• Tuomas Tuimala

Maalaaminen on siveltimellä piirtämistä

Harrastatko piirtämistä ja haluaisit laajentaa osaamistasi öljy- tai akryylimaalaukseen? Vaikuttaako maalaaminen sinusta piirtämiseen verrattuna kuitenkin vaikealta ja monimutkaiselta? Tässä artikkelissa annan sinulle käytännöllisiä vinkkejä siihen miten voit päästää maalauksessa hyvään alkuun. Kerron myös miten voit maalata heti tavalla joka synnyttää katsojissa osaamisen vaikutelman.
Hyödynnä olemassaolevaa osaamistasi


Jos sinulla on hyvä tai edes kohtuullinen piirustustaito, voit hyödyntää sitä todella paljon maalaamisessa. Itse asiassa maalaaminen on lopulta vain siveltimellä piirtämistä. Joten ero piirtämisen ja maalaamisen välillä ei ole niin iso kuin miltä se aluksi saattaa vaikuttaa. Joitakin eroja kuitenkin on.


Öljy- ja akryylimaalauksessa työkalut ovat aavistuksen verran vaikeammin kontrolloitavia. Toisaalta maalausta voi muokata aika paljon esimerkiksi lisäämällä uutta maalia vanhan päälle. Samalla täytyy kuitenkin varoa, ettei värit lähde sekoittumaan hallitsemattomasti, jos maalaa märän maalin päälle.


Maalatessa täytyy sekoittaa sopivat värisävyt itse paletilla. Toki eri värejä löytyy valmiina lukematon määrä kauppojen hyllyiltä, mutta käytännöllisempää on käyttää rajatumpaa palettia. Pääväreistä saa käytännössä katsoen sekoitettua kaikki tarvittavat värit. Värien sekoittaminen ei ole liian vaikeaa. Pienellä väriteoriaan tutustumisella ja käytännön harjoittelulla se alkaa sujua pian hyvin.


Kun nämä eroavuudet saa hallintaan, maalaamisesta tulee piirtäjälle varsin luontevaa. Toimivan maalausprosessin päävaiheet ovat samat kuin piirtämisessä. Vahva maalaus ja vahva piirustus voidaan rakentaa lähes samalla tavalla.Maalaa hyödyntäen toimivaa piirustusprosessia


Jos hallitset toimivan piirustusprosessin, mikään ei estä sinua soveltamasta sitä suoraan öljy- tai akryylimaalaukseen. Kun itse tajusin tämän, tulokset olivat yllättävän hyviä. Maalaan edelleenkin nojautuen toimivaan piirustusprosessiin ja sen vuoksi pystyn toimimaan maalatessani suhteellisen hyvällä tasolla. Tässä haluan korostaa erityisen painokkaasti nimenomaan sitä, että kyse ei ole lahjakkuudesta tai siitä, että olisin jotenkin muuten poikkeuksellinen. Olen täysin keskinkertainen taiteilija, mutta tiedon avulla voin piirtää ja maalata tavalla, joka synnyttää monissa katsojissa taitavuuden illuusion. Tiedossa on voimaa!


Katso ylläolevaa kuvasarjaa akryylimaalauksesta ja vertaa sitä alla olevaan.


Huomaatko miten molemmissa toteutuu sama peruskaava. Kuvaa lähdetään värittämään varjoista, jonka jälkeen siirrytään valoihin ja lopuksi hienosäädetään valöörit ja niiden rajat.


Piirtäminen on maalaamista ja maalaaminen piirtämistä. Opettele siksi kuvan rakentamisen peruskaava ja -periaatteet niin voit suhteellisen vaivattomasti siirtyä tekniikasta toiseen.


Katso vielä seuraava video toimivan piirustusprosessin soveltamisesta akryylimaalukseen.Terveisin,


Tuomas


PS. Taidekurssien kurssivalikoimaan sisältyy öljy-, akryyli- ja akvarellimaalauskursseja. Olen itse kursseilla mukana ohjaamassa oppilaita kädestä pitäen siinä miten kuvataiteen tärkeimpiä periaatteita voi soveltaa eri tekniikoihin. Koodilla "ETÄOPISKELU" -50% alennus kursseistamme 18.3.-14.5.2020.


Yksi suosituimmista maalauskursseistamme on Akryylimaalaus haltuun -kurssi. Kurssi tarjoaa hyvän mahdollisuuden tutustua kuvataiteen ydinperiaatteisiin akryylimaalauksen välityksellä.


PPS. Oletko jo lukenut oppaan, jossa opastan piirtäjiä öljymaalauksen alkeisiin? Pääset lukemaan kirjaa klikkaamalla alla olevaa kuvaa.