• Tuomas Tuimala

Kuinka piirtää silmä?

Jotta silmät voisi piirtää oikein, meidän pitää tietää jotakin silmän ja sitä ympäröivän alueen rakenteesta. Jokainen silmä on vähän erilainen, ja siksi meidän täytyy tehdä myös havaintoja piirrettävästä mallista. Tosiasia kuitenkin on, että kaikkien ihmisten silmät perustuvat samaan anatomiseen perusmalliin, eikä mikään piirros voi liiaksi poiketa tästä mallista – jos siis haluamme piirtää realistisesti.Tutkielma Daavidin silmästä

Tässä artikkelissa kerron sinulle joitain huomionarvoisia seikkoja silmän piirtämisestä ja näytän videolla miten piirtäminen tapahtuu käytännössä.

Tärkeät asiat silmän piirtämisestä

Silmät sijaitsevat varjoisalla alueella. Silmän paikka on kallon silmäkuopassa. Silmää ympäröivät alueet kuten otsa, poskipää ja nenä ovat sen sijaan koholla. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että silmän alue on aina enemmän tai vähemmän varjoisa. Kun piirrät silmiä, voit varjostaa silmien aluetta reilusti. Näin saat saat silmät "uppoamaan" oikeille paikoilleen.

Silmämuna on pallomainen. Tiedämme tämän tosiasian entuudestaan, mutta siitä huolimatta saatamme piirtää silmämunan alueen niin kuin se olisi tasainen ja litteä. Jotta silmämunan pyöreys ja pallomaisuus tulisi esille, meidän on varjostettava silmämunan aluetta.

Silmäluomet ovat suhteellisen paksut. Tämä on syytä ottaa huomioon silmää piirrettäessä. Realistisessa muotokuvassa on tarpeellista jollain tavoin ilmaista tätä silmien anatomista piirrettä. Luomen paksuudesta johtuen yläluomesta lankeaa varjo silmämunan päälle.

Ripsien piirtäminen


Entä silmäripset? Miten ne tulisi piirtää? Kun silmäripsiä piirretään, usein vähempi on parempi. Monissa referenssikuvissa silmäripset eivät näy ollenkaan. Jos silmäripset ovat lyhyet, silmän alue on riittävän varjoisa tai jos kuva on pieni, yksittäiset ripset eivät ole näkyvissä. Ripsiä ei siis tarvitse välttämättä piirtää suoranaisesti ollenkaan, vaan pieni vihjaus niihin riittää. Voimme esimerkiksi piirtää yläluomen alaosan hieman tummemmaksi. Tämä antaa katsojalle vihjeen ripsistä riittävällä tavalla, eikä ripsien alueesta tule yliampuva. Yleensä muotokuvat piirretään sitä paitsi sellaisessa koossa, että niihin olisi mahdotontakin piirtää silmäripset yksitellen.

Videolla piirrän silmän suurennetussa koossa, joten piirrän silmäripset hieman tarkemmin kuin piirtäisin normaalisti muotokuvaan. Silloin kun silmäripset piirretään tarkemmin on hyvä käyttää terävää kynää. Videolla käytän lyijytäyte kynää.

Kulmakarvojen piirtäminen


Kulmakarvojen tarkka muoto vaihtelee luonnollisesti yksilöstä toiseen, mutta joitakin yleisiä piirteitä voidaan kuitenkin nostaa esiin. Kulmakarvat ovat yleensä tuuheammat nenän puoleisesta osasta ja harvenevat ja kapenevat ohimoa kohti. Tummin kohta löytyy kulmakarvojen keskiosasta. Kun piirrät kulmakarvoja, ei ole jälleen tarpeen piirtää niitä yksitellen, vaan pelkistäminen riittää.Piirrä mukana


Koska silmän oppii piirtämään vain piirtämällä olen valmistanut sinua varten puolen tunnin videon jossa demonstroin silmän piirtämistä vaihe vaiheelta. Jos haluat piirtää mukana niin tarvitset seuraavat välineet:

Valkoinen paperi

Lyijykynät HB, 2H ja H

Musta värikynä tai Staedtlerin Black 8B.

Pyyhekumi

Sivellin tai stomppi


Ei haittaa jos sinulla ei ole juuri näitä kyniä ja välineitä. Pelkkä HB -kynä ja paperi riittää. HB -kynä taipuu moneen, mutta kaikkein tumminta jälkeä sillä ei saa aikaiseksi. Tämäkään ei haittaa. Piirrä siinä tapauksessa tummimat kohdat, kuten pupilli, niin tummiksi kuin pystyt. Kynäjälkeä ei ole myöskään pakko häivyttää tai tasoittaa juuri siveltimellä tai stompilla. Nämä voi korvata talouspaperilla tai pumpulipuikolla. Voit myös jättää häivyttämisen välistä kokonaan. Piirustuksesta voi nimittäin tehdä liian siloitellun ja siistin, jolloin realismi kärsii ja teoksesta tulee kumimainen. Hyvä perusperiaate on se, että jos piirustus näyttää kauempaa katsottuna hyvältä ja realistiselta, silloin kyseessä on hyvä piirustus. Piirustuksiahan ei ole tarkoitus katsoa mikroskoopilla.

Miltä silmän piirtäminen tuntui? Oletko tyytyväinen piirustukseesi? Silmä ei ole kaikkein helpoin aihe piirtää ja sen hallitseminen vaatii harjoitusta. Miten voisit harjoitella silmän piirtämistä jatkossa? Etsi käsiisi hyviä kuvia silmistä ja piirrä paljon. Toisto on oppimisen äiti. Pelkkä toisto ei kuitenkaan riitä vaan lisäksi tarvitaan tietoa. Siksi suosittelenkin sinua tutustumaan tarkemmin silmän anatomiseen rakenteeseen.


Anatomian tuntemus auttaa piirtämään paremmin


Anatomian tuntemus parantaa piirustuksia


Tämä ei artikkeli ei ole ollut mikään syvällinen tutkimusmatka silmän anatomiaan. Hyvännäköisen silmän voi piirtää ilman yksityiskohtaista anatomian tuntemustakin. Kaikki tieto silmän rakenteesta on kuitenkin eduksi. Jos olet kiinnostunut aiheesta, suosittelen lämpimästi perehtymään siihen vielä lisää. Netistä löytyy lukemattomia kuvia ja selostuksia ihmisen kasvonpiirteiden rakenteesta, ja anatomian kirjoja löytyy kirjastoista ja kirjakaupoista. Kannattaa myös seurata nettisivujani, sillä julkaisen täällä säännöllisesti uusia artikkeleita. Suunnitelmissa on kertoa jotain anatomiastakin. Anatomian tuntemuksen avulla on helpompi piirtää kasvonpiirteet nopeammin oikein ja tiedon avulla voi välttää jopa hyvin hienovaraiset virheet, mikä on omiaan lisäämään realismia teoksiin.

Jos haluat harjoitusmielessä tutustua silmän anatomiaan, piirrä tutkielma silmästä suurennetussa koossa. Jäljennä kaikki yksityiskohdat mahdollisimman tarkasti ripsiä ja juonteita myöten.Miten loput kasvoista piirretään?


Nyt kun tiedät miten silmä piirretään saatat miettiä, entä loput kasvoista? Miten voisin piirtää hienon muotokuvan kokonaisuudessaan? Hyvä paikka aloittaa on lukea artikkelini Näin piirrät Sauli Niinistön muotokuvan, joka löytyy sivujeni muotokuvapiirtäminen osiosta. Artikkelissa opetan sinulle muotokuvapiirtämisen päävaiheet.


Piirustusterveisin,


Tuomas