• Tuomas Tuimala

Kielletty piirustustekniikka ja kuinka käytät sitä oikein

Tässä artikkelissa kerron sinulle eräästä 'kielletystä' piirustustekniikasta ja miten voit hyödyntää sitä piirustuksissasi. Mikä tekniikka on kyseessä ja miksi se on kielletty?Älä sekoita grafiittia ja hiiltä keskenään


Yleinen mielipide taiteilijoiden keskuudessa on se, että hiiltä ja grafiittia ei tulisi sekoittaa. Lyijykynätyö piirretään lyijykynillä ja hiilityö hiilellä. On totta, että hiilellä piirtäminen runsaan grafiittikerroksen päälle ei toimi, mutta tarkoittaako tämä sitä, ettei hiiltä voi käyttää ollenkaan lyijykynäpiirustuksissa? Ei tarkoita. On tapoja joilla lyijykynän ja hiilen voi saada toimimaan yhdessä. Oman kokemukseni mukaan myös grafiitin päälle on mahdollista lisätä hiiltä. Jatka lukemista niin kerron sinulle kaksi tapaa yhdistää hiili ja grafiitti.


Valot lyijykynällä ja varjot hiilellä


Jos epäröit sekoittaa hiiltä ja grafiittia keskenään peläten, että se pilaa piirustuksesi niin silloin turvallisin tapa on noudattaa perinteistä sääntöä, jonka mukaan hiilellä piirretään vain puhtaalle pinnalle. Tämä toimii varmasti. Mutta mitä tämä käytännössä tarkoittaa kun on kyse lyijykynäpiirustuksesta? Se tarkoittaa sitä, että piirrät tummimmat valöörit yksinomaan hiilellä ja vaaleimmat lyijykynällä. Toisin sanottuna, piirrä valot lyijykynällä ja varjot hiilellä. Näin toimimalla voit luoda teokseen vaikuttavaa kontrastia ilman huolta hiilen ja grafiitin yhteensopivuudesta. Mutta entä 'kielletty' menetelmä, jossa hiilellä piirretään grafiitin päälle? Voiko sen saada toimimaan?


Epätavanomainen tekniikka


Oman kokemukseni mukaan hiilen ja grafiitin sekoittamisesta toisiinsa ei tarvitse olla liian huolissaan. Ensinnäkin hiilen päälle voi piirtää grafiittikynällä yleisenkin mielipiteen mukaan. Joten jos ensin piirrät tummimmat alueet hiilellä ei sinulla ole mitään hätää asian suhteen. Toiseksi niin kauan kuin paperin huokosia ei ole kokonaan täytetty grafiitilla, ottaa moni paperi vastaan myös hiiltä pienestä grafiittikerroksesta huolimatta.

Siitä mitä molekyylitasolla tapahtuu kun hiiltä sekoittaa grafiittiin en tiedä, mutta on mielenkiintoista, että esimerkiksi Mont Martella on erikoislyijykynä (EE-lyijykynä) jonka seos on 50% grafiittia ja 50% hiiltä. Sitä myydään samassa setissä tavallisten lyijykynien kanssa, joten oletettavasti se soveltuu käytettäväksi yhdessä tavallisten lyijykynien kanssa. Omistan itse yhden tällaisen Mont Marten EE-lyijykynän ja omien kokemusteni perusteella se toimii hyvin grafiitin kanssa.Hiilessä on se etu grafiittiin nähden, että lopputulos on matta ja näin ollen näyttää myös tummemmalta. Grafiitin miinuspuolena on se, että tavoiteltaessa todella tummaa jälkeä seurauksena on grafiittikiilto.

Alla olevassa kuvassa kokeilin heittovarjon tummentamiseen aika holtitonta lyijykynän ja Derwentin hiilikynän yhdistämistä. Vastoin sääntöjä, tummensin heittovarjoa aluksi aika reippaasti 3B-lyijykynällä ja sitten lisäsin päälle hiilikerroksia. Oli yllättävää miten hyvin grafiitti ja hiili toimivat yhdessä. Paperilla saattoi olla oma osuutensa asiassa. Kuvan paperi on Cansonin Mi-Teintes pastellipaperia.  Tämä ei ole suinkaan ainoa kerta kun olen käyttänyt tätä kiellettyä tekniikkaa onnistuneesti. Olen käyttänyt sitä muun muassa muotokuvien piirtämisessä.Erilaisia kynävaihtoehtoja


Mont Marten EE-kynän lisäksi on olemassa muitakin erikoislyijykyniä, joissa grafiitin sekaan on sekoitettu jotain muuta ainetta, joka tekee piirtojäljestä tummemman ja vähemmän kiiltävän. Näitä erikoislyijykyniä ei ole aina kovin helppo löytää, toisin kuin esimerkiksi Derwentin hiilikyniä. Derwentin perushiilikynät löytyy useimmista kirjakaupoista ja taidetarvikeliikkeistä niitä saa aivan varmasti.
Vaikka Derwentin hiilikynät ovat kelpo kyniä, on olemassa vieläkin parempia vaihtoehtoja. Esimerkiksi General'sin hiilikynät ovat huippuluokkaa ja monet ammattitaiteilijat käyttävät niitä. Jos piirrät sävytetylle paperille suosittelen hankkimaan varsinkin General'sin valkoisen hiilikynän.Tietojeni mukaan General'sin valkoista hiilikynää myy Suomessa ainoastaan yksi verkkokauppa, eikä mustia hiilikyniä myy kukaan. Ulkomailta niitä saa kyllä tilattua, mutta postimaksuineen se voi olla kallista. Jotta kyseiset kynät saisi mahdollisimman halvalla, täytyy nähdä jonkin verran vaivaa sopivan myyjän etsimisessä. General'sin valkoisia hiilikyniä saat kohtuuhintaan Taidekoulu Tuimalan verkkokaupasta.

Toinen hyvä hiilikynämerkki on itämaalainen Marie's. Samoin kuin General'sin kyniä, on Marie's kyniä vaikea löytää Suomesta. Taidekoulu Tuimalan verkkokaupasta niitä kuitenkin saa.
Se mitä kyniä juuri sinun kannattaa hankkia ja käyttää, riippuu lopulta omista mieltymyksistäsi ja tavoitteistasi. Kannattaa rohkeasti kokeilla erilaisia kynäyhdistelmiä. Kokemuksen kautta löydät millainen kombinaatio sopii sinulle parhaiten.

Vielä pienenä vinkkinä haluan sanoa, että jos tavoittelet mahdollisimman samanlaista lopputulosta kuin näet jonkun nimenomaisen taiteilijan teoksissa, varmin tapa päästä siihen on käyttää täsmälleen samanlaisia välineitä kuin hän. Moni aloitteleva ja jopa kokeneempikin kuvataiteen harrastaja tekee sen virheen, että piirtää tai maalaa huonolaatuisilla välineillä. Joten kannattaa panostaa laatuun tässä asiassa. Laatu ei aina tarkoita kallista. Hyviä ja ammattilaislaatuisia taidetarvikkeita saa kohtuuhintaan. HUOM! Panosta erityisesti paperin laatuun!Mikä on tarinan opetus?


Taiteen opetuksessa esiintyy keskenään ristiriitaisia sääntöjä ja ohjeita. Mistä tämä johtuu? Joskus on kyse yksinkertaisesti siitä, että jokin ohje on virheellinen ja toinen taas oikea. Toisinaan taas kyse on siitä, että joku opettaja tai koulukunta on muodostanut omasta tottumuksestaan tai mieltymyksestään säännön, joka voi hyvinkin olla toimiva, muttei kuitenkaan yleispätevä. 

Totuus on se, että on hyvin monenlaisia tapoja päästä hyvään lopputulokseen. Näillä toimivilla tavoilla on kuitenkin aina jotain yhteistä. Niiden taustalla vaikuttaa aina samat kuvataiteen ajattomat periaatteet. Otetaan esimerkiksi valöörit. Riippumatta siitä mitä tekniikkaa tai menetelmää käytät, vaatii onnistunut teos valöörien oikeaa tasapainoa. Joten kannattaa panostaa kuvataiteen tärkeimpien periaatteiden hallitsemiseen, silloin sinulla on tarvittavat avaimet näyttävän taiteen luomiseen.Video muotokuvan piirtämisestä 'kielletyllä tekniikalla'


Katso vielä tämä video, jossa demonstroin muotokuvan piirtämistä 'kielletyllä' tekniikalla. Videolla en ainoastaan sekoita grafiittia ja hiiltä holtittomasti keskenään, vaan laitan myös piirustukseen akryylimaalia. Voiko tällaisella sekoilulla syntyä hyvää piirustusta? Katso video niin se selviää.
Piirustusterveisin,

Tuomas