top of page

Muinaisen maalaustaiteen salaisuudet

Hei! Tässä artikkelissa kerron sinulle, miten voit maalata parempia muotokuvia soveltaen sitä mitä voimme oppia eräistä muinaisista maalauksista.


Faijumin muumiomuotokuva.


Faijumin muotokuvat


Faijumin-maalauksiksi kutsutaan maalauksia, joita tehtiin Rooman valtakunnan alaisessa Egyptissä. Maalaukset olivat osa hautausperinteitä ja ne kiinnitettiin muumioitujen vainajien kasvojen päälle. Jotkin niistä saatettiin maalata henkilön vielä ollessa elossa ja niitä ehkä pidettiin näkyvillä henkilön kotona samaan tapaan miten nykyäänkin muotokuvamaalaus voi olla koristamassa oman kodin seinää.


Nämä Egyptistä (enimmäkseen Faijumista) löydetyt sadat muinaiset kreikkalais-roomalaisella tyylillä maalatut muumiomuotokuvat tekevät vaikutuksen katsojaan vielä nykyäänkin. Noin 2000-1800 vuotta vanhat Faijum-maalaukset ovat todiste kreikkalais-roomalaisen estetiikan ja maalaustekniikan voimasta.


Teoksissa on todentuntuisuutta, joka perustuu maalarien pyrkimykseen kuvata anatomiaa, muotoa ja valoa uskottavasti. Parhaimmat Faijum-maalaukset ovat varsin vaikuttavia.


Kun vertaa Faijum-maalauksia esimerkiksi renesanssiajan teoksiin voi huomata yhdistäviä tekijöitä. Mestarit kuten Tizian, Van Eyck ja muut rakensivat samalle klassiselle kreikkalais-roomalaiselle perustukselle kuin heidän edelläkävijänsä.


Tizianon muotokuvamaalaus.

Ajaton klassinen maalaustaide on pyörinyt eteenpäin syklisesti taidehistorian taustalla läpi vuosisatojen. Se elää edelleen, eikä taiteen uudet tuulet tai vaihtuvat ihanteet ole onnistuneet sitä pysäyttämään.


Taiteessa menneisyys ei ole kahle, josta pitäisi irrottautua, vaan ponnahduslauta, jolta ponnistetaan seuraavalle tasolle. Vanhat mestarit tajusivat tämän ja rakensivat oman työnsä edeltäjiensä saavutusten vahvalle perustukselle. Imitaatiossa on valtava voima onpa sitten kyse aiheen uskottavasta kuvaamisesta tai maalaustekniikasta. Luonto ja taitavat tekijät ovat hyviä opettajia.


Faijum-maalausten tekniikka


Faijum-maalaukset tehtiin puulevyille vaha- tai temperamaalaustekniikoilla. Vahamaalauksessa käytettiin mehiläisvahaa, hartsia ja sinapinsiemenöljyä. Tutkimuksissa maalauksista löydettiin myös kalsiumkarbonaattia.


Faijumin muotokuvamaalaus.

Myös vanhat mestarit käyttivät kalsiumkarbonaattia öljymaalauksissaan. Hyvän maalausnesteen saakin sekoittamalla kalsiumkarbonaattia ja pellavaöljyä keskenään. Tässä sekoituksessa kalsiumkarbonaatti korvaa usein käytetyn tärpätin tai muut myrkylliset vastineet. Soveltamalla vanhoja maalausmenetelmiä voi maalaamisesta tehdä myös turvallisempaa ja terveellisempää.


Faijum-maalauksissa käytetty väripaletti


Faijumin teoksissa on merkille pantavaa myös niissä käytetty väripaletti, joka melkolailla vastaa niin sanottua Apelleen palettia. Apelleen paletti koostuu neljästä väristä. Musta, valkoinen, punainen ja keltainen. Paletti sopii erityisen hyvin muotokuvamaalaukseen.


'Laajennettu' Apelleen paletti.


Muitakin pigmenttejä Faijum-maalauksissa käytettiin, mutta Apelleen paletin pigmentit yhdistää 'Faijum-paletit' klassisen maalausperinteen jatkumoon. Sama voidaan nähdä vanhojen mestareiden väripaleteissa. Mikään niistä ei välttämättä vastaa täysin Apelleen palettia, mutta muistuttaa sitä. Selkein yhdistävä tekijä on hillitty määrä eri pigmenttejä.Miten soveltaa tätä tietoa omiin maalauksiin?


Ensimmäinen periaate, jonka opimme Faijum-maalauksista on se, että klassiselle perustalle on hyvä rakentaa. Perinteinen keino tulla paremmaksi maalariksi on kopioida mestariteoksia. Jos olet aloitteleva maalari, sopii Faijum-muotokuvat erityisen hyvin malliksi maalaustaidon harjoitteluun. Ne ovat suhteellisen yksinkertaisia ja pelkistettyjä. Niistä voi kuitenkin oppia realistisen ihmisen kuvaamisen perusteita. Esimerkiksi anatomiaa, kolmiulotteisen muodon ja valon kuvaamista. Kokeneempikin maalari voi saada Faijum-maalauksista inspiraatiota ja hyviä ideoita omiin maalauksiin.


Apelleen paletti on tunnetusti erinomainen muotokuvapaletti. Sillä syntyy uskottavia ihon värisävyjä suhteellisen helposti. Lisäksi rajattu paletti auttaa saavuttamaan hyvän väriharmonian.


Muotokuvamaalaus, jossa on jotain samaa kuin Faijum-malaauksissa.

Faijum-maalaukset tehtiin mahdollisesti elävästä mallista. Siitä ei ole varmuutta, mutta jos oletamme että ainakin osa niistä maalattiin elävästä mallista saamme tästä käyttökelpoisen periaatteen. Maalaamalla havainnosta voi onnistua paremmin. Vaikka tekisit mielikuvituksellistakin teosta voit silti perustaa sen konkreettiseen havaintoon. Kun maalauksellesi on olemassa konkreettinen näkyvä vertailukohta tulee maalaamisesta helpompaa ja maalauksesta on taipumus tulla uskottavampi. Muotokuvaan hyvän mallin saat peilistä. Myös klassiset mestariteokset toimivat mallina. Omanlaisen teoksesta saat muuttamalla mittasuhteita ja yksityiskohtia. Oleellisinta on se, että käytät apuna mitä tahansa hyviä vertailukohtia. Jonkin Faijum-maalauksenkin pohjalta on hyvä lähteä rakentamaan omaa teosta.


Terveisin,


Tuomas
Comments


bottom of page