• Tuomas Tuimala

Kuinka piirtää hieno piirustus vain kahdella kynällä?

Piirtämiseen ei tarvita paljon välineitä. Oikeastaan vain kynä, paperi ja teroitusvälineet riittävät. Kun puhutaan piirustusvälineistä, määrän sijaan laatu on tärkeämpää. Parilla hyvälaatuisella kynällä voi piirtää valmiin taideteoksen.

Laadukkaita kyniä ei välttämättä tarvitse hakea kaukaa, eivätkä ne välttämättä ole kalliita. Itse löysin yhden lempilyijykynäni paikallisesta Salesta! Kaksi suosikkilyijykynääni ovat Staedtlerin Noris ja Minerva HB -kynät. Näitä kyniä saa tosiaan aivan tavallisista ruokakaupoista ja ne ovat edullisia. Kynät ovat luotettavaa Staedtler-laatua ja niillä on todella hyvä piirtää.


Piirtämiseen ei tarvita paljon välineitä.

Miten saada aikaan tummaa jälkeä?

Hyvä piirustus on mahdollista piirtää pelkällä HB-kynälläkin, mutta HB-kynän rajoituksena on se, ettei sillä pääse kaikkein tummimpiin sävyihin, puhumattakaan mustasta. Jos yrittää saada aikaan tummaa pelkällä HB-kynällä, tuloksena on häiritsevä grafiittikiilto.

Koska riittävä kontrasti on hyvä tapa parantaa piirustuksia, tarvitaan HB-kynän lisäksi jotain tummempaa kynää. Mielellään sellaista, jolla päästään mahdollisimman lähelle täyttä mustaa. Mikä siis avuksi?Ratkaisu on musta värikynä. Värikynien ollessa kyseessä olen skeptinen markettien tarjonnan suhteen. Takuuvarmasti hyvä musta värikynä on Derwentin Artists Black -puuvärikynä. En tiedä myydäänkö niitä erikseen, mutta ainakin Derwent Artists Black and White -lajitelmassa (kuvassa) sellainen on. Kyseisessä lajitelmassa on lisäksi kaksi muuta mustan sävyä ja kolme valkoisen sävyä. Valkoiset kynät ovat hyödyllisiä silloin, kun piirretään sävytetylle paperille. Lajitelman hinta on 10 euron paikkeilla.

Entä sitten hiilikynät? Hiilikynät eivät toimi kaikkein parhaiten lyijykynien kanssa. Musta puuvärikynä on helppokäyttöisempi ja siksi suosittelen aloittamaan siitä. Jos kuitenkin haluat käyttää hiilikynää, pyri piirtämään sillä mahdollisimman puhtaalle pinnalle. Hiili ei nimittäin tartu paksun grafiittikerroksen päälle.Hyvä paperi ja muut välineet


Kun sopivat kynät on hankittu, tarvitaan tietenkin paperia. Jälleen laatu on tärkeää. Luonnoksia ja harjoituksia voi tehdä huonommallekin paperille, mutta jos tavoitteena on viimeistelty teos, kannattaa hankkia hyvää paperia. Esimerkiksi Cansonilla on hyviä piirustuspapereita ja niitä saa useimmista kirjakaupoista.


Cansonin Mi-Teintes on hyvä valinta piirustuspaperiksi.

Tarvitset lisäksi pyyhekumin. Staedtlerin Noris HB-kynän päässä on hyvä kumi. Muista, että pyyhekumi ei ole vain korjailua varten. Sillä voi myös piirtää.


Jos haluat tasoittaa ja häivyttää piirtojälkeä jollain apuvälineellä, niin siihen tarkoitukseen sopii talouspaperi tai stomppi.

Kun välineet ovat kasassa, on aika ryhtyä hommiin.

Piirustusprosessin kuvaus


Alla olevalta videolta voit nähdä pienen näytteen siitä, miten piirrän käyttäen vain HB-lyijykynää, mustaa puuvärikynää ja pyyhekumia. Ote on Piirtämisen perusteet -kurssilta, jossa käsittelemme piirtämistä laajasti.


Mallikuvana videolla käytän Barguepiirrosta, jonka aiheena on muotokuvaveistos Marcus Brutuksesta. En tee kuitenkaan tavanomaista Barguekopiota, vaan oman tulkinnan aiheesta skaalaten sen myös hieman isommaksi.


Paperi jolle piirrän, on Cansonin ohutta luonnospaperia. Nimensä mukaan paperi soveltuu parhaiten luonnoksien piirtämiseen. Päätin kuitenkin kokeilla, missä paperin rajat kulkevat. Kyninä minulla on käytössä edellä mainitut HB-lyijykynä sekä musta puuväri. Kokeilin myös, miten blendaaminen siveltimen avulla onnistuu tällä paperilla. Se toimi ihan hyvin. Pyyhekumina käytin sitä, mikä sattui milloinkin käteen osumaan.


1) Piirtämisen aloitan pelkistämällä aiheen yksinkertaisiin geometrisiin muotoihin. Näin saan kohteen yleismuodon ja -koon nopeasti paperille. Menetelmä ei ole tarkin mahdollinen, mutta hyvin rento, dynaaminen ja hauska tapa piirtää luonnos.


2) Kun olen tehnyt mielestäni riittävästi merkintöjä paperiin, siirryin sävyttämiseen ja muotojen hiomiseen oikeanlaisiksi. Tästä eteenpäin käsittelin kuvaa kuin kuvanveistäjä, joka vähitellen muovailee veistoksesta halutun muotoisen. Piirtäessä tämä muovailu tapahtuu viivan ja sävyjen avulla. Videolta voit nähdä, kuinka piirustukseni on aluksi lähinnä epämääräistä mössöä. Vähittelen tuosta mössöstä alkaa kuitenkin muotoutua Marcus Brutus kaikkine oleellisine yksityiskohtineen.


3) Kun HB-lyijykynän rajat alkavat tulla vastaan, otan käyttööni Derwentin mustan puuvärikynän. Sen avulla alan tummentaa piirustuksen varjoja ja tummimpia kohtia. Videolla käyttämäni luonnospaperi oli sen verran sileää, ettei se kykene imemään grafiittia tai väriä itseensä kovin montaa kerrosta. Lopputuloksena onkin kohtuullinen tulkinta Barguen piirustuksesta.


Katso näyte piirustusprosessista seuraavalta videolta.Piirustusterveisin,


Tuomas