top of page

"Kahlitseeko tämä myytti sinua? - Tosi taiteilija luo kaiken omasta päästä"

Virheelliset käsitykset siitä miten taitava teos syntyy voi kahlita aloittelijan tai jopa kokeneemmankin harrastajan osaamattomuuden vankilaan. Miten näin voisi tapahtua? Tässä artikkelissa käsittelen tätä aihetta ja erityisesti sitä myyttiä, että tosi taiteilija luo taidetta täysin omasta päästä eli toisin sanottuna ilmaan mitään malleja.


Isaac Newton.


Kuvataiteen mytologian kahleista vapautuminen


Minulla oli parinkymmenen vuoden tauko aktiivisesta piirtämisestä koska uskoin kuvataiteen mytologiaan, enkä tiennyt sen tieteestä ja tosiasioista juuri mitään. Luulin, että kaikki on kiinni lahjoista ja järkyttävästä määrästä harjoittelua. Todellisuudessa tieto näyttelee huomattavaa osaa kuvataiteessa. Pelkän tiedon avulla voi absoluuttinen aloittelijakin piirtää heti paremmin.


Tiedon avulla voi aloittelijakin piirtää heti paremmin.

Toinen kahlitseva ajatus on oletetut oikeaoppiset tavat piirtää. Moni ammattitaiteilija hyödyntää esimerkiksi läpi piirtämistä tai sen eri variaatioita teoksissaan. Asiaan perehtymättömästä se voisi kuulostaa huijaamiselta, mutta todellisuus on aivan toinen. Annapa absoluuttiselle aloittelijalle öljyvärit, sivellin ja maalauspohja jossa on aiheen ääriviivat piirretty valmiiksi. Kuinka moni saisi aikaan hienon maalauksen? Vaikka käyttäisi mitä oikoteitä, aina vaaditaan myös käsityötaitoa ja aitoa osaamista.


Oikoteitä jopa kannattaa hyödyntää kunhan samalla varoo, ettei tule niistä riippuvaisiksi. Korkein osaamisen taso saavutetaan tietenkin vain piirtämällä ja maalaamalla teoksia myös alusta loppuun omakätisesti. Paitsi sekään ei ole aivan niin yksiselitteistä. On harmillista, että tässä maailmassa usein myytit hallitsee ja rajoittaa ihmisiä toteuttamasta omaa todellista potentiaaliaan. Totuus vapauttaa.



Kukaan taiteilija ei taio teoksiaan tyhjästä


Kerron sinulle salaisuuden. Olen ammattilainen, enkä silti osaa piirtää mielikuvituksesta kovinkaan hyvin, eikä osaa moni muukaan. Se on oma taitonsa, jota varten täytyy erikseen harjoitella. Monet ammattitaiteilijat ovat havaintopiirtäjiä ja -maalareita. Eli tukeutuvat ensisisijaisesti johonkin näkyvään malliin.


Toinen salaisuus on se, että kuvittajat ja muut mielikuvituspiirtäjät käyttävät myös malleja. Varsinkin harjoitellessaan taitoa tai suunnitellessaan teosta. Esimerkiksi anatomian tuntemuksen hankkiminen perustuu mallista piirtämiseen. Anatomisia tutkielmia piirretään mallista (valokuva, patsas tai elävä malli) niin kauan kunnes anatomian muistaa ulkoa.



Onko muistista piirtäminen 'omasta päästä' piirtämistä?


Näin ollen havaintopiirtäminen on piirustustaidon ehdoton perusta. Piirtämällä mallista saa visuaaliseen muistipankkiin materiaalia, jota voi hyödyntää myöhemmin piirtämisessä. Kaiken lisäksi kopioiminen on klassinen tapa ottaa piirustustaito haltuun. Kautta aikojen taiteilijat ovat piirtäneet ja maalanneet kopioita mestarien teoksista. Tämä on nykyäänkin olennainen osa klassista kuvataiteen koulutusta.



Kipsimaalaus suorasta havainnosta.

Opiskelen itse parhailaan öljymaalausta eräässä klassisen realismin koulukunnan taideakatemiassa ja tähän mennessä kaikki harjoitustyöt on tehty joko valokuvasta tai suorasta havainnosta. Eikä mielikuvituksesta tekemistä ole näköpiirisissä. Koulun Senseillä (Kevin Murphy) on tausta scifi- ja fantasiakirjojen kansien kuvittajana. Hän kertoo käyttäneensä erilaisia näkyviä referenssejä (valokuvia, patsaita tms.) luodessaan aikoinaan maalauksia kirjoja varten.


Sarjakuvamaalaus puoliksi mielikuvituksesta, puoliksi referensseistä.


Jos jokin teos näyttää mielikuvitukselliselta se voi todellisuudessa olla vain yhdistelmä erilaisia mallikuvia. Niinpä siitä, että kokee mielikuvituksesta piirtämisen vaikeaksi ei tarvitse olla ollenkaan huolissaan. Kukaan taiteilija, joka tekee esittäviä teoksia ei tee mitään täysin omasta päästään. Kaikki esittävä taide perustuu tavalla tai toisella ulkoaopittuihin malleihin ja periaatteisiin. Abstraktissa taiteessa tilanne saattaa olla vähän erilainen, mutta toisaalta moni abstrakti teos pohjautuu johonkin ennaltaopittuun sommittelumalliin.


Alkuperäinen taide ei välttämättä tarkoita teoksen taikomista tyhjästä, vaan sitä, että yhdistelee olemassaolevaa informaatiota luovalla ja persoonallisella tavalla.



Öljymaalaus mielikuvituksesta.



Antaudu täysin kopiomiselle ja kehity nopeammin


Joten käytä arkailematta erilaisia malleja ja jopa suoraa kopiointia kun harjoittelet piirustustaitoa. Vain sillä tavalla saat tallennettua mielesi visuaaliseen varastoon aineistoa, jota voit hyödyntää myöhemmin kun piirrät ulkomuistista tai mielikuvituksesta.





Mitä vapautuneemmin antaudut kopioimiselle, sitä nopeammin tulet saamaan hyvän otteen piirustustaidon ydinperiaatteisiin. Kun hallitset tärkeimmät tekniikat ja periaatteet, voit sen jälkeen luoda vapaasti ilman, että tietämättömyys tai osaamattomuus rajoittaa itseilmaisuasi.


Terveisin,


Optinen käsityöläinen

Comments


bottom of page