• Tuomas Tuimala

Maalaaminen on piirustuksen värittämistä maalilla

Oletko piirtänyt värikynillä, pastellikynillä tai kuivapastellipatukoilla? Hallitsetko teoksen värittämisen joillakin näistä hyvin? Siinä tapauksessa sinulla on luja pohja öljy- tai akryylimaalausta varten. Maalaustekniikat kuitenkin poikkeavat joissakin piirteissä piirtämisestä. Mitkä ovat merkittävimmät erot ja miten voit saada maalaustekniikat haltuun? Tässä artikkelissa vastaan näihin kysymyksiin.
Öljy- ja akryylimaalauksen haasteet


Ainoa haasteesi on oikeastaan vain uudet työkalut. Mutta pienellä harjoittelulla ja totuttelulla siveltimen käyttöön, maalaaminen alkaa luistaa. Älä lannistu jos siveltimen ja maalin kontrolloiminen tuottaa aluksi vaikeuksia. Vähitellen tuntuma siveltimeen ja maalin paranee ja ne alkavat paremmin totella käskyjäsi. Muista myös, että maalaus voi näyttää niin sanotusti maalauksellisesta. Sivellinjäljen ei tarvitse olla kliinistä ja siloiteltua, ellet sitten nimenomaan tavoittele sellaista tyyliä. Hyvin abstraktitkin siveltimen vedot voivat kuitenkin saada aikaan uskomattoman realistisen vaikutelman, niin kuin monien impressionistisen realismin mestarien teokset todistavat. Sivellintekniikkaan kannattaa panostaa, mutta älä ajattele, että sinun täytyy hallita se täydellisesti ennen kuin voit luoda hienoja maalauksia.
Toinen haaste liittyy värien sekoittamiseen. Kynässä on väri itsessään, joten niillä piirtäminen ei suoraan harjaannuta värien sekoittamisen taitoa. Lukuunottamatta optista sekoittamista. Värikynilläkin voi tehdä optista sekoittamista kerrostamalla eri värejä oikean sävyn ja vaikutelman aikaansaamiseksi. Kerrosmaalauksessa hyödynnytään optista sekoittamista.

Mutta entä öljy- ja akryylivärien sekoittaminen paletilla? Miten voit onnistua siinä?


Värillisten piirustusten piirtäminen ja optinen sekoittaminen on varmasti harjaannuttanut silmääsi värien havainnoinnin suhteen, joten oikeiden värien sekoittaminen paletilla ei myöskään tule olemaan iso ongelma. Pienellä totuttelulla sekin alkaa luistaa hyvin.

Joten rohkeasti vain maalaamaan. Tulet varmasti onnistumaan kun sovellat piirustuskokemustasi estottomasti maalaamiseen!

Mutta entä jos olet piirtänyt aiemmin vain harmaansävyillä? Voitko hypätä maalaamaan suoraan väreillä?Hyppy harmaansävyistä värien maailmaan

Taitoja on hyvä kehittää sopivan pieni askel kerrallaan, muuten prosessiin voi tulla kerralla liikaa uusia liikkuvia tekijöitä. Joten voi olla hyvä aluksi totutella siveltimeen ja öljy- tai akryyliväreihin maalaamalla vain monokromaattisesti, joko harmaansävyillä tai muuten yksivärisesti. Tämä tulee antamaan sinulle hyvin konkreettisen kokemuksen siitä, miten kaikki se tieto ja kokemus mitä sinulla on valöörien, eli tummuusasteiden piirtämisestä soveltuu suoraan öljy- ja akryylimaalaukseen. Perinteinen tapa opiskella öljymaalausta etenee juuri tämän kaavan mukaan. Ensin opetellaan piirtämään, sitten maalamaan yksivärisesti ja lopulta päästään maalaamaan monivärisesti.
Kun monokromaattinen maalaus alkaa sujua, voit ryhtyä testailemaan useamman värin käyttöä. Jotkut piirtäjät ja maalarit, jotka ovat tottuneet työskentelemään monokromaattisesti voivat epäröidä laajemmalla paletilla maalaamista. Väreistä on hyvä ymmärtää se, että ne ovat vähemmän tärkeät kuin valöörit. Jos saat maalaukseen valöörit oikein niin näyttää se automaattisesti vakuuttavalta. Yritä vain saada värit niin hyvin kohdalleen kuin voit. Jos ne poikkeavat jonkin verran mallin väreistä, se ei useinkaan pilaa teosta. Kokemuksen myötä värien kanssa työskentely alkaa sujua paremmin ja saat hienosäädettyä kaiken juuri sellaiseksi kuin haluat.


Terveisin,


Tuomas


PS. Ota akryylimaalaus haltuun osallistumalla Taidekurssien järjestämään akryylimaalauksen verkkokurssiin. Monet ovat nauttineet kurssin tarjoamasta perusteellisesta ohjauksesta ja selkeistä oppitunneista. Tutustu tähän ja muihin kursseihimme osoitteessa www.taidekurssit.fi