top of page

Kolme keinoa tulla paremmaksi kuvien tekijäksi

Hei! Tässä artikkelissa kerron sinulle kolme keinoa, jotka auttavat sinua tulemaan paremmaksi kuvantekijäksi tai taiteilijaksi.



1. Kirkasta omat tavoitteesi


Miksi haluat oppia piirtämään tai maalaamaan? Minkä tyylisistä teoksista erityisesti pidät? Tässä pari kysymystä joiden avulla voi pohtia sitä, että minkälaiseksi kuvantekijäksi haluat tulla. Jos esimerkiksi olet modernin taiteen ystävä ja tykkäät vapaasta ekspressionistisesta tyylistä, voit ottaa rennommin tiettyjen asioiden suhteen. Modernissa taiteessa sinä olet kuningas ja tärkeää on omaperäinen itseilmaisu.


Joku tosin voisi sanoa, että todellisia kuninkaita modernin taiteen maailmassa ovat taidekriitikot ja menestyminen taiteilijana vaatii mukautumista ajan hengen mukaisiin taiteen normeihin. Tämä on tärkeää tiedostaa mikäli haluat tulla ammattitaiteilijaksi, mutta harrastelijana sinulle riittää se, että koet onnistuneesi itse omien tunteidesi ja visioidesi ilmaisemisessa.


Jos taas tavoitteesi on tulla hyväksi perinteisen esittävän taiteen tekijänä, täytyy voimavarat keskittää teknisen osaamisen ja sommittelutaidon kehittämiseen. Ensimmäinen askel on havainnon jäljentäminen. Kun havainnoin jäljentäminen sujuu, voi alkaa miettiä enemmän sommitteluun ja tulkintaan liittyviä kysymyksiä.


Tämän polun hyvänä puolena on se, että siinä kehittymistä ja onnistumista voi arvioida objektiivisilla standardeilla. Kopioimien valaisee tätä hyvin. Kopio joko on samanlainen mallinsa kanssa tai ei. Henkilökohtaisilla sisäisillä tuntemuksilla ja mieltymyksillä ei ole merkitystä. Onnistumista voi arvioida objektiivisesti. Näin ollen esittävä taide on ainakin perustasolla täysin opetettavissa ja opittavissa oleva taito.


Tässä oli vain kaksi enemmän tai vähemmän ääripäihin sijoittuvaa mahdollista tavoitetta. Taiteessa on lukematon määrä tyylisuuntia, joissa laatustandardien subjektiivisuus ja objektivisuus ilmenevät eri suhteissa. Tärkeintä on luonnollisesti se, että tavoite on sinulle itsellesi mielekäs. Kyse ei ole oikeista ja vääristä tyyleistä, vaan siitä mikä puhuttelee sinua itseäsi eniten. Kun tavoite on linjassa omien arvojen kanssa on helpointa motivoitua ponnistelemaan tavoitteen saavuttamiseksi.




2. Pyri vapautumaan ennakkoasenteistasi


Piirustus- ja maalaustaitoon liittyy monia myyttejä ja vääriä ennakkokäsityksiä, jotka olemme omaksuneet osmoosin kautta ympäristöstä. Harkitse siksi hetki sitä, että oletko varma että se mitä tiedät tai olet kuullut piirtämisestä tai maalaamisesta on totta?


Asian voi viedä vieläkin syvemmälle ja voit kysyä itseltäsi samalla kun katsot ympäröivää maailmaa: "Ymmärrätkö mitä näet?" Meillä on vahvoja ennakkokäsityksiä siitä miltä asiat näyttävät tai miltä niiden mielestämme pitäisi näyttää. Näin voi olla vaikka emme olisi koskaan todella pysähtynyt tutkimaan sitä miltä asiat todellisuudessa näyttävät ja mikä on niiden todellinen rakenne. Eikö väärät käsitykset juuri juonna juurensa puutteelliseen tai virheelliseen tietoon? Tutkimalla asioita avoimin mielin selviää asioiden todellinen luonne.


Selkeää näkemistä haittaavista ennakko-oletuksista johtuen moni aloitteleva kuvantekijä päätyykin piirtämään ja maalaamaan todellisen havainnon sijaan omia ennakkokäsityksiään. Nämä ennakkokäsitykset voivat olla todella alkeellisia symbolitason malleja objektien rakenteesta. Seurauksena tästä on se, että teoksista tulee naiveja ja monin tavoin epätarkkoja sekä epärealistisia.


Joten pysähdy, katso maailmaa avoimin mielin. Yritä omaksua objektiivisen tarkkailijan rooli. Älä luule tietäväsi millaisia asiat ovat, ennen kuin olet tutkinut niitä huolellisesti. Erilaiset mittavälineet, kuten mittatikku auttaa tässä.




3. Ota oma mieli hallintaasi.


"Piirtäminen on ajattelua" sanoi kuvataiteilija Kevin Murphy. Niinpä taitavat piirtäjät osaavat käyttää mieltään tavalla, joka on rakentavaa piirtämisen kannalta. Tähän sisältyy edellä mainitsemani objektiivinen avoin näkökulma. Mutta siihen sisältyy muutakin.


Sisällämme asuu pieni, mutta voimakas sisäinen sabotööri, joka ilmenee kielteisenä ja ei-rakentavana sisäisenä puheena. Tämä sisäinen sabotööri ei välitä onnistumisestasi. Kun rationaalinen mielesi huomaa, että piirustuksessasi on virhe, sanoo sisäinen sabotööri, että "älä nyt pienistä välitä". Se kannustaa sinua välinpitämättömyyteen ja toimimaan vastoin parhainta tietoasi. Taidokkaiden piirustusten aikaan saaminen on aivan käsiesi ulottuvilla, mutta sisäinen sabotööri nykäisee sinua taaksepäin juuri kun olet tarttumassa siihen.


Sinä osaat, mutta haluatko todella osata? Jos todella haluat tulla paremmaksi piirtäjäksi tai maalariksi, laita sisäinen sabotöörisi ojennukseen. Ota oma itsesi ja oma taiteesi omaan hallintaasi. Ole onnistuja! Asenteella on aivan valtava merkitys siihen miten omaksumme uusia taitoja tai kehitymme niissä.



Sisäinen sabotööri toimii muillakin tavoin. Se voi yrittää lannistaa sinua, kun taidot eivät näytä kehittyvän suunnitelmien mukaan. Se voi myös aiheuttaa levottomuutta, joka estää sinua pysähtymästä ja toimimasta rauhasta käsin. Sisäinen sabotööri on hätäilija ja haluaa saada itselleen kaiken heti valmiina tarjottimella. Ponnistelu ja ahkera työnteko ei miellytä useinkaan sisäistä sabotööria. Paitsi siinä tapauksessa jos kova työnteko johtaa loppuun palamiseen. Sisäinen sabotööri on sisälläsi oleva itsetuho-ohjelma, joka yrittää saadat sinut epäonnistumaan. Kun sisäinen sabotöörisi alkaa puhua, tee syvä pallea hengitys nenän kautta sisään ja ulos, uloshengitystä kevyesti korostaen ja pidentäen. Rentoudu. Päästä irti sisäisestä vastustuksesta ja antaudu laadukkaan tekemisen nautinnolle. Todellinen onnistumisen tunne seuraa siitä kun on tehnyt parhaansa.


Taiteen tekemisen yhteydessä tulet väistämättä tuntemaan epämiellyttäviäkin tuntemuksia ja negatiivista sisäistä puhetta, mutta muista silloin syvä sisään ja ulos hengitys. Päästä irti sisäisestä vastustuksesta ja ota kuvien tekemisen prosessi omaan tietoiseen hallintaasi. Sinä osaat! Älä asetu itse itsesi tielle!


Terveisin,


Tuomas


PS. Opi lisää ja vieraile osoitteessa www.taidekoulutuimala.fi.



Comentários


bottom of page