• Tuomas Tuimala

Kuinka rentoudun luonnostelemalla?

Tässä artikkelissa kerron kuinka rentoudun piirtämällä muotokuvaluonnoksia.


Jos olet lukenut artikkeleitani ja katsonut videoitani, olet ehkä pannut merkille mieltymykseni tarkkaan ja huolelliseen piirtämiseen. En ole kaikkein paras esimerkki tarkkuudesta ja huolellisuudesta, mutta siksi se kiinnostaakin minua. Haluan kehittyä taiteilijana jatkuvasti. Minua innoittaa kuvataiteen tekemiseen erityisesti se kun näen teknisesti korkeatasoista taidetta. Jatkuva täydellisyyteen pyrkiminen voi kuitenkin olla uuvuttavaa. Niinpä tasapainotan tekemistäni piirtämällä myös rentoja luonnoksia. Käytän tähän tarkoitukseen toisinaan tiettyä erikoismenetelmää. Kutsun sitä YouTube-metodiksi. Millainen menetelmäni oikein on?


YouTube-metodi


Olen jo pitkään seurannut YouTube -kanavaa nimeltä Fine Art Academy. Se on taide-aiheinen kanava, jolla kiinalaiset taiteilijat esittelevät taitojaan. Pidän suunnattomasti kanavan taiteilijoiden akateemisesta piirustus- ja maalaustyylistä, sekä heidän teknisestä taituruudesta. Kanavalta löytyvät demonstraatiot ovat mielestäni niin hyviä, että niitä voisi katsoa tuntikaupalla ihan vain huvikseenkin.


Mestareiden jäljittely on perinteinen tapa harjoitella kuvataidetta. Niinpä teen toisinaan niin, että katsoessani Fine Art Academyn videodemonstraatioita otan samalla luonnoslehtiön ja kynän käteen ja piirrän videon mukana, yrittäen pysyä videolla esiintyvän taiteilijan perässä parhaani mukaan. Tavoitteeni ei ole saada aikaan täydellistä jäljennöstä videon teoksesta, ei vaan käytän tätä menetelmää enemmän rentoutumistarkoitukseen. Lopputuloksena syntyy rentohenkinen luonnos, joka tyyliltään mukailee alkuperäistä teosta. Loppujen lopulta minun mielestäni esittävässä kuvataiteessa perimmäinen tarkoitus ei ole näköhavainnon täydellinen ja valokuvatarkka kopioiminen (paitsi jos olet fotorealisti). Sitä varten on olemassa kamerat. Niinpä tällainen nopea ja rento piirustustapa voi opettaa myös vapautumaan kopioimisajatuksesta ja kehittämään taitoa luoda oma tulkinta aiheesta. Fine Art Academyn taiteesta heijastuu myös voimakkaasti samanlainen näkemys asiasta. Tärkeintä on että syntyy uskottava ja esteettisesti vaikuttava piirustus tai maalaus.Toimivan piirustusprosessin peruskaava


Jos katsot Fine Art Academyn videoita, voit huomata, että niissä piirustusprosessi noudattaa suunnilleen samaa peruskaavaa kuin mitä opetan omissa artikkeleissani ja videoillani. Akateeminen taide onkin yksi suurin inspiraation lähde minulle niin tekniikan kuin estetiikan suhteen. Fine Art Academyn videoiden tahdissa piirtäminen on hyvä tapa iskostaa toimivan piirustusprosessin päävaiheet mieleen ja selkäytimeen.


Vaikka YouTube-metodini on rentohenkinen tapa piirtää, sisältyy siihen myös sopivasti haastetta. Varsinkin jos yrittää pysyä nopeutetun time-lapsen videon kyydissä mukana.

Sopiva määrä haastetta tekee siitä hauskaa. Haluatko nähdä millaisia luonnoksia olen tällä metodilla piirtänyt? Alla näet yhden niistä.


Pajuhiili ja hiilikynä paperille.

Fine Art Academyn videoista voimme oppia, että toimivan piirustusprosessin peruskaava on seuraava:


-Yleiskoko ja -muoto

-Kasvonpiirteiden tai muiden tärkeiden piirteiden sijoittaminen

-Valon ja varjon erottaminen

-Yksityiskohdat ja valöörien hienosäätö


Toimiva piirustusprosessi etenee yleisestä yksityiskohtiin ja yksinkertaisesta monimutkaiseen.

Kokeile sinäkin YouTube-menetelmääni. Voit käyttää siihen mitä tahansa piirustusaiheista YouTube -videota. Jos koet vaikeaksi pysyä videon mukana, ehkä voisit aloittaa sellaisista videoista, joissa tekemistä on palasteltu osiin tai sitä on selitetty. Yksi hyvä vaihtoehto on YouTube -kanavallani oleva video realistisen silmän piirtämisestä. Katso video, piirrä mukana ja opi piirtämään realistinen silmä!Piirustusterveisin,


Tuomas