan tavalla. Maalausta voi jatkaa edelleen yksivärisesti, mutta esimerkiksi harmaansävyillä niin, että ottaa palettiin mukaan valkoisen värin. Eri tummuudet syntyvät sekoittamalla valkoista poltettuun umbraan tai mustaan. Tai sitten voi siirtyä suoraan maalaamaan kaikilla tarvittavilla väreillä. Tässä tapauksessa on hyvä tietää, ettei värikerroksen maalaaminen vaadi laajaa palettia, esimerkiksi punainen, keltainen, sininen, ruskea ja valkoinen riittävät. Näistä saa sekoitettua käytännössä kaikki tarvittavat värisävyt. Alla olevassa kuvassa näet esimerkin siitä miten luonnoksen päälle maalataan uusi maalikerros.Kuten näet öljymaalauksen aloittamisesta ei tarvitse tehdä vaikeaa ja monimutkaista. Hanki vain poltettua umbraa, ohenninta, ota sivellin käteen ja ala piirtää. Hyvin pian siveltimen käyttö alkaa tuntua luontevalta ja alat nauttia maalaamisesta.


Haluaisitko vielä nähdä miten luonnos syntyy öljyväreillä käytännössä? Katso siinä tapauksessa seuraava video.Lisää tietoa öljymaalauksesta


Todennäköisesti sinulle heräsi joitakin kysymyksiä luettuasi tämän artikkelin. Yhdessä lyhyessä artikkelissa ei luonnollisesti voi käsitellä kaikkia öljymaalaukseen liittyviä piirteitä. Jos haluat aiheesta lisää tietoa ja luotettavia vastauksia kysymyksiisi, suosittelen tutustumaan Taidekoulu Tuimalan kurssitarjontaan. Niin kuin jo aiemmin kävi ilmi, tiedossa on voimaa! Me Taidekoulu Tuimalassa haluamme demystifioida korkeatasoisen kuvataiteen luomisen ja purkaa sen helposti omaksuttaviin osiin niin, että kuka tahansa voi oppia piirtämään ja maalamaan hyvin. Tervetuloa kursseillemme!


Maalausterveisin,


Tuomas