top of page

Maalaatko visuaalista totuutta vai objekteja?

Hei!


Varma keino tulla paremmaksi maalariksi on tyhjentää mieli ennakko-oletuksista ja opetella ottaamaan havainto vastaan sellaisena kuin se todellisuudessa silmille näyttäytyy.


Monissa tapauksissa todellisessa havainnossa objektien rajat voivat kadota jopa kokonaan näkyvistä kun tummuudet kahden alueen välillä ovat samat. Maalarilla on kuitenkin iso kiusaus liimata havainnon päälle objektin raja pelkästään sen vuoksi, että hän tietää, että sellainen on fyysisesti olemassa. Maalarin täytyy erottaa fyysinen ja visuaalinen todellisuus toisistaan. Se miltä objektit näyttävät ei aina vastaa objektin todellista fyysistä rakennetta ja muotoa. Se johtuu valööreista eli tummuuksista.


Katso seuraavaa kuvaa ja siinä olevaa lasipulloa. Huomaatko miten pullon rajaa on melko vaikea erottaa taustalla olevaa tummaa varjoa vasten. Paikoitellen pullo näyttää sulautuvan yhteen taustan kanssa. Luonnossa efekti on vielä selvempi. Kamera nimittäin helposti korostaa tummuuskontrasteja. Paljain silmin katsottuna kadonneen rajan vaikutelma on voimakkaampi.Koska tunnistamme kuvassa olevan objektin automaattisesti pulloksi ja pystymme päättelemään sen muodon ennakkotietojemme pohjalta olisi tässä tapauksessa maalarilla iso kiusaus maalata pulloon selkeä raja sinnekin missä sitä ei visuaalisesti ole. Maalauksen uskottavuus voi kärsiä.


Jos kuitenkin onnistunut taltioimaan maalauskankaalle visuaalisia faktoja oikein, tulee maalauksistasi suurella todennäköisyydellä uskottavampia. Havaintomaalaamiseen täytyy siis tunnontarkasti soveltaa periaatetta "oikea väri oikeaan paikkaan", jolloin rajatkin automaattisesti katoaa sieltä mistä niiden kuuluu olla kadoksissa. Havaintomaalari ei maalaa objekteja, vaan eri muotoisia ja värisiä abstrakteja paloja. Älä jää ääriviivojen vangiksi, vaan vapauta mielesi ottaamaan vastaan havainto sellaisena kuin se silmille todellisuudessa näyttäytyy. Silloin näet maailman taiteilijan silmin.


Katso vielä aihetta käsittelevä video.Pysähdy siis visuaalisen totuuden äärelle ja maalaa tai piirrä paremmin.


Terveisin,


Tuomas

Comments


bottom of page