• Tuomas Tuimala

Miksi jotkin videoistani ovat niin järkyttävän pitkiä?

Kun kirjoitan uuden artikkelin, yksi tavoitteistani on se, että siitä tulisi lukijan kannalta aidosti hyödyllinen ja opettavainen. Siksi täydennän kirjoituksiani usein aihetta valaisevilla videoilla. Jos olet lukenut artikkeleitani, niin olet varmasti pannut merkille, että jotkin videoistani ovat järkyttävän pitkiä ja lisäksi lähes kokonaan editoimattomia. Jopa taustamusiikkikin saattaa puuttua. Ehkä ajattelet, että kuka hullu jaksaa katsoa kaksi tai kolme tuntia kun joku piirtää?

Täytyy myöntää, että se voi olla hyvin puuduttava kokemus, jollei asennoidu siihen oikein tai tiedosta tällaisten pitkien kaikessa rauhassa etenevien demonstraatioiden arvoa.

Tässä artikkelissa kerron miksi teen niin pitkiä videoita, miksi sinun kannattaa katsoa niitä ja miten voit aidosti hyötyä niiden katsomisesta?Nopeat time-lapse -videot ovat viihdyttäviä


Nopeat pikakelauksella etenevät time-lapse -videot ovat hyvin suosittuja ja niitä on Youtube pullollaan. On tosiaan hienoa seurata miten näyttävä taideteos ilmaantuu paperille vain lyhyessä hetkessä. Tällaisilla videoilla on kieltämättä oma viihdearvonsa, mutta voiko niistä oppia jotain? Tarkkasilmäisin voi kyllä oppia niistä jotain, mutta paljon tärkeitä yksityiskohtia jää väistämättä näkemättä. Lyhyiden nopeutettujen time-lapse -videoiden opetuksellinen arvo onkin siksi vähäinen. Time-lapse -videoiden ensisijainen tarkoitus on toimia lähinnä demonstraationa taiteilijan taidoista. Ne eivät lähtökohtaisesti ole opetusvideoita. Time-lapse -videoilla on kuitenkin oma paikkansa ja teen itsekin niitä.
Pitkien ja nopeuttamattomien videoiden arvo


Perinteinen tapa opiskella uusi taito tai kehittää jo olemassaolevaa taitoa, on itseään kokeneemman tai taitavamman esimerkin jäljitteleminen. Toisin sanottuna ensin opettaja näyttää miten asia tehdään ja sitten oppilas tekee perässä. Mitä lähempää ja tarkemmin opettajan suoritusta voi seurata, sen parempi. Tässä on yksi tärkeä syy, miksi editoimattomat ja nopeuttamattomat videodemonstraatiot ovat arvokkaita. Live-opetukseen verrattuna videoissa on vielä se etu, että oppilas voi hallita demonstraation kulkua mielensä mukaan. Videon voi halutessaan pysäyttää tai siinä voi siirtyä taakse- tai eteenpäin. Videolla opettajan työskentelyä voi päästä seuraamaan myös hyvin läheltä, silloin kun kamera on zoomattu lähietäisyydelle. Piirtämisessä tämä merkitsee sitä, että oppilas voi nähdä jopa jokaisen kynän liikkeen ja näin tehdä arvokkaita havaintoja opettajan kynän käytöstä.Toki editointia ja nopeuttamista voi käyttää myös niin, ettei videon opetuksellinen arvo pahemmin kärsi. Silti jokin tärkeä palanen voi jäädä puuttumaan. Joskus juuri se itselle sillä hetkellä merkityksellisin tiedonjyvänen löytyy juuri siitä osasta videota, joka on leikattu videosta pois.Editoimaton video paljastaa opettajan epätäydellisyyden


Editoimaton video näyttää opettajan mahdolliset piirustusprosessin aikana tekemät virheet. Tämäkin on tärkeä piirre, koska se havainnollistaa sitä, että virheet ovat luonnollinen osa piirustus- tai maalausprosessia. Video, joka näyttää opettajan virheet, näyttää myös kuinka hän ne korjaa, jos korjaa ollenkaan. Piirtäminen on eräänlaista ongelmanratkaisua. Näyttävä lopputulos syntyy harvoin jos koskaan täysin vaivattomasti ja ilman haasteita. Harva jos kukaan taiteilija kykenee piirtämään täydellistä teosta tuosta vaan. Tämän ymmärtäminen ja näkeminen voi olla omalla tavallaan rohkaisevaa oppilaalle. Olipa taiteilija minkä tasoinen tahansa, kukaan ei ole täydellinen ja onnistu aina kaikessa. Virheiden määrällä ei myöskään ole lopulta merkitystä, vaan sillä, että huomaa ne, koska silloin ne on mahdollista korjata.Miten voit saada parhaan hyödyn videoistani?


Jos kyseessä on video, jossa näytän koko piirustusprosessin alusta loppuun, niin silloin saat parhaimman hyödyn videosta, jos piirrät itse mukana. Tämä iskostaa mieleesi toimivan piirustusprosessin päävaiheet ja opit myös mitä välineitä tai kyniä missäkin vaiheessa on hyvä käyttää. Toinen vaihtoehto on tehdä videosta muistiinpanoja. Tällainen piirustusprosessin analysointi auttaa sen ymmärtämisessä paljon. Voit esimerkiksi kirjata ylös miten piirtäminen aloitetaan, miten piirustusprosessi etenee, mitä tarvikkeita käytetään missäkin vaiheessa, miten piirtäjä tekee korjauksia? jne.


Kun katsot videota tälla tavalla aktiivisesti voit oppia parissa tunnissa yllättävän paljon. Videon seuraamisesta tulee näin myös huomattavasti mielenkiintoisempaa.Video, joka opettaa sinulle toimivan piirustusprosessin

Nyt kun olemme käyneet läpi syitä miksi pitkät videodemonstaatiot ovat arvokkaita ja miten voit hyötyä niistä, on aika siirtyä asiassa käytännön tasolle. Jos haluat oppia toimivan piirustusprosessin niin suosittelen sinulle videota, jossa piirrän Daavidin silmän harmaalle paperille. Video valaisee hyvin piirustusprosessin päävaiheita ja sitä mitä kyniä ja tarvikkeita missäkin vaiheessa on hyvä käyttää. Jos sinulla ei ole harmaata paperia, piirustusprosessi soveltuu yhtä hyvin valkoiselle paperillekin piirtämiseen. Jätä siinä tapauksessa piirustuksestasi kirkkaimmat valokohdat puhtaiksi. Paperin valkoinen väri edustaa sopivasti kirkkaimpia valokohtia. Huomioi myös, että valkoiselle paperille piirrettäessä sinulla on enemmän työtä teoksen sävyttämisessä. Harmaa paperi on tavallaan oikotie parempiin piirustuksiin. Videolta voit oppia mitä tämä käytännössä tarkoittaa. Listaan tähän vielä välineet, jotka tarvitset kun piirrät harmaalle paperille. Hanki ainakin nämä:


-HB-lyijykynä

-Staedtlerin Black 8B tai hyvälaatuinen musta puuvärikynä

-Valkoinen hiilikynä

-Muovailtava pyyhekumi


Harmaa paperi, HB -lyijykynä, Black -kynä, valkoinen hiilikynä ja muovailtava pyyhekumi.

Jos sinulla ei ole kaikkia näitä välineitä, älä anna sen olla esteenä piirtämiselle. Tärkeintä on, että piirrät. Luotan siihen, että sinäkin voit tulla taitavaksi piirtäjäksi, kunhan vain harjoittelet riittävästi. Pelkällä HB-lyijykynälläkin pääsee pitkälle.


Ota seuraavaksi esiin muistiinpanovälineet ja piirustustarvikkeet, katso sitten video ja piirrä mukana. Jos haluat käyttää samaa mallikuvaa kuin videolla, niin löydät sen tästä linkistä:

https://www.thinkinghandstudios.com.au/images/reference%20model%20sculpture%20male%20eye%202-crop-u7098.jpg?crc=3856312058Muita mahdollisuuksia kehittää piirustustaitoa


Jos sinulla on vähän aiempaa piirustuskokemusta ja koet yllä olevan videon mukana piirtämisen liian vaikeaksi, sinulle sopivampi vaihtoehto voisi olla lukea lineaarisen luonnoksen piirtämistä käsittelevä e-kirjani, jonka olen julkaissut myös näillä sivuillani artikkelin muodossa. Kirjaa pääset lukemaan tästä: https://www.tuomastuimala.fi/post/opi-piirtämään-vahvoja-luonnoksia Kirjan sisältö on hyödyllistä kokeneemmillekin piirtäjille, varsinkin jos et ole aiemmin tutustunut lineaariseen luonnosteluun.


Kannattaa myös tutustua Taidekurssien kurssitarjontaan. Hyvä paikka opiskella piirtämisen periaatteita on Taidekurssien Piirtämisen perusteet -kurssi. Kurssin hintaan kuuluu henkilökohtainen ohjaus ja palautteen anto. Juuri tällainen vuorovaikutuksen mahdollisuus opettajan kanssa on yksi tärkeimmistä syistä miksi monet liittyvät Taidekurssien kursseille. Piirtämisen perusteet -kurssin sisältöön pääset tutustumaan täällä: https://www.taidekurssit.fi/p/piirtamisen-perusteet


Piirustusterveisin,


Tuomas