top of page
  • Writer's pictureTuomas Tuimala

Miten voit tulla hyväksi kuvataiteessa - Oppimisen tehokeinot paljastettu

Hei! Me kaikki haluamme saada hyviä tuloksia mahdollisimman nopeasti. Miten siis voisit tehostaa oppimistasi kuvataiteilijana. Tässä artikkelissa kerron sinulle miten se on mahdollista.


Akryylimaalaus.


Tärkeää taustatietoa


Minulla on ollut pitkään voimakas halu opettamalla opettaa miten kuvataiteessa voi tulla taitavaksi mahdollisimman tehokkaasti. Nyt paljastan sinulle tärkeimmät salaisuuteni.


Ensimmäinen asia mikä sinun täytyy ymmärtää on se, että piirtäminen ja maalaaminen on virheiden korjaamista. Mitä muutakaan se voisi olla? Muutenhan teos olisi valmis ennen kuin sitä olisi edes aloittanut. Jokainen merkintä, jonka teet paperiin tai maalauspohjaan on joko onnistunut tai epäonnistunut. Tai tarkemmin sanottuna se joko täyttää tarkoituksensa tai sitten ei. Virheitä ei pitäisi ajatella virheinä niin kauan kun teos on vielä keskeneräinen. Toisin sanottuna virheitä ei ole, vaan on vain keskeneräisyyttä.


Joka tapauksessa 'virheet' on silti varsin käyttökelpoinen käsite ja juuri käytännön syistä käytän sanaa 'virhe' nyt tästä eteenpäin kuvaamaan teoksen ongelmakohtia, poikkeamia ja keskeneräisyyttä.


Jos olet vahvasti nykytaiteilija ja ajatusmaailmaasi kuuluu 'kaikki käy' -asenne niin sitten et välttämättä tule tarvitsemaan näitä tietoja. Tieto on suunnattu niille, jotka haluavat oppia hallitsemaan kuvataiteen teknisen puolen. Teknisen puolen hyvässä hallinnassa on muuten se etu, että se mahdollistaa täysin vapaan itseilmaisun. Moni nykytaiteilija, joka ehkä kuvittelee olevansa vapaa ei kuitenkaan ole. Miksi? Ilmaisun vapauden määrittelee osaamisen taso. Maalari, joka vain räiskii värejä kankaalle ei voi kuvitella oppivansa sillä tavalla maalaamaan realistisia teoksia. Sille taas, joka hallitsee realismin on värien räiskiminen lastenleikkiä.


Aloitetaan siitä, miten voit jatkuvasti parantaa omia teoksiasi ja taitojasi.



Miten parantaa omia teoksia ja taitoja?

Kaikki alkaa perusteista ja päättyy perusteisiin. Jos teoksessa on jokin ongelma on ongelma aina perusasioissa. Listaan tähän perusasiat mikäli et tiedä mitä niillä tarkoitan.

1.Mittasuhteet

2.Muoto

3.Valööri

4.Väri

5.Rajat ja siirtymät

6.Sommittelu

Jos olet kuullut minun luentojani tai ollut minun opetuksessani, olet varmasti kuullut nämä jo lukemattomia kertoja. Nyt puhutaan siis kuvataiteen tärkeimmistä perusperiaatteista tai osataitoa. Mistä muustakaan?

On olemassa yksi tehokeino miten nämä saa haltuun ja erityisesti viisi ensimmäistä osataitoa. Se on havainnon kopioiminen. Ja tavoitteeksi täytyy asettaa täydellinen tai lähes täydellinen kopio. Aluksi on hyvä kopioida valokuva, koska silloin piirustus- tai maalaustehtävästä tulee vähän suoraviivaisempi. Maalausta tai piirustusta täytyy työstää ja työstää kunnes se on identtinen mallin kanssa. Kyse on poikkeamien metsästämisestä ja niiden poistamisesta. Kuvan tekeminen etenee siis vastaten uudestaan ja uudestaan kysymykseen ”mikä kohta on poikkeaa mallista ja miten?


Kopioiminen on tärkeimpiä perusharjoituksia.

Mittaaminen jälleen kerran

Tässä tullaan siihen yksinkertaiseen tosiasiaan, että piirtäminen ja maalaminen koostuu sarjasta erilaisia mittaustoimenpiteitä. Mittasuhteet, muoto, valööri, väri. Kaikkia voi mitata. Ja silloin jos jotain voi mitata, voi todennäköisesti käyttää apuna jotain mekaanista apuvälinettä tai mittaria. Taiteilija voi antaa itse itselleen palautetta mittavälineiden avulla. Viivotin ei valehtele, valehtelu jää taiteilijalle. Eli tässä täytyy olla superrehellinen ja armotonkin itseään kohtaan. Jos jokin ei täsmää niin se ei täsmää.

Jos olet tehnyt teoksesi valokuvien pohjalta voit esimerkiksi viivottimen avulla itse tarkistaa mittasuhteet. Suoralla tikulla voi tarkistaa kallistuskulmia ja palettiveitsen tai paperinpalan avulla värejä.



Taiteilijan täytyy hallita kallistuskulmien mittaaminen.

Taiteilijan täytyy saada silmä kuntoon ennen kaikkea muuta. Sitten kun ymmärrät kokemusperäisesti kaiken tämän mitä tässä yritän selittää, olet valmis taiteilijana. Tai oikeastaan olet oppinut vasta alkeet. Eräs huippuimpressionisti sanoi, että kun osaa kopioida kuvan on vasta astunut pelikentälle. Sen jälkeen alkaa pelaaminen. Taiteilija joka ei halutessaan kykene siirtämään havaintoaan paperille tai kankaalle oikeanlaisena ei vielä ole sisäistänyt listaamiani 5-6 asiaa. Sommittelusta ei kannata aluksi olla liian huolissaan. Tärkeintä on saada silmä toimimaan niin, että havainnon täsmääminen onnistuu korkealla tasolla.



Ei romantiikkaa, vaan raaka totuus

Joten minulla ei ole antaa mitään mystisiä tai romanttisia vastauksia tähän aiheeseen, vaan raaka kaunistelematon totuus. Alkeet on kaikki kaikessa. Kirjoitan nyt tätä artikkelia tässä kuvataiteen ammattilaisen ja opettajan roolissa vain siksi, että olen suhtautunut alkeiden hallintaan fanaattisesti. Kerron sinulle toisenkin faktan. Voisin käyttää tätä artikkelia vastauksena lähes kaikilla kursseillani ja lähes kaikille palautteen pyytäjille, koska ongelmat todellakin ovat aina perusasioissa. Ja itse asiassa, jokainen palaute, minkä olen koskaan antanut on käsitellyt näitä asioita, koska muita asioita ei ole. Samoin on minunkin kohdallani. Ongelmat liittyvät tavalla tai toisella näihin samoihin perusasioihin. Miten niin? Koska jokainen kuva tai havainto koostuu näistä elementeistä:

1.Mittasuhteet

2.Muoto

3.Valööri

4.Väri (mustavalkokuva on poikkeus)

5.Rajat ja siirtymät

Jos teoksessa on jotain työstettävää se liittyy näihin viiteen asiaan. Ja sitten kun tehdään todellisia Teoksia, täytyy myös miettiä sommitelmaa. Tätä voi siis käyttää ja pitäisikin käyttää tarkistuslistana. Kun itse piirrän tai maalaan jotain, mielessäni pyörii vain ja ainoastaan tämä lista. Se on loputon mantra, jonka toistamisessa on valtavasti voimaa. Miksi sivuuttaisit tällaisen supervoiman? Vain siinä tapauksessa, että olet täysin tyytyväinen osaamiseesi. Siinä tapauksessa olet luultavasti väärässä paikassa. Miten täydellistä voi enää parantaa?

Perusteiden täydellistäminen

Vaikeinta näissä perusasioissa on se, että ei harhaudu harhapoluille, vaan keskittyy näiden asioiden työstämiseen. Esimerkiksi perspektiiviopit, anatomiat yms. ovat sivuseikkoja, koska jos silmä toimii ne asettuvat automaattisesti kohdalleen. Tosin jos asioita ei meinaa millään saada asettumaan kohdalleen pelkästään optisesti, voi sitten konsultoida jotain anatomista tietolähdettä. Koska joskus on niinkin, että ei näe sitä, mitä ei tiedä.

Joka tapauksessa ensin täytyy harjoitella perusteita, sitten täytyy kehittää perusteita, sitten täytyy harjoitella vähän lisää perusteita ja lopuksi täytyy syventää perusteiden hallintaa. Kaikki alkaa ja päättyy perusteisiin. Tämä on kuvataiteen salaisuuksien salaisuus.



Piirtämisen perustaitoja ei tulisi ohittaa.

Joten muista tämä: teoksissamme olevat ongelmakohdat liittyvät aina perusasioihin. Siinäkin tapauksessa, että olet edennyt jo taiteessa pitkälle, on ongelmat aina näissä ydinasioissa. Taiteilijan täytyy keskittää voimavaransa perusteiden täydellistämiseen!

Tässä ei ole kyse perfektionismista, vaan taidon oppimisen lainalaisuuksista. Maalaminen ja piirtäminen on hullun vaikeaa ja se vaatii kovaa harjoittelua, kovilla menetelmillä. Ja täytyy nimen omaan vahvistaa niitä omia heikkoja lenkkejä. Se voi olla henkisesti vähän vaikeaa, koska mielellään sitä tekee sitä mikä tuntuu helpolta.

Jos perusteiden harjoittelu tuntuu liian vastenmieliseltä niin ainoa vaihtoehto mitä minulle tulee mieleen on mestariteosten tutkiminen ja sitten yrittää niistä ottaa vaikutteita omiin teoksiin. Mutta tässäkin tullaan siihen, että täytyy ymmärtää näkemäänsä. Ympyrä sulkeutuu ja näin palataan havainnon jäljentämiseen.

Harjoitus, joka vapauttaa taiteilijan


Kuten jo mainittu on kopioiminen äärimmäisen tehokas keino oppia kuvataiteen tärkeimmät perusteet.



Valokuvan kopioiminen akryyliväreillä maalaten.

Tiedosta, että kopioiminen on harjoittelua, ei lopullinen määränpää. Mutta taidot, joita tarvitaan lopulliseen määränpäähän pääsemiseksi opitaan täsmäämällä havaintoa. Tämä on kylmä fakta. En ole itsekään siihen tyytyväinen, koska se tekee harjoittelusta välillä melko puuduttavaa, mutta ei auta. Kun hyväksyy tosiasiat voi mennä taiteilijana eteenpäin. Kopioimisen arvo on niin suuri, että olen itse maksanut paritonnia siitä, että joku toinen valvoo sitä, että teen tietyt harjoitukset.



Harjoitusmaalaus öljyväreillä.


Vielä on noin kaksi kopiota taisteltavana. Ja siinä vaiheessa olen vasta suorittanut koulutuksen perustason. Se on ollut kova tie, mutta tulipa opittua piirtämisen ja maalamisen perusteet. Nyt pystyn luomaan omaa taidetta jos haluan. Kopioiminen vapauttaa!



Entä omaperäisyyden ihanne?

Jotkut vastustavat kopioimista siksi, että teos, joka on kopio ei tunnu omalta. Tämä on kyllä ymmärrettävää, mutta miksi oikeastaan pelkän harjoitusteoksen pitäisi tuntua omalta. Se on vain harjoitus.





Se, että onko kopio taiteilijan oma tuotos on oikeastaan filosofinen kysymys. Onko kopio sama kuin kopioitava? Ei absoluuttisessa merkityksessä. Mutta ei se mitenkään omaperäinen ainakaan ole. Mutta kuinka tavoiteltavaa sitten on absoluuttinen omaperäisyys tai uutuus? Tai onko se edes mahdollista? Omaperäisyyden ja ainutlaatuisuuden korostaminen on moderni ilmiö taiteessa, mikä on johtanut kaikenlaiseen älyttömyyteen, koska silloin alkaa objektiiviset standardit kadota taiteesta. Piero Manzoni purkitti aikoinaan omaa ulostettaan ja sitä teosta myydään nyt kovaan hintaan. Siinä on taiteellista tulkintaa ja omaperäisyyttä kerrakseen.


Kopiointi on tavallaan toinen ääripää, mutta sillä on selvä järkevä tarkoitus. Ulosteen purkittamista on vaikea puolustaa mitenkään. Mutta taidemaailma onkin nykyään yhtä hulluutta. Jos on tulkintaa, sen täytyy olla rationaalisella pohjalla. Joten imitaatio on tulkinnan perusta.



Objektiviisten standardien voima

Kopioharjoitusten tarkoitus on tehdä oppimisprosessista sellainen, että omaa kehitystään voi arvioida objektiivisesti. Opetustilanteessa on aivan sama mitä mieltä opettaja on tai mitä mieltä oppilas on teoksesta. Täytyy olla mielipiteistä vapaat arviointiperusteet. Ainoa tapa toteuttaa tämä on kopioida kuva. Kopio joko on samanlainen kuin malli tai se ei ole. Se ei ole mielipidekysymys. Näin opettamisesta ja oppimisesta tulee mahdollista. Muuten opetetaan makua, mielipiteitä ja filosofiaa. Nekin voi olla tärkeitä, mutta perusasiat ensin.

Kun mennään tulkinnan maailmaan alkaa objektiivisuus murentua ja siirrytään mielipiteiden maailmaan. Teos voi silloin olla minun mielestäni kaikkien aikojen mestariteos, sinun mielestäsi täysin epäonnistunut ja kolmannen mielestä jotain muuta. Jos onnistumista ei voi arvioida objektiivisesti, miten voi tietää milloin maalari on oppinut jotain? Jos tavoite on jokin epämääräinen filosofinen käsite tai subjektiivinen tunne, ollaan aivan mahdottomassa tilanteessa oppimistilanteen näkökannalta.

Vain kopiota voi arvioida täysin objektiivisesti.

Kopioimalla valokuvan maalaten saat harjoitusta kaikissa kuvataiteen perustaidoissa. Se myös tekee sinusta itsenäisemmän taiteilijan, koska voit luultavasi arvioida onnistumistasi itse. Se on melko helppo nähdä miten kopio poikkeaa mallista. Kun oma silmä ja mittatyökalut on käytetty, voi turvautua jonkun toisen tarkempaan silmään. Ja sitten kun osaat kopioida kuvan täydellisesti tai niin lähelle täydellisyyttä, että loppu on kiinni vain työhön käytetystä ajasta, olet todella vapaa! Tätä voi olla vaikea ymmärtää ennen kuin sen on itse kokenut. Olen ikuisesti kiitollinen niille opettajilleni, jotka ovat puskeneet minua harjoittelemaan maalaamista havaintoa jäljitellen.

Tässä on testamenttini kaikille Taidekoulu Tuimalan oppilaille. Kaikki alkaa perusteista ja loppuu perusteisiin. Perusteet täydellistetään kopioimalla ja sen jälkeen taiteilija on vapaa.

Kopiointi on helppoa ja tulkinta vaikeaa

Ymmärräthän, että taitava tulkinta vasta vaikeaa onkin. Kopioiminen on helppoa. Mutta jos ei osaa kopioida supertarkasti, miten voisi osata tulkita taitavasti? Omatkin tulkinnalliset teoksenikin ovat melko hataria. Miksi? Koska minulla on vielä työtä perusteissa. Meidän on taiteilijoina syleiltävä tätä tosiasiaa. Kaikkein tarkinta silmää vaatii juuri taitava tulkinta. Emme voi aloittaa suoraan huipulta. Perusteet pitää hioa ensin kuntoon. Siinä on kova työmaa. Se on niin kova, että olen itsekin jo luovuttamassa.


Tulkinnallinen muotokuvamaalaus akryyliväreillä.

Jos varoituksista huolimatta kuitenkin haluat mennä heti tulkintaan, kerroin aiemmin keinon mikä siinä auttaa. Ottaa vaikutteita mestariten teoksista, niiden sommitelmasta ja maalaustyylistä. Se ei ole kopiointia, vaan keino yrittää parantaa omia teoksiaan mestareita jäljitellen. Tämä on tavanomainen käytäntö ammattilaisten keskuudessa. Tällä keinolla olen saanut omiin tulkinnallisiin maalauksiini edes jotain järkeä.


Tässä vielä video, jossa näytän miten Bargue-kopio piirretään:




Nyt tiedät miten kuvataiteen tärkeimmät ydintaidot otetaan haltuun.


Terveisin,


Okulaarinen tieteilijä


bottom of page