Hei! Tässä artikkelissa jatketaan siihen mihin edellisessä osassa jäätiin eli monokromaattisesta maalauksesta. Yksivärisen valöörimaalauksen harjoittelu on niin tärkeää, että vielä maalausprosessin vaiheet kerran läpi uudestaan ja annan aiheeseen joitain lisävinkkejä.
Miten tulet taitavaksi maalariksi?
Mestarillinen taito perustuu perusteiden alkeiden ytimen hyvään hallintaan, joten taitavaksi tuleminen edellyttää sitä, että käytät paljon aikaa aivan perusasioiden harjoitteluun. Yksi ehdoton esittävän ja miksei abstraktinkin taiteen ydintaidoista on valöörien hallinta. Valöörien avulla kuvataan muotoa ja syvyyttä. Jos valöörit eivät toimi, jää teos litteäksi ja voimattomaksi. Todentuntuisuuden saavuttaminen riippuu hyvin pitkälle siitä miten maalaat valööreita.
Koska valöörit on niin tärkeä aihe kuvataiteessa, halusin valmistaa kokonaisen video-oppitunnin valöörimaalauksen tekemisestä ja varmistaa, että saat täyden hyödyn irti siitä, mitä edellisessä artikkelissa kerroin. Siksi kirjoitin tämän toisen artikkelin heti perään käytännössä aivan samasta aiheesta. Aihe on todella tärkeä!
Ennen kuin menemme valöörimaalauksen oppituntiin, kerron vielä joistakin periaatteista, jotka auttavat sinua onnistumaan valööritutkielman maalaamisessa paremmin.
Kun maalaat, piirrä
Monilla meistä on todennäköisesti enemmän kokemusta piirtämisestä kuin maalaamisesta. Kynällä piirtäminen on matalankynnyksen tekniikka ja sitä tehdään paljon jo koulun kuvataiteen tunneilla. Akryyli- tai öljyväreillä maalaaminen taas jää usein paljon vähemmälle.
Mutta tiesitkö, että voit hyödyntää elämäsi aikana hankkimaasi piirustustuntumaasi myös maalaamisessa? Se tapahtuu yksinkertaisesti niin, että et ajattele maalaavasi, vaan ajattelet piirtäväsi. Esimerkiksi luonnoksen tekemisen osalta ei piirtäminen ja maalaaminen eroa toisistaan muuten kuin, että toisessa käytetään kynää ja toisessa sivellintä.
Klassisessa kontekstissa lineaarisen luonnoksen maalaamisesta puhutaankin muuten usein piirtämisenä. Syynä se, että se on todellakin vain maalilla piirtämistä, ei sen kummempaa. On kyllä olemassa toisenlainenkin tapa luonnostella aihe maalilla, mutta siitä lisää jokin toinen kerta.
Joten jos sinulla on piirustuskokemusta, tulee siitä olemaan paljon apua maalaamisessa. Älä siis aseta maalaamista tiukasti eri lokeroon kuin piirtämistä, jottet luo onnistumisesi tielle tarpeettomia henkisiä esteitä. Asenteella ja ajattelukuvioilla voi olla paljon merkitystä sen kannalta miten maalaaminen luistaa. Kun ajattelet maalaamista piirtämisenä, tuntuu se heti tutummalta, vaikka et olisi koskaan maalannut mitään. Olettaen tietenkin, että sinulla on jonkin verran piirustuskokemusta.
Jos sinulla on minimaalisesti tai ei ollenkaan piirustus- tai maalauskokemusta, ajattele siinä tapauksessa luonnoksen maalaamista pisteiden ja viivojen piirtämisenä. Kyseessä on siis suhteellisen yksinkertainen merkintätoimenpide, jossa maalauskankaalle vain vedellään pisteestä toiseen kulkevia suorahkoja viivoja.
Vastaavasti valöörien tai värien maalaamista voi ajatella värittämisenä. Luonnos on värityskuva, joka täytetään väreillä. Maalaamisen perusidea on varsin yksinkertainen. Pisteet, eri verran kallellaan olevat viivat, tummuudet, tummuuksien välisten rajojen variointi ja myöhemmin värit. Se on siinä. Maalaustaidon ydintaidot.
Kun muodostat mieleesi maalaustehtävästä mahdollisimman selkeän ja yksinkertaisen mentaalisen mallin, tulee maalaamisen käytännön toteutuksestakin huomattavasti helpompaa. Ensin tulee A, sitten B ja sitten C. 1+1=2 jne. Loogisessa ja järkiperäisessä maalaamisessa on voimaa!
Miten akryyliväreillä maalataan?
Käydäänpä vielä uudestaan läpi maalausprosessin vaiheet. Pysytään edelleen yksivärisessä maalauksessa. Vaiheita on karkeasti kaksi. Luonnoksen piirtäminen ja valöörien maalaaminen.
Miten luonnos piirretään?
Voit käyttää siihen lyijykynää tai jos haluat tuntea itsesi enemmän maalariksi piirrä luonnos siveltimellä ja maalilla. Luonnos piirretään maalilla aivan samoilla periaatteilla kuin lyijykynäluonnos. Luonnoksen piirtäminen on vain sarja erilaisia mittaus- ja vertailutoimenpiteitä ja muistiinpanojen tekemistä maalauskankaalle. Luonnoksen piirtämisen tekniikoita ja periaatteita olen käsitellyt tarkasti muissa artikkeleissani ja videoissani. Suosittelen tutustumaan artikkeli- ja videosarjaan, jonka aiheena on "Piirustusmetodi jolla on vaikea epäonnistua". Kaikki mitä kerron ja demonstroin tuossa oppituntien sarjassa, soveltuu aika lailla suoraan maalaamiseen. Korvaa vain kynä siveltimellä.
Jos haluat mittasuhteiltaan ja muodoiltaan tarkan luonnoksen, käytä suosiolla apuna mittatyökaluja. Itse toimin usein palautekehä -periaatteen mukaan eli arvaan ensin ja mittaan sitten. Näin silmä saa hyvää harjoitusta. Mutta jos sinua kiinnostaa vain hyvä lopputulos, voit mitata kaiken kohdalleen heti mittatyökalun kanssa ilman silmämääräistä arviointia.
Miten valööreita maalataan?
Valöörien maalaaminen vastaa varjostusten piirtämistä. Valööri on tummuusaste, joten silloin huomio on siinä kuinka tumma tai vaalea parhaillaan huomion alla olevan kohdan tulisi olla. Kun maalaat havainnosta ja sitä jäljentäen on kyseessä suhteellisen helppo tehtävä.
Ota valööriasteikko avuksi, sillä voit mitata valööreita ja varmistua siitä, että maalaat ne oikein. Hyvä lopputulos ei välttämättä vaadi 100% samankaltaisuutta mallin valöörien kanssa. Usein riittää se, että valöörien yleinen hierarkia on kohdallaan. Harjoituksen kannalta on hyvä kuitenkin pyrkiä jäljentämään mallin valööreita uskollisesti. Silloin onnistumisesi arvioinnista tulee luotettavampaa ja objektiivisempaa. Maalauksesi valöörit joko ovat samat kuin mallin valöörit tai sitten ei. Poikkeavuudet on suhteellisen helppo havaita. Jos vielä käytät valöörimittaria tummuuksien arvioinnissa, poistuu valöörien maalaamisesta iso osa aivotoiminnasta.
Älä kuitenkaan ajattele, että tällainen jäljentäminen mittatyökalun avulla olisi hyödytöntä. Valöörimittarin avulla voit valmentaa itseäsi valöörien tarkkaan havainnointiin. Vähitellen valöörimittari käy tarpeettomaksi. Suositeltava työjärjestys tässä on arvaa ensin ja mittaa sitten.
Video-oppitunti siitä miten akryyliväreillä maalataan
Valmistin sinua varten aiheesta kokonaisen noin 40 minuutin video-oppitunnin, jotta saat täyden hyödyn tästä artikkelisarjasta. Katso video ja opi maalaamaan akryyliväreillä.
Terveisin,
Okulaarinen tieteilijä
Kommentit