• Tuomas Tuimala

Maalauksia 2018-2021 – Millaisia tuloksia voit odottaa muutaman vuoden harjoittelusta

Hei! Tämä artikkeli on jatkoa edelliselle. Viimeksi kuvailin sitä millaista kehitystä voi tapahtua piirustustaidossa kun harjoittelee aktiivisesti muutaman vuoden. Tässä artikkelissa aihe on sama muuten, mutta käsittelen asiaa maalaustaidon näkökulmasta.


Artikkelissa näet joitakin maalauksiani vuosilta 2018-2021. Lisää kuvia teoksistani löydät Instagramista. Sielläkään en ole julkaissut läheskään kaikkia töitäni, mutta joitakin parhaimmista. Tavallisesti taiteilijan on järkevää markkinoida omaa osaamistaan esittelemällä vain parhainta puoltaan.


Olen tosin rikkonut tätä periaatetta usein, koska en erityisemmin ole kiinnostunut teosmyynnistä, vaan opettamisesta ja rohkaisemisesta. Jos aloitteleva tekijä luulee, että hyvät on aina vain hyviä, voi hyväksi tuleminen näyttäytyä liian vaikeana tavoitteena saavuttaa. Ammattilainenkin voi epäonnistua jos on huolimaton tai vireystaso on huono. Hyvä suoritus vaatii oikeaa asennoitumista ja sopivaa energiatasoa.


Tähän artikkeliin olen valinnut maalauksia, jotka kuvaavat osaamiseni kehittymistä melko hyvin. Aiemman kommenttini huomioiden kehitys ei luonnollisesti ole näin suoraviivaista ja tasaista. Siihen sisältyy pientä aaltoliikettä. Toivon mukaan artikkelini rohkaisee sinua tarttumaan siveltimeen ja luottamaan itseesi maalarina. Kun harjoittelet luotettavan tiedon mukaan voit päästä hämmästyttäviin tuloksiin.


Helmikuu 2018 - Ensimmäinen maalaus


En alunperin ollut kovin kiinnostunut maalaamisesta, mutta päätin kokeilla sitä helmikuussa 2018. Kuvan elämäni ensimmäisestä akryylimaalauksesta näet tässä.Maalaus jäi pelkäksi yksiväriseksi luonnokseksi, koska maalaaminen tuntui jotenkin niin vaivalloiselta piirtämiseen verrattuna. Seuraavan kerran otin siveltimen käteen vasta seuraavana vuonna.Toukokuu 2019


Kun olin tajunnut mitkä ovat uuden taidon oppimisen lainalaisuudet ja olin saavuttanut nopeasti hyviä tuloksia piirustustaidossa, ajattelin, että nyt on oikea aika opetella myös maalaamaan.


Toukokuussa 2019 päätin kokeilla öljyväreillä maalaamista. Kuvan maalauksesta näet tässä.


Maalaukseni valaisee hyvin sitä hämmennystä, mikä voi seurata siitä kun kokeilee uutta työkalua ja tekniikkaa. Suorituskyky heikkenee kun luottamus katoaa.


Yksi merkittävä virhe jonka tein oli se, etten tajunnut suhtautua maalaamiseen piirtämisenä. Näin ollen en kyennyt soveltamaan piirtämisen kautta saamaani kokemusta täysin määrin maalaamiseen. Ajattelutavalla on valtava merkitys siinä miten hyvin voi onnistua. Miksi muuten esimerkiksi ammattiurheilijoiden valmennukseen kuuluu olennaisena osana mentaalivalmennus? Asenteella ja ajattelulla on iso merkitys. Kyse ei ole vain tekniikasta.Elokuu 2019


Pienen tauon jälkeen päätin kokeilla öljymaalausta uudestaan. Tällä kertaa hankin vähän enemmän tietoa asiasta ja selvitin millainen on hyvä maalausprosessi. Osallistuin David Jamiesonin öljymaalauskurssille ja opin, että ennen varsinaista lopullista maalausta on hyvä tehdä aiheesta valööri- ja väritutkielmat. Pelkän valööritutkielman tekeminen sai aivoni naksahtamaan oikeaan asentoon ja tajusin piirtämisen ja maalaamisen saumattoman yhteyden. Piirtäminen on maalaamista ja maalaaminen on piirtämistä. Molemmissa myös valööri on erittäin ratkaiseva elementti onnistuneen lopputuloksen kannalta.


Maalattuani ensin yksivärisen valööritutkielman tuntui monivärisen maalauksen tekeminen paljon luontevammalta. Tässä näet elämäni kolmannen öljymaalauksen. Ero edellisiin päärynöihin on todella huomattava.


Maalaus on toki kaukana täydellisestä, mutta hyvä alku maalaustaidon haltuun otolle.Joulukuu 2019


Suunnilleen joulukuussa aloitin varsin vaatimattoman projektin ja yritin maalata mestaritutkielmaa Rembrandtin omakuvasta. Maalaus oli hyvä alku eli luonnos. En kuitenkaan silloin osannut tai jaksanut työstää maalausta tämän pitemmälle.Huhtikuu 2020


Suunnilleen huhtikuussa 2020 pääsin Evolve-koulutuksessa öljymaalausosioon. Öljymaalauksen harjoittelu alkoi yksiväristen valööriharjoitusten maalaamisella. Maalaukset tehtiin vuorotellen valokuvasta ja vuorotellen suorasta havainnosta. Näissä harjoituksissa oli tarkat säännöt ja siksi ne ovat varsin pelkistettyjä esityksiä todellisuudesta. Tässä muutama tällaista valööriharjoitusta.Toukokuu 2020

Elokuu 2020


Tehtyäni ensin noin kaksikymmentä yksiväristä harjoitusmaalausta pääsin maalaamaan väritutkielmia. Periaate oli sama kuin aiemmissa harjoituksissa. Joka toinen maalaus tehtiin valokuvasta ja joka toinen suorasta havainnosta. Näissä Evolve-harjoituksissa tekemiselle annetaan tarkat rajoitukset, siksi ne näyttävät siltä miltä ne näyttävät. Niiden ei ole tarkoitus olla valmiita teoksia. Ne ovat harjoitustehtäviä, joissa kehitetään tiettyjä ominaisuuksia ja taitoja.Syyskuu 2020


Syyskuussa kokeilin omia juttujani. Tässä yksi öljymaalaus alla primanan suorasta havainnosta ja akryylimaalaus valokuvasta.
Lokakuu 2020


Tässä yksi Evolve-harjoitus lokakuulta. Yhteen Evolve-koulutuksen oppijaksoon sisältyy noin kaksikymmentä harjoitustehtävää.Joulukuu 2020


Joulukuussa kokeilin ulkomuistista ja mielikuvituksesta maalaamista akryyliväreillä. Tässä asetelmamaalaus, jonka tein mieleenpainamieni muistikuvien pohjalta.Tammikuu 2021


Evolve-väriharjoitus, johon on lisätty yksi uusi muuttuvatekijä mukaan.Helmikuu 2021


Helmikuussa 2021 kokeilin Rembrandt-tutkielman maalaamista. Edelliseen Rembrandtiin verrattuna ero on todella huomattava. Kaiken lisäksi maalasin tämän akryyliväreillä, joilla maalaamista moni öljymaalari pitää vaikeampana tekniikkana. Itse olen sitä mieltä, että kyse on siitä mihin on tottunut, mutta ymmärrän näkökulman. Esimerkiksi pehmeiden rajojen ja valööri/värisiirtymien maalaaminen voi olla työläämpää akryyliväreillä. Lisäksi hyvä lopputulos voi vaatia todella runsasta määrää värikerroksia. Nopeasta kuivumisajastaan huolimatta hyvä akryylimaalaus voi ottaa paljon aikaa.Maaliskuu 2021


Toinen Rembrandt-tutkielma akryyliväreillä.Kesäkuu 2021


Velazquez-tutkielma akryyliväreillä.Heinäkuu 2021


Tizian-tutkielma akryyliväreillä.Rembrandt-tutkielma akryyliväreillä (ehkä keskeneräinen)
Lokakuu 2021


Kuukausien tauon jälkeen päätin palata uudella energialla Evolve-tehtävien pariin. Tässä pari öljyväreillä maalattua väritutkielmaa.


Loppuvuoden projekteja 2021


Loppuvuoden projekteihin kuuluu muun muassa Evolve-koulutuksen harjoitusmaalaukset ja keskeneräisten töiden viimeistelyä. Tässä yksi Rembrandt-tutkielma, joka kaipaa vielä vähä lisätyöstöä.
Joulukuu 2021


Maalasin maalauksen maalauksen, maalauksen ja maalauksen päälle. Hyvä maalaus on hyvä maalaus. Keskinkertaisia on turha säilöä. Katso maalausprosessi videolta. Tämän pohjan viimeisen teos on nimeltään "Kasvukauden vehnää". Jääkö se viimeiseksi? En tiedä. Hyvä se on, mutta en silti tiedä.

Harjoittelu jatkuu


Vain muutaman vuoden harjoittelulla koen päässeeni tasolle, jossa hyvän maalauksen maalaaminen on kiinni enimmäkseen kärsivällisyydestä, asenteesta ja ajasta. Toisin sanottuna oman työn laadunvalvonnasta. Olen saanut kohtuullisen hyvän otteen maalaustaidon perusteisiin ja olen valmis menemään syvemmälle. Jatkan vielä Evolve-koulutuksessa vähintään perusjakson loppuun, jonka jälkeen olen saanut hyvän annoksen korkeatasoista valmennusta alla prima öljymaalaustekniikkaan. Jatkosta en ole vielä varma.


Mutta siitä olen varma, että tästä eteenpäin aion panostaa erityisesti sommittelu- ja suunnittelutaitoon, koska se on avain oikeiden taideteosten luomiseen. Pelkkä teknisesti hyvä maalaus tai piirustus harvoin on vielä hyvä taideteos. Kyseessä voi olla hyvä kuva, mutta pelkän hyvän kuvan tekeminen jää mielestäni liian pinnalliseksi tavoitteeksi. Jos kuvasta tulee tarina, silloin ollaan saavutettu jotain merkittävää.


Jos haluaisit harjoitella maalaamista ohjatusti ja luotettavien periaatteiden mukaan tutustu siinä tapauksessa Taidekoulu Tuimalan Taidekursseihin. Kurssimme löydät osoitteesta www.taidekurssit.fi. Olen itse mukana kursseilla auttamassa sinua henkilökohtaisesti menemään eteenpäin taiteilijana. Hyvällä ohjauksella voi olla todella merkittävä vaikutus siihen kuinka nopeaa oma oppiminen on.


Terveisin,


Tuomas