top of page

Kätevä maalausharjoitus aloittelijoille (ja miksei kokeneemmillekin maalareille)

Hei! Tässä artikkelissa esittelen sinulle yksinkertaisen tavan kehittää supertärkeää perusosaamista öljyvärimaalauksessa. Ja mistä perusosaaminen koostuikaan? Se voidaan tiivistää kolmeen asiaan:


  1. Valööri

  2. Väri

  3. Rajat


Yleensä lisään tähän vielä mittasuhteet ja muodot, mutta ne on mahdollista ohittaa jos et tällä hetkellä vielä halua kehittyä maalaustaidon piirustuksellisessa puolessa, vaan päästä heti heiluttelmaan pensseliä ja täyden paletin kanssa.

Nopeasti alkuun öljyvärimaalauksessa


Piirustuksellisen puolen voi tosiaan ohittaa kokonaan käyttämällä siirtomenetelmää. Tarvitsen vain hyvän mallikuvan, josta voit siirtää ääriviivat maalauskankaalle. Toki suositeltavampaa on piirtää luonnos omakätisesti alusta loppuun, mutta kaikki eivät sitä halua tehdä. Silloin on kuitenkin hyvä muistaa se, että siirtomenetelmästä tulee helposti kainalosauva, jota ilman ei maalaaminen enää onnistukaan. Mutta jos maalaaminen on siitä kiinni niin ennemmin kannattaa siirtää suoraan luonnos kankaalle kuin olla maalaamatta kokonaan.


Öljymaalauskoulutus, jota olen käynyt vuoden 2020 alusta lähtien sisältää maalausharjoituksia, joissa maalaus aloitetaan suoraan siirretyllä luonnoksella. Mutta ennen kuin luulet, että onpa olematon koulutus, jos siinä tällaista oikotietä käytetään niin sinun on tärkeää tietää koko tarina. Vain osa maalausharjoituksista tehdään tällä tavalla. Osa tehdään pitkän kaavan kautta ensin piirtämällä luonnos suorasta havainnosta täysin omakätisesti alusta loppuun ja sitten tuota itse piirrettyä luonnosta käytetään maalauksen perustana. Tämä onkin ehdottamasti suositeltavin tapa harjoitella öljymaalausta, mutta se ei ole ainoa tapa. Sinun on tärkeää ymmärtää se, että välillä maalaustaidon osataitoja voi kehittää eristetysti niin, että hyppää jonkin vaiheen yli. Luonnos on helpoin vaihe ohittaa ja silti maalarille jää melkoinen työmaa, jotta syntyy hyvä maalaus.


Näin esimerkiksi saa nopeammin kartutettuna harjoituskilometrejä värien käytössä. Se on kuitenkin melko haasteellinen osa öljymaalausta.


Joka tapauksessa tässä näet siirtomenetelmää hyödyntävän maalauksen lähtötilanteen.


Tehtävä on siis eräänlainen väritystehtävä. Vähän samankaltainen kuin lasten värityskirjoissa, mutta hieman haasteellisempi. Tavoite on tässä korkeammalla ja tarkoitus olisi saavuttaa mahdollisimman suuri yhdennäköisyys mallikuvan kanssa. Harjoituksessa pyritään siis täsmäämään valööreja, värejä ja rajoja. Jos haluat vähän vielä helpottaa tehtävää niin kannattaa tehdä maalaus täsmälleen saman kokoisena kuin mallikuva. Itse tein artikkelissa esiintyvän maalauksen vähän isommassa koossa kuin mallikuva.


Pääset ripauksen helpommalla jos teen harjoituksen tähän tapaan:


Tässä kuvassa maalasin aiheen täsmälleen samankokoisena. Tällä kertaa en tosin käyttänyt siirtomenetelmää, enkä edes minkäänlaista lineaarista luonnosta, vaan aloin maalata heti täydellä paletilla impressionistisin periaattein ja värimassojen kautta. Jos olet aloitteleva maalari tällainen voi taas olla liian vaikea tapa, koska siinä täytyy säädellä mittasuhteita, muotoja, valööreja, värejä, rajoja ja siirtymiä, kaikkia yhtäaikaa. Ennemmin kannattaa tehdä pohjalle jonkinlainen luonnos tavalla tai toisella.


Oli miten oli, mitä vähemmän maalausprosessissa on luovuutta, sitä suoraviivaisempaa maalamisesta tulee ja energiat voi keskittää valöörien, värien ja rajojen hallintaan.Sopiva väripaletti harjoitukseen


Harjoitukseen käy oikeastaan mikä tahansa paletti jos siitä löytyy kaikkein oleellisimmat värit kuten päävärit sininen, punainen ja keltainen. Lisäksi valkoinen ja musta ovat melko tärkeitä.


Kuvan maalaukseen toimisi esimerkiksi Apelleen paletti.Valitse palettisi värit mallisi mukaan, koska tavoite on täsmätä sen värejä. Muista kuitenkin, että öljymaalauksessa värisävyt syntyvät sekoittamalla lähtövärejä keskenään. Harvemmin voi käyttää puhdasta tuubiväriä, mutta toisinaan sekin on mahdollista. Joskus joku ymmärtää väärin ja hankkii valtavan määrän värituubeja ajatellen, että täsmääminen tapahtuu valitsemalla oikea tuubi kutakin maalauksen kohtaa tai värialuetta varten. Toki kyllähän niinkin voisi tehdä jos tavoitevärit oikeasti vastaisivat tuubivärejä. Näin ei vain ole kuin joskus joissakin yksittäisissä kohdissa.
Maalausnesteeksi et tarvitse muuta kuin pellavaöljyä. Noin tippa per 4cm öljyväriä on luultavasti hyvä suhde. Tarkoitus on vain vähän notkistaa maalia pellavaöljyn avulla.Miten maalausprosessi etenee?


Maalausprosessin etenemisestä ei ole juurikaan mitään sanottavaa, koska tarkoitus on vain värittää kuva mallia jäljitellen. Malli antaa kaiken tarvittavan informaation. Jatka vain maalauksen työstämistä kunnes yhdennäköisyys on huomattava. Harjoitus tehdään alla primana, joten aikaa ei ole loputtomasti. Jos käy niin, että olet epävarma ehditkö maalata teoksen yhdessä päivässä, lisää maalin sekaan vähän neilikkaöljyä. Se hidastaa öljyvärien kuivumista. Näin voit jatkaa maalauksen loppuun märkää märälle -metodilla ja asiat pysyy yksinkertaisina.

Väritystehtävä, ei sen kummempaa. Kun maalaus on kuivunut kosketuskuivaksi voit laittaa välivernissan päälle ja vaikka kehystää maalauksen.
Maalaustaidon alkeiden harjoittelua on hienoa!


Terveisin,


Okulaarinen tieteilijä

Commentaires


bottom of page