top of page

Maalaa rohkeasti akryyliväreillä

Hei! Moni maalari kokee ongelmakseen liian pikkutarkan näpertelyn. On totta, että se on ongelma, mutta ei maalauksen jokaisessa vaiheessa. Teoksen viimeistely vaatii yleensä väistämättä vähän näpertelyä, mutta ennen sitä on parempi maalata rohkeammalla otteella.

Tässä artikkelissa annan vinkkejä siihen, miten voit maalata rohkeammin akryyliväreillä.





Akryylivärimaalauksen hyvä puoli


Akryyliväreihin liittyy yksi valtava etu ja se on se, että niillä on vaikea tehdä täysin peruuttamatonta virhettä. Jos jokin ei mene kohdalleen, ei muuta kuin uutta maalia päälle. Akryylivärejä voi kerrostaa melko pitkään ilman ongelmia. Niinpä voit unohtaa näpertelyn ja maalata rohkealla otteella. Älä pelkää! Peruuttamatonta virhettä ei tapahdu jos et tee mitään täysin älytöntä kuten sekoita akryylivärien sekaan jotain ainetta mikä ei siihen sovi. Muuten maalaaminen on vaaratonta.


Lisäksi normaalit akryylivärit kuivuvat todella nopeasti, joten isojakin korjauksia on helppo tehdä nopeasti. Voit siis antaa pensselin heilua rohkeasti ja hakea vähitellen aiheeseen oikeita mittoja, muotoja ja värejä. Älä pelkää! Nauti rohkeasta maalaamisesta!



Käytä jättimäistä pensseliä


Kun aloitat maalausta, käytä isoa pensseliä. Mitä isompi sen parempi. Mitä isompi sivellin sitä vaikeampi on näperrellä. Sinun on pakko keskittyä isoon kuvaan, koska isolla pensselillä on mahdotonta maalata pienen pieniä yksityiskohtia.



Älä myöskään ole huolissasi aloituksen absoluuttisesta tarkkuudesta. Tärkeintä on saada maalauskankaalle jotain. Kun maalauskankaalla on jotain, silloin sinulla on olemassa näkyvä vertailukohta. Maalaus voi näyttää aluksi pelottavan väärältä ja rumalta, mutta se ei haittaa. Se on vain aloitus.



Maalaaminen on virheiden korjailua


Ymmärrä, että minkään ei tarvitse asettua heti kohdalleen, vaan maalaus saavuttaa lopullisen muotonsa kun sitä työstää tarpeeksi kauan. Joskus pelottava törkyvaihe voi kestää pelottavan kauan, mutta jatka vain maalaamista niin kyllä se siitä paranee.



Maalaamisesta on sanottu, että se on virheiden korjailua. Maalausprosessi siis etenee niin, että metsästää siitä kohtia, jotka poikkeavat mallista tai tavoitteesta kunnes poikkeamia tai virheitä ei enää ole. Tässä voit toimia rohkeasti ja intuitiivisesti, ilman loputonta miettimistä. Kun jokin kohta ei tunnu olevan oikein, tee sille jotain ja katso miltä teos sitten näyttää. Jos ei näytä vieläkään oikealta, ei muuta kuin uusi yritys jne.



Nauti prosessista


Älä pelkää tai arkaile! Nauti maalaamisesta. Epäröinnin sijaan keskitä huomiosi maalaustoimintoon ja siihen liittyviin kysymyksiin. Mieti vain sitä, miten saat maalauksen mitat, muodot, värit ja rajat kohdalleen. Älä antaudu osaamattomuuden tunteille, vaan päästä niistä irti ja jatka rohkeasti eteenpäin. Maalauksesta tulee askel askeleelta parempi.



Vähitellen maalatessa täytyy siirtyä myös vähän pienempiin siveltimiin, jotta saat pienemmät kohdat maalattua. Muista, että hyvä maalaus ei kuitenkaan ole superyksityiskohtainen. Se on tarkka, mutta ei välttämättä yksityiskohtainen. Tarkkuus kohdistuu muihin asioihin kuten muotojen ja värien uskottavuuteen. Vaikka maalaat rohkeasti, älä ole välinpitämätön tarkkuuden suhteen. Maalaus ei voi toimia jos sen tärkeimmät elementit eivät ole kohdallaan.



Iloisesti kohti viimeistelyä


Maalaaminen voi välillä tuntua vähän tuskaiselta, mutta älä jää jumiin tällaisiin tunteisiin. Etene iloisesti kohti viimeistelyä.



Muista myös vanha sanonta "harjoitus tekee mestarin". Mitä enemmän maalaat, sitä rohkeammaksi ja vapautuneemmaksi tulet. Mutta mitä olen itse kokenut ja mitä olen kuullut taitavilta tekijöiltä ja mestareilta niin maalaamisesta ei koskaan tule täysin vaivatonta. Ehkä vaikeuteen tottuu ja siitä ei tee enää niin isoa ongelmaa kun takana on paljon maalauskilometrejä. Lukuisat onnistumisen kokemukset saavat aikaan luottamuksen siihen, että maalauksen kuin maalauksen saa todennäköisesti onnistumaan kun vain työstää sitä tarpeeksi kauan. Tosin joskus voi olla tarpeen aloittaa kokonaan alusta. Jokin idea voi tuntua aluksi hyvältä, mutta kun sitä on kehitellyt jonkin aikaa eteenpäin maalauskankaalla niin huomaakin, että se ei vain toimi. Ei muuta kuin uusi yritys.


Tämän artikkelin tarkoitus oli valaa sinuun rohkeutta tarttua maalaamiseen haasteeseen. Toivottavasti onnistuin rohkaisemaan sinua. Nyt ei muuta kuin iso pensseli kouraan ja maalaamaan!


Terveisin,


Okulaarinen tieteilijä

bottom of page