• Tuomas Tuimala

Kuvataidetta ilman mystiikkaa

Mestarillinen taideteos voi olla niin lumoava, että asiaan perehtymättömästä voi tuntua siltä, että sen luomiseen on tarvittu lähes maagisia kykyjä. Todellisuudessa vaikuttavan kuvataiteen luominen on paljon arkipäiväisempi prosessi. Eikä se ole vain arkipäiväinen, vaan myös kaikkien opittavissa.

Erityisesti klassinen taide mielletään helposti sellaiseksi, että se on tavallisten maallikkojen ulottumattomissa ja sopii vain erityislahjoja omaaville. Tämä ei ole kuitenkaan totta. Klassiset menetelmät tekevät taiteen tekemisestä helpompaa! Miksi rohkenen väittää näin? Koska klassiset menetelmät ovat johdonmukaisia. Johdonmukaisuus tässä yhteydessä tarkoittaa sitä, että kyseessä on selkeä vaihe vaiheelta etenevä prosessi, jonka kautta syntyy näyttävä piirustus tai maalaus. Itseasiassa teos ei synny, vaan se rakennetaan kerros kerrokselta. Piirtäminen tai maalaaminen ei perusidealtaan poikkea juuri muusta rakentamisesta. Toimiva rakennelma syntyy kun palat kootaan yhteen oikeassa järjestyksessä ja asetellaan oikeisiin paikkoihin. Sama periaate soveltuu piirtämiseen ja maalaamiseen.

Tieto ja tekniikka

Klassisessa menetelmässä turvaudutaan luotettavaan tietoon ja tekniikkaan. Tarvittava tieto ei ole mitään astrofysiikkaa vaan yksinkertaisia periaatteita, jotka kuka tahansa voi ymmärtää. Tekniikkakaan ei vaadi mitään yliluonnollisia hienomotorisia kykyjä. Jos osaat kirjoittaa, voit oppia piirtämään klassisella metodilla. Klassisessa metodissa ei yksinkertaisesti ole mitään mystistä! Kyse on vain annettujen ohjeiden uskollisesta seuraamisesta.

Todellinen haaste

Todellinen haaste, joka liittyy klassiseen menetelmään on laadultaan henkinen. Pystytkö pysähtymään tekemisen äärelle, keskittymään ja saattamaan loppuun sen minkä olet aloittanut? Minulla on tapana sanoa, että kärsivällisyys on taiteilijan tärkein työkalu. Voiko missään oikeastaan menestyä ilman riittävää vaivannäköä ja sinnikkyyttä? Ei tietenkään. Olipa kyseessä mikä tahansa taito, vaatii sen oppiminen aina jonkin verran ponnistelua.

Vaikka piirustustaidon oppimiseen liittyy omat haasteensa, ei siitä tarvitse kuitenkaan tehdä vaikeampaa kuin se todellisuudessa on. Itse asiassa oikean tiedon ja tekniikan avulla on täysin mahdollista piirtää paremmin jopa välittömästi. Tämä ei ole yhtään liioittelua. Olen itse kokenut sen ja niin on moni muukin. Tiedossa on voimaa!

Klassinen menetelmä käytännössä

Piirtäminen klassisella menetelmällä on vastauksien etsimistä kolmeen yksinkertaiseen kysymykseen.

1. Minkä kokoinen se on?

2. Minkä muotoinen se on?

3. Kuinka tumma tai vaalea se on?

Näihin kysymyksiin vastataan helposti opittavien mittaustekniikoiden avulla. Tarvitset vain jonkin mittatikun ja sen avulla kohteen koko ja muoto selviävät kätevästi. Voit myös käyttää viivotinta koon mittaamiseen. Tummuuksia taas mitataan tummuusastemittarin avulla. Kuvan tummuusastemittarista näet tässä:

Seuraavalta videolta voit nähdä kuinka piirustusprosessi etenee alusta loppuun:

Piirustusterveisin,

Tuomas