top of page

Kuinka päästä alkuun piirtämisessä – piirsitpä mitä tahansa

Jokainen piirtäjä on joskus kokenut vaikeutta piirtämisen aloittamisen kanssa. Mielessä saattaa olla monia hyviä ideoita, mutta niiden siirtäminen paperille ei meinaa onnistua. Jo pelkästään ensimmäisen merkinnän piirtäminen paperille tuntuu vaikealta. Aloittamisen ongelmaan on olemassa hyvin yksinkertainen ja helppo, mutta samalla tehokas ratkaisu ja esittelen sen seuraavaksi. Tämä neuvo soveltuu piirtämisen aloittamiseen kaikissa seuraavissa tilanteissa:


  • Sinulta puuttuu tieto siitä, mistä kuvan piirtäminen kannattaa aloittaa

  • Kamppailet "tyhjän paperin kammon" kanssa eli kuvat eivät ota syntyäkseen, vaikka sinulla olisi halua piirtää ja onnistua siinä

  • Piirrät suoraan mallista (elävä malli tai mallikuva)

  • Piirrät mielikuvituksesta käsin

  • Koet kielteisiä tunteita, kuten turhautumista tai epäonnistumisen pelkoa, aloittamiseen liittyen



Kysy itseltäsi yksi helppo kysymys


Onpa aiheesi mikä tahansa, voit aloittaa piirtämisen aina samalla, helpolla ja yksinkertaisella tavalla. Esitä itsellesi seuraava kysymys:


Minkä kokoinen se on, mitä aion piirtää?


Kun koet haasteita aloittamisen kanssa, ensimmäinen tehtäväsi on selvittää ainoastaan kaksi asiaa: piirrettävän aiheen korkeus ja leveys. Kuinka korkea ja kuinka leveä piirrettävä asia siis on?


Piirtämisessä tärkeää on pelkistäminen. Kun vastaat kysymykseen, minkä kokoinen se on mitä aiot piirtää, voit pelkistää aiheesi kaikkein yksinkertaisimpaan muotoon, suorakulmioksi. Tätä aiheen korkeuden ja leveyden muodostamaa suorakulmiota toimii kehyksenä, jonka sisään tuleva piirustus piirretään.



Joten aiotpa piirtää mitä tahansa, aloita piirtäminen aina esittämällä itsellesi kysymys: "Minkä kokoinen se on?"


Kun koko on selvillä, olet luonut piirustuksellesi perustan, jonka pohjalta pääset eteenpäin. Tämä yksinkertainen keino toimii, koska se saa piirustusprosessin käyntiin.


Entä muut piirtämisen haasteet? Miten selättää tekniset pulmat tai epäonnistumisen pelko? Mitä tehdä, jos on jäänyt jumiin erilaisten ideoiden, tekniikoiden ja ajatusten viidakkoon?



Haasteita piirtämisessä?


Monella piirtäjällä piirtämisen ongelmat liittyvät tekniikoiden lisäksi piirtämisen henkiseen puoleen. Jotkut ovat kuvanneet sitä, kuinka hyvistä ideoista huolimatta kuvat eivät vain ota syntyäkseen. Puhutaan tyhjän paperin kammosta, ja tämä haaste on monille liiankin tuttu. Et ehkä suoranaisesti kammoa paperia, mutta oletko kokenut jotakin seuraavista:


  • Sinusta tuntuu, että sinun on vaikea päästä piirtämisen alkuun

  • Katsot ja analysoit erilaisia mallikuvia, mutta mitään ei ala syntyä omalle paperillesi

  • Ajatus piirtämisen aloittamisesta tuntuu vaivalloiselta, vaikka periaatteessa haluaisit piirtää

  • Sinulla on idea mielessä, muttet tiedä, mistä sinun kannattaisi aloittaa kuvan piirtäminen

  • Turhaudut ja tuskastut, koska jostain syystä alkuun pääseminen on vaikeaa


Kuulostaako tutulta? Jos kuulostaa, et ole yksin. Kokemuksesta voin sanoa, että näiden asioiden kanssa kamppailee valtaosa piirtäjistä jossakin vaiheessa. Kokemuksesta voin sanoa myös sen, että nämä haasteet ovat voitettavissa.


Toteutimme Taidekursseilla hetki sitten kyselyn, jossa kysyimme kurssilaistemme suurinta haastetta taiteen tekemiseen liittyen. Vastauksia tuli runsaasti ja laidasta laitaan. Tietyt teemat nousivat säännöllisesti esiin suurimpina haasteina. Yksi tyypillisin vastaus liittyi tekniseen osaamattomuuteen ja tiedon puutteeseen oikeista välineistä, menetelmistä ja tekniikoista. Toinen esiin noussut asia oli liiallinen itsekriittisyys sekä itseluottamuksen puute. Eräs vastaaja kertoi seuraavaa:


"Suurin haaste on taidon puute. Into on kova piirtämiseen, mutta on niin paljon asioita, joita pitäisi opetella. Mallista piirtäminen on hauskaa, mutta kaikki varjostukset, häivytykset, korostukset ovat niin vaikeita."


Toinen kommentoi tähän tapaan:


"Ilolla ja innolla luen viestejänne ja seuraan someanne – enkä sittenkään saa tartuttua kynään! Tuntuu siltä, että ei ole mitään kuvaa päässä, ei mitään ajatusta, jota lähtisi paperilla etsimään."

Usein tekniset haasteet nivoutuvat yhteen henkisten haasteiden kanssa. Jos ei tarkkaan tiedä, mitä (ja miten) piirtämistä kannattaisi harjoitella, kuvaan voi astua mukaan kielteisiä tunteita kuten voimakasta turhautumista ja tunnetta omasta epäonnistumisesta. Teknisten haasteiden myötä tunne omasta osaamattomuudesta voi ottaa ylivallan, ja pahimmillaan koko piirustusharrastus lopahtaa. Joillakin tilanne on voinut kehittyä vuosien saatossa jopa siihen pisteeseen, että henkilö uskoo, ettei hänestä yksinkertaisesti ole piirtäjäksi. Halua piirtämiseen olisi kovastikin, mutta usko itseen on kadonnut kokonaan.


Asian ei kuitenkaan tarvitse olla ollenkaan näin. Mutta mikä sitten auttaa yli näiden karikoiden?



Ratkaisuja piirtämiseen


Aivan aluksi meidän pitää purkaa se myytti, että piirustustaito olisi kiinni jostakin synnynnäisestä kyvykkyydestä tai "lahjoista". Niin sanottuja lahjakkaita henkilöitä tutkineet tutkijat ovat toistuvasti osoittaneet, että suuri osa henkilön lahjakkuudesta perustuu itse asiassa motivaatioon ja harjoitteluun. Kyse on siis oikeasta tiedosta, sopivasta harjoittelusta, motivaatiosta sekä hyvästä ohjauksesta, ei niinkään geeneistä tai jostain syntymälahjasta.

En tiedä, miksi kulttuurissamme on totuttu ajattelemaan, että taito jossakin asiassa olisi vain sattuman kauppaa ja harvojen etuoikeus. Mutta sen tiedän, että tällainen ajattelu estää ihmisiä menemästä eteenpäin esimerkiksi piirtämisessä, vaikka mitään estettä ei todellisuudessa olisi olemassakaan. Joten jos sinulla on ajatus siitä, että hyvä piirustustaito ei jostain syystä voisi koskea sinua, karista se mielestäsi. Mitä suurimmalla todennäköisyydellä tähän ajatukseen ei ole mitään perustetta.


Seuraava askel voisi olla sopivan tiedon hankkiminen. Youtube ja vastaavat ovat ihan OK, mutta näiden huono puoli on tiedon hajanaisuus ja se, että kaikki tieto ei kehitä sinua oikeaan suuntaan. Sekalaiseen ja pirstaleiseen informaatioon meinaa kaiken kukkuraksi hukkua. Tietoa kannattaakin hankkia asiansa osaavilta henkilöiltä, kuten taiteilijoilta ja niitä, jotka ovat piirustustaidossa sinua edempänä. Kun saat hyvää tietoa piirtämisestä ja sen eri piirteistä, osaat harjoitella oikein ja kehityt nopeasti.


Kolmantena ja hyvin tärkeänä keinona alkuun pääsemisessä nostan esiin ohjauksen. Taitava opettaja osaa auttaa sinua juuri niissä haasteissa, joita sinä koet tekemisen eri vaiheissa, olipa kyseessä jokin tekninen pulma kuten varjostusten tekeminen, tai sitten jokin syvällisempi haaste, kuten kalvava tunne omasta osaamattomuudesta. Minun mielestäni hyvä piirustuksenopettaja on sellainen, joka ymmärtää tekniikoiden lisäksi myös oppilaansa tunteita ja pelkoja.


Ja näiden kolmen ohella: piirrä paljon!


Piirustusterveisin,


Tuomas




bottom of page