• Tuomas Tuimala

Muotokuva helposti

Monet meistä kokevat muotokuvan piirtämisen haasteelliseksi. Mistä piirtäminen pitäisi aloittaa? Miten kuva pitäisi rakentaa ja mitä välineitä kannattaisi käyttää? Miten saavuttaa yhdennäköisyys mallin kanssa?


Hienojen muotokuvien piirtämiseen liittyy tosiaan monia haasteita ja kysymyksiä. Muotokuvien piirtämisestä ei kuitenkaan tarvitse tehdä yhtään vaikeampaa kuin se todellisuudessa on.Voit onnistua muotokuvan piirtämisessä, kun teet teoksen vaiheittain ja pala palalta hyväksi todetun piirustusprosessin avulla. Tässä artikkelissa kerron sinulle miten voit tehdä muotokuvien piirtämisestä helpompaa.Ammattilaisen työkaluilla syntyy ammattilaisen jälkeä


Jotta voisit piirtää hienoja muotokuvia helpommin, aivan ensimmäiseksi sinun täytyy hankkia sopivat työkalut. Moni kamppailee aivan turhaan keskinkertaisten tai huonolaatuisten piirustustarvikkeiden kanssa. Yksi ammattitaiteiljoiden menestyksen salaisuuksista on se, että he käyttävät korkealaatuisia taidetarvikkeita. Ammattilaisen työkaluilla syntyy ammattilaisen jälkeä.Marie's taidetarvikkeet ovat korkealaatuisia.


Onneksi hyvälaatuiset taidetarvikkeet ovat enimmäkseen kohtuuhintaisia. Hyvälaatuisten tarvikkeiden käyttö voi tulla jopa pitemmän päälle halvemmaksi, sillä ne kestävät yleensä pitempään. Otetaan esimerkiksi hiilikynä. Hyvälaatuisen hiilikynän tunnistaa muun muassa kahdesta piirteestä.


Ensimmäiseksi, se on hyvä teroittaa. Kun kynän saa helposti teräväksi, tulee piirtämisestä helpompaa ja nopeampaa. Jos kynänterä katkeaa joka toinen kerta teroittimeen, käy kynien teroittaminen hyvin pian tuskalliseksi ja kynät kuluvat loppuun nopeasti.


Toiseksi, hyvällä kynällä on hyvä piirtää. Hyvän hiilikynän hiili tarttuu sopivasti paperiin. Ei liian helposti, eikä liian vaikeasti. Silloin piirtojälki pysyy tarvittaessa mahdollisimman pitkään sellaisena, että sitä voi korjailla ja kumittaa pois. Toisaalta hyvän kynän hiili uppoaa paperiin kuitenkin riittävän hyvin. Joidenkin hiilikynien hiili ikään kuin murenee paperille ja jää paperin pinnalle pyörimään, jolloin kynällä on vaikeampi saada todella intensiivistä mustaa tai valkoista aikaiseksi.


Mutta mitä tarvikkeita sinun tarkalleen ottaen pitäisi käyttää? Annan tässä yhden ehdotuksen hyvästä tarvikekombinaatiosta:


-Marie's hiilikynät

-General's valkoinen 'hiilikynä'

-Marie's pajuhiili

-Marie's hiilikumi

-Canson Mi-Teintes vaalean harmaa tai ruskea paperi

-Siankarvasivellin

-Jarlink -sähköteroitin


Seuraavasta kuvasta näet millaisia muotokuvia tällä tarvikeyhdistelmällä voi saada aikaiseksi suhteellisen helposti:Hyvillä piirustustarvikkeilla syntyy helpommin hyviä muotokuvia.

Joten hanki hyvät piirustustarvikkeet, niin onnistuminen on paljon, paljon varmempaa. Hyviä hiilikyniä ja muita tarvikkeita voit tilata Taidekoulu Tuimalan verkkokaupasta.Toimiva piirustusprosessi


Toimiva piirustusprosessi on selkeä, johdonmukainen ja sellainen, että se jakaa muotokuvan piirtämisen sopiviin palasiin. Toimivassa piirustusprosessissa piirustus rakennetaan tiedon avulla.


Kun tiedon määrä kasvaa, taidon osuus kutistuu. Tällä tarkoitan sitä, että oikealla menetelmällä onnistuminen ei ole kiinni niinkään kokemuksesta, kuin prosessin uskollisesta seuraamisesta. Hyvällä piirustusmenetelmällä aloittelijakin voi onnistua, jos kykenee seuraamaan annettuja ohjeita ja keskittymään piirtämiseen. Parhaimmillaan toimivan piirustusprosessin voima on hämmästyttävä. Sen avulla aloittelija voi piirtää kuin ammattilainen. Ainakin kehitys voi olla todella nopeaa. Vaikuttavan osaamisen tason saavuttamisessa ei puhuta vuosien tai vuosikymmenien harjoittelusta, vaan viikkojen ja kuukausien.


Muissa artikkeleissani olen valottanut omia kokemuksiani piirustustaidon ultranopeasta oppimisesta. Kannattaa tutustua niihin, jos olet kiinnostunut kehittymään kuvataiteissa mahdollisimman nopeaan tahtiin.Hyvän piirustusprosessin päävaiheet


Hyvässä piirustusprosessissa on kaksi päävaihetta. Luonnoksen piirtäminen ja valöörien piirtäminen.


1. Vahvan luonnoksen piirtäminen


Vahvaluonnos syntyy suorilla tai suorahkoilla viivoilla piirtäen. Suorien viivojen käyttö pakottaa pelkistämään aiheen helpommin käsiteltävään muotoon. Koot, mittasuhteet ja muodot säädetään kohdalleen kallistuskulmien avulla. Näin syntyy selkeä ääriviivapiirustus, josta lopuksi sävytetään varjokohdat. Varjojen sävyttäminen luo pohjan varjostusten piirtämistä varten.2. Valöörien piirtäminen


Kun vahva luonnos on piirretty, siirrytään varjostusten eli valöörien piirtämiseen. Hyvä työjärjestys on sävyttää ensin varjot, sitten valot. Lopuksi hiotaan valöörirajat.Realistisuuden ja kolmiulotteisuuden vaikutelman taso määräytyy pitkälti sen mukaan, kuinka pitkälle valööreja ja niiden rajoja työstetään. Yllä oleva muotokuva on valööreiltaan varsin raaka, joka näkyy sarjakuvatyylisenä lopputuloksena. Mutta koska piirustuksen pohjatyö on tehty hyvin, voisi siitä halutessaan hioa jopa fotorealistisen teoksen.


Alla olevasta kuvasarjasta näet esimerkin piirustuksen työstämisestä hieman pidemmälle ja realistisemmaksi.


Kun tiedon määrä kasvaa, taidon merkitys kutistuu.


Liity Muotokuva helposti -kurssille


Haluaisitko oppia toimivan piirustusprosessin kaikki vaiheet? Olen valmistanut verkkokurssin, jolla opetan piirtämään hienoja muotokuvia helpolla tavalla. Kurssin käytyäsi:

● Tiedät, miten hieno muotokuva syntyy ● Osaat soveltaa oppimiasi asioita omiin teoksiisi ● Muotokuvien piirtäminen on miellyttävää ja innostavaa ● Voit ilmaista itseäsi monipuolisemmin ● Teet näyttävämpiä teoksia, joihin olet itse tyytyväinen


Kurssilla opit muotokuvapiirtämisen ydintaidot helposti. Kurssin jälkeen ymmärrät, miten hienot muotokuvat syntyvät ja tiedät, miten voit soveltaa tietoa omiin piirustuksiisi.


Tervetuloa Muotokuva helposti -kurssille!


Lisää tietoa kurssista saat täältä: https://www.taidekoulutuimala.fi/pages/muotokuva-helposti-kurssi


Piirustusterveisin,


Tuomas