• Tuomas Tuimala

Maalaaminen mielikuvituksesta

Haluaisitko oppia luomaan hienoja maalauksia mielikuvituksesta? Tässä artikkelissa kerron miten se on mahdollista. Kerron myös yhdestä aiheeseen liittyvästä väärinkäsityksestä, joka vaikeuttaa tarpeettomasti monien maalaamista mielikuvituksesta.
Onnistumisen esteenä oleva myytti


Maalaamisessa auttaa todella paljon se, että käyttää apuna jotain mallia. Heti kun täytyy alkaa käyttää mielikuvitusta homma muuttuu paljon vaikeammaksi, ellei sitä ole erikseen harjoitellut. Se on haasteellista ammattilaisellekin. Enkä minäkään mielelläni tee mitään täysin mielikuvituksesta.


Toisinaan tulee vastaan sellainen myytti, että tosi taiteilija taikoo kaiken maalauspohjalle täysin omasta päästään. Totuus on kuitenkin jotain aivan muuta. Nekin, jotka tekevät teoksia mielikuvituksesta käyttävät usein joitakin konkreettisia silminnähtäviä referenssejä apuna. Silloin kun joku näyttää tekevän maalauksen täysin omasta päästään, tekee hän todellisuudessa pitkälti sen ulkomuistista. Eli taiteilija on toistojen kautta juurruttanut mieleensä visuaalista informaatiota ja tekniikoita haluttujen efektien luomiseksi, joiden avulla teoksen voi rakentaa. Mistä mielen visuaaliseen tietopankkiin varastoidaan käyttökelpoista materiaalia? Havainnoista eli piirtämällä ja maalaamalla mallista. Näin ollen havaintopiirtäminen ja -maalaaminen on mielikuvituksesta maalamisen perusta.
Tämä asia on hyvä tiedostaa, jottei ala tarpeettomasti rajoittaa saatavilla olevien apukeinojen käyttöä. On itseasiassa täysi mahdottomuus oppia maalaamaan hyvin mielikuvituksesta, maalaamalla vain pelkästään mielikuvituksesta. Vähintään täytyy ymmärtää jotain kuvataiteen ydinperiaatteista, jotta teosten onnistumista voi järkevästi arvioida tai jotta teoksia voi toteuttaa jonkin suunnitelman mukaan.


Abstrakti taidekaan ei ole tässä poikkeus. Hyvissä abstrakteissa teoksissa toteutuu tietyt samat periaatteet kuin hyvissä esittävissä teoksissa. Lukuunottamatta täysin improvisoitua ekspressionismia, joka on vain spontaania subjektiivista tunneilmaisua. Siinä ei ole mitään sääntöjä.Miten onnistua mielikuvituksesta maalaamisessa?


Se, että uskaltaa yrittää mielikuvituksesta maalaamista, vaikka osittainkin on kova temppu. Ei kannata lannistua jos koet sen vaikeaksi. Se vaatii jonkin verran harjoittelua, ennen kuin se alkaa sujua luontevasti. Mutta joitakin periaatteita kuitenkin on, joiden avulla mielikuvituksesta maalaamista voi helpottaa heti ilman vuosien harjoittelua.


Kun maalaa valoja ja varjoja mielikuvituksesta, täytyy silloin tehdä selkeä päätös objektin muodon ja valonlähteen sijainnin suhteen. Sen jälkeen valot ja varjot on mahdollista kuvitella paikoilleen. Aihetta voi olla hyvä aluksi suunnitella piirtämällä siitä luonnoksia. Kun miettii etukäteen minkä muotoinen objekti on ja mistä suunnasta valo tulee objektia kohti, on maalaaminen helpompaa. Selkeä päätös (suunnitelma) valoista ja varjoista, olipa päätös sitten täysin realistinen tai ei, tulee parantamaan maalausta välittömästi.On myös hyvä käyttää riittävän voimakasta kontrasti, jotta objektin muoto ponnahtaa esiin. Kontrastin ei tarvitse olla dramaattinen, mutta kuitenkin selvä. Yllä olevassa kuvassa näet äärimmäisen yksinkertaisen asetelmamaalauksen, jonka tein mielikuvituksesta. Kun objektin muodosta on selkeä käsitys ja päättää mistä suunnasta valo sitä kohti tulee, on maalaaminen suhteellisen helppoa. Voimakas kontrasti luo maalaukseen dramatiikkaa ja korostaa objektin kolmiulotteista muotoa. Yksinkertaisuudestaan huolimatta on maalauksessa vakuuttavaa kolmiulotteisen muodon ja tilan tuntua.


Mitä monimutkaisemmaksi objektin muoto muuttuu, sitä haasteellisemmaksi valojen ja varjojen oikein asettelu maalaukseen muuttuu. Valon ja varjon maalaamisen harjoittelu on hyvä aloittaa mahdollisimman yksinkertaisista aiheista. Tärkeämpää on osata maalata yksinkertainen aihe hyvin kuin monimutkainen huonosti.Hanki lisää tietoa


Tieto kuvataiteen tärkeimmistä periaatteista näyttelee siis tärkeää osaa mielikuvituksesta maalaamisessa. Joten kannattaa hankkia lisää tietoa aiheesta. Hyvä paikka saada lisätietoa on Taidekurssien kurssit. Kurssivalikoimamme löydät osoitteesta www.taidekurssit.fi.
Terveisin,


Tuomas