• Tuomas Tuimala

Näin luot ilman rajoituksia - Taiteen tekemisen ehdoton salaisuus

Tällä kertaa haluaisin paljastaa sinulle taiteen tekemisen ehdottoman salaisuuden. Kyseessä on tieto, joka auttaa sinua ilmaisemaan itseäsi ilman rajoituksia kuvataiteen keinoin. Mistä oikein on kyse?Mikä on taiteen tekemisen ehdoton salaisuus? Se on kuvataiteen perusperiaatteiden ja ydintaitojen hallinta. Kun hallitset perusteet hyvin, avautuu sinulle ovet rajattoman itseilmaisun maailmaan. Mutta mitä nämä perusteet ovat ja miten ne voi oppia hallitsemaan? 

Ehdottomia perusasioita on neljä: 1. Mittasuhteet 2. Valöörit (tummuusasteet) 3. Valöörirajat 4. Värit
Näistä neljästä valöörit on Kuningas! Katso vaikka yllä olevia kuvia. Toinen on maalaus ja toinen piirustus. Molemmat ovat yksivärisiä, mutta silti elegantteja ja uskottavia teoksia. Syynä on se, että valöörit toimivat. Samoin teoksissa toteutuu oikeat mittasuhteet ja valöörirajat. Kun hallitsee perusteet hyvin, voi yksinkertaisenkin teoksen saada näyttämään hyvältä. Mutta miten näitä perusteita voisi harjoitella?


Kuvataiteen tärkeimpiä periaatteita ja taitoja voi harjoitella monellakin tavalla, mutta käytännössä klassisesta akateemisesta perinteestä ammentavat menetelmät ovat osoittautuneet tehokkaimmiksi. Näitä menetelmiä yhdistää se, että kuvataiteen opiskelu aloitetaan realismista ja klassisesta esittävästä taiteesta. Toisin sanottuna todellisuuden ja näköhavainnon jäljentämisestä. Perinteisesti on noudatettu kaavaa, jonka mukaan harjoittelu aloitetaan piirtämisestä. Piirtämällä on ehkä helpoin saada hyvä tuntuma kuvataiteen tärkeimpiin periaatteisiin ja se valmentaa tehokkaasti maalaustekniikoita varten.


Kun mittasuhteet ja valöörit on opittu hallitsemaan piirtäen, siirrytään yleensä monokromaattiseen eli yksiväriseen maalaukseen. Siirtymä yksivärisistä piirustuksista yksivärisiin maalauksiin on luonteva seuraava askel. Perinteisissä kouluissa maalausta harjoitellaan öljyväreillä, mutta samat periaatteet toimii myös kun maalataan akryyli- tai akvarelliväreillä. 


Kun valöörimaalaus hallitaan riittävän hyvin, voidaan siirtyä värikkäämmän paletin käyttöön. Yleensä on hyvä aloittaa rajoitetusta paletista, jotta maalausprosessi pysyy riittävän yksinkertaisena. Kun värien sekoittelu rajoitetulla paletilla alkaa sujua, voidaan vähitellen palettia laajentaa.  Tiedosta kuitenkin se, että rajallisella paletilla pääsee todella pitkälle ja voi maalata mestariteoksia.  Tässä oli lyhyesti kuvataiteen tärkeimmät periaatteet ja toimiva kaava niiden oppimiseen. Kun opit hallitsemaan perusteet hyvin, voit luoda ilman rajoituksia ja liikkua vapaasti realismi-abstrakti -spektrillä paikasta toiseen. Nopein tapa oppia hallitsemaan kuvataiteen tärkeimmät periaatteet on harjoitella niitä ohjatusti. Silloin voi saada tärkeää palautetta pätevältä opettajalta ja välttyä ajautumasta sivuraiteilla tai umpikujaan. Mistä tällaista luotettavaa ohjausta saa?


Taidekoulu Tuimala ja sen alaisuudessa toimiva Taidekurssit tarjoavat hyviä kursseja eri piirustus- ja maalaustekniikoista. Monet ovat kokeneet hyötyvänsä kurssiemme opeista.


Terveisin,


Tuomas