• Tuomas Tuimala

"Kosminen maisemamaalaus - Näin teet abstraktin akryylimaalauksen helposti ja nopeasti!"

Tässä artikkelissa opetan pääpirteissään miten kosminen maisemamaalaus syntyy akryyliväreillä helposti ja nopeasti.

Kosmisia maisemamaalauksia

Maalaustarvikkeet


Kosminen maisemamaalaus syntyy tosiaan helposti ja nopeasti. Yksi asia mikä tekee tällaisen abstraktin teoksen maalaamisesta helppoa on se, ettei siihen tarvita kovin paljon tarvikkeita. Perusmaalaustarvikkeet riittää. Listaan tähän mitä tarvikkeita itse yleensä käytän:


  • Maalauspohjana toimii kangaspahvipohja

  • Maalauspensseli ja muutama pienempää sivellintä

  • Maalarinteippi

  • Vesiastia

  • Talouspaperia

  • Akryylivärejä (Esimerkiksi musta, valkoinen, punainen, sininen ja keltainen)

  • Suojapahvi maalauspohjan alle

Näille tarvikkeille pystyt maalaamaan kosmisen maiseman helposti.


Nyt maalataan!


Pitemmittä puheitta ryhdytään hommiin. Pursota ensin paria väriä suoraan tuubista maalauspohjalle. On hyvä jos sinulla on jo etukäteen mielessäsi jokin visio tai sommittelumalli jonka pohjalta voit lähteä viemään maalausta eteenpäin. Vision ei tarvitse olla matemaattisen tarkka. Monesti hyvä abstraktiteos on sopiva yhdistelmä sattumaa ja suunnittelua. Joten ei paineita. Maalaa rennosti ja rohkeasti!Levitä maalia maalauspensselillä. Pyri jättämään maalauspohjalle erivärisiä alueita. Kaikkia värejä ei kannatta sotkea hallitsemattomasti toisiinsa. Jos voit maalata isolle pohjalle, on tämä helpompaa. Esimerkkimaalauksessa käytän aiheeseen nähden olemattoman kokoista maalauspohjaa.Lisään vähän vielä punaista, tummentaakseni maalausta.

Seuraavaksi voit muokata maalauksen tekstuuria esimerkiksi pirskottelemalla maalauksen päälle vettä ja sitten painelemalla maalausta paperilla.Tällä metodilla kuvaan alkaa syntyä kosmista tunnelmaa. Maalaaminen voi olla helppoa ja kivaa!


Ripaus taiteellista tulkintaa


Lisätään teokseen ripaus taiteellista tulkintaa, joka siirtää teosta vähän epätodellisempaan suuntaan. Tähän tarvitset maalarinteippiä.


Laitta teippi maalauksen päälle kohtaan johon mielestäsi sopisi kuvan leikkaava suoralinja. Voit valita sopivan kohdan tunteella tai vaikka kultaisen leikkauksen mukaan.Maalaa sitten tummalla värillä raja teipin reunan kohdalle.Revi teippi pois.Tee yksi tai kaksi rajaa lisää samalla tekniikalla.Lisää kosmista tunnelmaa


Seuraava tekniikka jota käytämme tuo teokseen lisää avaruusmaisuutta. Kasta sivellintä valkoiseen maaliin ja pirskottele sillä maalia maalauksen päälle.Sitten voit viimeistellä teoksen parhaaksi katsomallasi tavalla.Kosminen maisemaalaus on valmis! Eikö ollutkin helppoa ja nopeaa?Tässä vielä sama maalausprosessi videona.Ota akryylimaalaus haltuun!


Muista, että abstraktissa taiteessa ei lopulta ole mitään sääntöjä. Kokeile rohkeasti erilaisia juttuja katso mitä siitä seuraa. Toisaalta se, että hallitsee kuvataiteen tärkeimmät periaatteet auttaa myös luomaan parempaa abstraktia taidetta. Joten jos pelkän intuition ja sattuman varassa toimiminen ei näytä tuottavan toivottua lopputulosta niin kannattaa harkita mahdollisuuksia syventää kuvataiteen periaatteiden ja estetiikan lainalaisuuksien tuntemusta.

Yksi hyvä vaihtoehto on Taidekurssien järjestämä Akryylimaalaus haltuun -verkkokurssi. Kurssilla opit hyödyllisiä periaatteita joiden avulla voit luoda varmemmin hienoja teoksia, olipa sitten kyseessä abstrakti ilmaisu tai esittävä taide. Tervetuloa kurssille!


Terveisin,


Tuomas