• Tuomas Tuimala

"Läpipiirtämisen verkkokurssi - Osaatko piirtää läpi oikein?"

Läpipiirtäminen on huijaamista! Näin voi ajatella moni asiaan perehtymätön, mutta onko se totta. Se ei ole totta! Tässä artikkelissa pääset läpipiirtämisen pikakurssille ja kerron miksi läpipiirtämisen demonisointi on turhaa. Opetan sinulle myös tavan käyttää läpipiirtämistä järkevällä tavalla.


Luonnos siirretty maalauspohjalle havaintopiirustuksesta.


Miksi läpipiirtäminen on hyvä menetelmä?


Kumotaanpa ajatus siitä, että läpipiirtäminen on huijaamista yksinkertaisella kuvitteellisella tilanteella. Kuvittele absoluuttinen aloittelija, jolle annetaan maalauspohja, jossa on valmiina aiheen ääriviivat. Annetaan sitten aloittelijalle kouraan sivellin ja paletillinen öljyvärejä. Mitä sanot, syntyykö näin mestariteos? Ei tietenkään! Pelkistä ääriviivoista on lopulta aika vähän hyötyä jos ei tiedä miten luonnosta lähdetään kehittelemään eteenpäin. Olipa sitten kyse maalaamisesta tai piirtämisestä, on pelkkä luonnos kaukana valmiista teoksesta. Tässä valossa läpipiirtämistä on vaikea ajatella huijaamisena. Oikotie se kieltämättä on, muttei kuitenkaan oikotie onneen.Miksi jotkut pitää läpipiirtämistä virheellisesti huijaamisena?


Se miksi jotkut pitävät läpipiirtämistä huijaamisena saattaa johtua siitä, että kyseessä on helppo ja nopea menetelmä, jossa onnistuminen ei varsinaisesti vaadi piirustustaitoa. Mutta onko asia todella näin? Siitä emme pääse mihinkään, että läpipiirtäminen on äärimmäinen oikotie valmiiseen luonnokseen, mutta se ei tee läpipiirtämisestä täysin ongelmatonta menetelmää.


Ensimmäinen haaste tulee vastaan jo siinä jos jäljennät kuvaa jossa ei ole ääriviivoja, kuten valokuvaa todellisesta ihmisestä. Ääriviivat täytyy kuvitella kuvaan.


Toinen haaste on se, että täytyy tietää mitä mallikuvasta kannattaa jäljentää. Tiedätkö mitkä ovat vahvan luonnoksen elementit? Sinun pitäisi, jos aiot piirtää hyvän luonnoksen läpipiirtämisen avulla. Muuten voi olla, että piirrät kuvaan epäoleellisia yksityiskohtia, jotka vain häiritsevät piirustuksen työstämistä eteenpäin.


Mitä teet kun ääriviivat katoaa maalin alle?

Kolmantena ongelmana on jo aiemmin mainittu tosiasia. Luonnos, jossa on pelkät ääriviivat on kaukana valmiista teoksesta. Mitä teet esimerkiksi sitten kun ääriviivat katoaa maalin tai sävykerrosten alle? Läpipiirtämisestä siis hyötyy eniten ne, jotka jo osaavat piirtää. Siksi ammattitaiteilijat käyttävätkin läpipiirtämistä esimerkiksi silloin kun syystä tai toisesta täytyy teos saada nopeammin valmiiksi. Vahvan luonnoksen piirtäminen ilman oikoteitä vie aikaa.Kätevä läpipiirtämisen menetelmä


Kuvan voi kopioida eri tavoilla. Käyn tässä läpi mielestäni kätevimmän tavan soveltaa läpipiirtämistä. Se on siirtomenetelmä.


Miten siirtomenetelmä toimii käytännössä. On kaksi tapaa. Ilman kalkkeeripaperia tai kalkkeeripaperin kanssa. Itse käytän molempia. Ainoa ero näissä kahdessa tavassa on se, että ilman kalkkeeripaperia täytyy mallikuvan kääntöpuoli värittää hiilellä tai grafiitilla. Jotkut käyttävät värittämiseen öljymaalia silloin kun kyseessä on öljymaalauksen luonnos, mutta se vaatii hieman harjoitusta onnistuakseen. Helpointa on käyttää grafiittia tai hiiltä.


Eli ensimmäinen vaihe on se, että värität mallikuvan kääntöpuolen.Kun olet värittänyt mallikuvan kääntöpuolen, aseta mallikuva kuvapuoli ylöspäin piirustuspaperin tai maalauspohjan päälle ja seuraa aiheen 'ääriviivoja' kynällä kevyesti painaen. Muista painaa kevyesti, jottei alla olevaan piirustuspaperiin synny uurteita. Uurteita voi olla mahdoton saada täysin peittoon. Maalauspohjaan uurteita ei synny, mutta jos et halua kovin tummia ääriviivoja, piirrä silloin kevyemmin. Muista teipata mallikuva ja alla oleva piirustuspaperi tai maalauspohja paikoilleen. Jos jompi kumpi liikkuu, vääristyy siirros.

Jos käytät kalkkeeripaperia, tulee se mallikuvan ja piirustuspaperin väliin.Mitä mallikuvasta tulisi jäljentää?


Lopulta se mitä mallikuvasta haluat jäljentää riippuu sinusta itsestäsi. Mallikuvasta kannattaa siis jäljentää sen verran informaatiota kuin koet tarpeelliseksi. Jos jotakin pitäisi ehdottaa niin ainakin kannattaa jäljentää valojen ja varjojen muodot, sekä avain yksityiskohdat, kuten kasvonpiirteet. Itse jäljennän kuvan yleensä aika yksityiskohtaisesti. Aivan pienimpiä yksityiskohtia en kuitenkaan näe tarpeelliseksi piirtää, varsinkaan jos siirrän luonnoksen maalausta varten. Luonnoksen ääriviivojen kadotessa maalin alle, katoaa myös kaikki yksityiskohdat.


Kun olet käynyt kuvasta kaikki kohdat läpi, on luonnos valmis.Yllä olevassa kuvassa näet siirtomenetelmällä piirtämäni luonnoksen öljymaalausta varten. Alkuperäisen luonnoksen piirsin itse asiassa täysin omakätisesti havaintopiirustuksena suorasta havainnosta. Joten tässä tapauksessa siirtomenetelmä ei varsinaisesti toiminut oikotienä vaan varo- ja taltiointikeinona. Kun luonnoksen piirtää erilliselle paperille voi samaa luonnosta käyttää monta kertaa uudestaan. Teen toisinaan saman luonnoksen pohjalta sekä piirustuksen, että maalauksen. Olisi varsin epäkäytännöllistä tehdä sama työ uudestaan alusta. Vahvan luonnoksen piirtäminen omakätisesti ilman oikoteitä on aika työläs projekti.


Piirtämistä kannattaa harjoitella myös ilman oikoteitä.


Muita menetelmiä


Valoa vasten piirtäminen, projektori, camera lucida. Siirtomenetelmän lisäksi vaihtoehtoja on muitakin. Siirtomenetelmä on kätevimmillään A4-kokoista kuvaa jäljentäessä, mutta isompiin kuviin voi olla helpompi ottaa projektori käyttöön. Sitten on tietenkin perinteinen läpipiirtäminen eli valoa vasten piirtäminen. Päivän kirkkaaseen aikaan kuvan voi hyvin onnistua jäljentämään ikkunaa vasten piirtämällä. Näitä erilaisia menetelmiä kannattaa testailla ja etsiä itselle mieluisin tapa. Itse olen kokenut siirtomenetelmän kätevimmäksi tavaksi soveltaa läpipiirtämistä.


Muista kuitenkin se, ettei raaka kopioiva läpipiirtäminen opeta piirtämään. Kannattaa harjoitella luonnosten piirtämistä myös omakätisesti. On hieno tunne kun tietää, että pystyy tarvittaessa suoritumaan niinkin vaativasta tehtävästä ilman oikoteitä. Itse aloin käyttää läpipiirtämistä vapautuneemmin vasta sitten kun olin ensin painetestannut omat piirustustaitoni. Suosittelen sinulle samaa oppimisjärjestystä. Joudut nimittäin lopulta vastatusten sen tosiasian kanssa, että piirustuksen tai maalauksen loppuun saattaminen vaatii piirustustaitoa luonnoksen piirtämisen jälkeenkin.Terveisin,


Tuomas