top of page

Mixed-media haltuun! - Sekatekniikan ei tarvitse olla sekoilua

Hei! Tässä artikkelissa käsittelen sekatekniikkaa. Sekatekniikka tarkoittaa erilaisten tekniikoiden ja materiaalien yhdistämistä.


Lisään huippuvaloon valkoista akryylimaalia.

Sekatekniikan vaarat


Erilaisia materiaaleja ja aineita ei voi luonnollisesti sekoitella aivan miten tahansa keskenään. Jotta sekatekniikka voisi toimia on hyvä aluksi tietää mitä ei kannata tehdä. Kaikkia mahdollisia yhdistelmiä en käy tässä läpi, mutta kerron niistä mistä minulla on eniten kokemusta.


Vesi


Vettä tai vetistä maalia ei kannata lisätä suoraan piirustuksen päälle jossa on käytetty hiiltä.

Piirustuksen päälle voi maalata harkiten esimerkiksi raa'alla akryylimaalilla. Takuu varma tapa onnistua on laittaa piirustukseen ensin fiksatiivia. Sen jälkeen laittaisin kerroksen mediumia ja lopuksi maalaisin.


Kun piirustus on fiksattu ja suojattu eristävällä kerroksella ei veden suhteen tarvitse olla niin huolissaan.Tällaiset toimenpiteet voisivat olla tarpeellisia esimerkiksi silloin jos piirustusta käytetään luonnoksena ja se tulee peittymään kokonaan tai lähes kokonaan maalin alle.


Akryylimaali


Akryylimaalia voi yhdistää lyijykynä-, hiili-, värikynä- tai hiilipiirustukseen. Mustavalkoisessa piirustuksessa esimerkiksi huippuvaloihin voi laittaa valkoista akryyliväriä voimistamaan valoefektiä.


Öljyvärien päälle ei voi maalata akryyliväreillä, mutta kuivan akryylimaalauksen päälle voi maalata öljyväreillä. Taiteilijoille onkin tavanomaista tehdä alusmaalaus akryyliväreillä ja sen jälkeen jatkaa teos loppuun öljyväreillä.Hiili ja grafiitti


Hiilen ja grafiitin yhdistämistä ei monesti suositella, mutta ne on kyllä mahdollista saada toimimaan yhdessä. Paksun grafiittikerroksen päälle hiili ei tartu, joten turvallisin tapa on piirtää lyijykynällä hiilen päälle. Olen huomannut, että niin kauan kuin paperin huokosia ei ole tungettu liian täyteen grafiittia, ottaa paperi vastaan myös hiiltä. Kokeilemalla opit tuntemaan miten grafiitti ja hiili toimii yhdessä.Piirustus jossa on käytetty grafiittia, hiiltä, valkoliitua ja akryylimaalia.Valkoliitu ja grafiitti


Valkoliitua ja grafiittia voi käyttää samassa teoksessa kunhan välttää niiden sekoittumista. Pienestä sekoittumisesta ei ole haittaa, mutta päällekkäin niitä ei kannata alkaa tarkoituksellisesti kerrostamaan. Jos haluat säädellä valööreita additiivisesti, piirrä valkoliidulla ja mustalla hiilellä.Kokeile rohkeasti erilaisten työkalujen ja materiaalien yhdistämistä


Kun otat huomioon mainitsemani asiat, voit melko huolettomasti kokeilla erilaisia tapoja yhdistellä eri tekniikoita. Vaikka taitavien teosten tekeminen vaatii ennen kaikkea kuvataiteen periaatteiden hallintaa, voi jonkin nimenomaisen efektin aikaansaaminen olla mahdollista vain tietyllä menetelmällä. Siksi kannattaa tutkia erilaisia vaihtoehtoja.


Demonstraatio sekatekniikalla piirtämisestäOpi kuvataiteen tekniikoita oman kotisi rauhassa


Jos artikkeli sai sinut kiinnostumaan kuvataiteen tekniikoista ja niiden yhdistämisestä tutustu siinä tapauksessa Taidekoulu Tuimalan kurssivalikoimaan. Kurssimme ovat verkkokursseja, joten voit opiskella niissä oman kotisi rauhassa ja oman aikataulusi mukaan. Olen itse mukana kursseilla ohjaamassa sinua kädestä pitäen. Tervetuloa!


Terveisin,


Tuomas
Comments


bottom of page