• Tuomas Tuimala

Kuinka tulla taitavammaksi lyijykynän käytössä?

Oletko kiinnostunut kehittämään silmän ja käden yhteistyötä? Haluatko oppia hallitsemaan kynää paremmin? Tässä artikkelissa opetan sinulle tavan piirtää lyijykynällä, joka vie sinut äärirajoille keskittymisessä, pitkäjänteisyydessä ja tarkkuudessa. Jos teet yhdenkin kohtuukokoisen teoksen tälla menetelmällä valmiiksi, voit pitää itseäsi voittajana. Taitosi käyttää lyijykynää tulee myös parantumaan. Mikä piirustustekniikka on siis kyseessä ja miten voit harjoitella sitä?
Varjostusten piirtäminen ilman apuvälineitä


Lyijykynän käytössä voi tulla taitavammaksi, kun turvautuu mahdollisimman vähän muihin apuvälineisiin, kuten stomppeihin. Yksi hyvä ja tehokas tapa harjoitella lyijykynän käyttöä on tehdä varjostukset ja häivytykset pelkällä lyijykynällä. Se, että sävytyksestä tulee täysin tasaista ja siirtymistä eri sävyjen välillä täydellisen sulavia, on vaativa suoritus. Tarkan käden lisäksi se kysyy kärsivällisyyttä ja keskittymiskykyä. Yksinkertaisenkin aiheen piirtäminen valmiiksi tälla tavalla voi kestää kymmeniäkin tunteja. Mutta mennäänpä nyt itse harjoitukseen.Harjoitus lyijykynän käyttöön


Valmistautuminen


1. Valitse sopiva aihe tai mallikuva. Perinteisesti Ateljeissa, jossa tätä tekniikkaa opetetaan käytetään mallina Bargue-kuvaa tai kipsiveistosta. Mikä tahansa muukin kuva tai malli käy. Sen ei tarvitse olla mitenkään monimutkainen. Esimerkiksi valööriasteikon piirtäminen on yksi hyvä vaihtoehto.


2. Valitse sopivat lyijykynät. Et tarvitse välttämättä kovin monta lyijykynää, koska piirtojäljen tummuus määräytyy sen mukaan kuinka kovaa kynällä painat paperiin. Suositukseni on, että käytät 3-4 lyijykynää. Yhtä tai kahta kovempaa lyijykynää (2H, H), HB - ja 3B -kynää. Pyyhekumiksi suosittelen muovailtavaa kumia ja kynäkumia.


3. Teroita kynät neulanteräviksi. Jotta saisit kynistä neulanteräviä, täytyy sinun käyttää teroittamiseen veitseä ja hiomapaperia. Veitsellä saat grafiittiosaa enemmän esiin ja hiomapaperilla viimeistelet kynän neulanteräväksi.


4. Valmistaudu piirtämiseen myös henkisesti. Vireystilasi tulisi olla riittävän hyvä, jotta jaksat keskittyä piirtämiseen.Piirustusprosessi


1. Piirrä valitsemastasi aiheesta luonnos haluamallasi menetelmällä. Piirustuksen ei tarvitse olla muodoiltaan ja kooltaan täysin samanlainen mallin kanssa, koska tällä kertaa keskitymme piirustuksen sävyttämiseen ja varjostusten piirtämiseen. Voit myös piirtää ääriviivat läpi tai käyttää siirtomenetelmää, jotta pääset nopeammin itse harjoitukseen. Hyödyt piirtämisestä tietenkin enemmän, jos et käytä mitään oikoteitä luonnoksenkaan piirtämisessä.


2. Piirustuksen sävyttäminen. Nyt pääsemme itse asiaan. Jos piirrät mallista niin pyri jäljentämään sävyt samanlaisina piirustukseesi. Ota huomioon, että lyijykynällä ei voi piirtää mustaa, joten sävyt täytyy todennäköisesti skaalata asteen tai pari vaaleampaan suuntaan kuin ne ovat mallissa. Tärkeintä on, että sävyjen keskinäiset suhteet ovat samat.


On hyvin tärkeää, että piirrät kokoajan mahdollisimman kevyesti. Anna piirtojäljen syntyä kynän omalla painolla. Tässä auttaa se kun pitää kynästä kiinni sen keski- tai takaosasta.

Tavoite tummuudet on tarkoitus saavuttaa vähitellen niin, että grafiittia lisätään paperiin kerroksittain. Pyri mahdollisimman tasaiseen ja sileään jälkeen. Tee sävyjen välisistä siirtymistä mahdollsimman sulavia, paitsi jos kyseessä on tarkkarajainen varjo tai varjon kohta.

Pyöreissä muodoissa sävyt vaihtuvat pehmeästi ja kulmikkaissa muodoissa muutokset ovat jyrkkiä. Havainnoi tarkkaan mallin valööreita ja pyri olemaan uskollinen niille. Piirrä kaikessa rauhassa.


Alla voit nähdä pienen näytteen siitä miltä tämä tekniikka käytännössä näyttää.Piirustusterveisin,


Tuomas