top of page

Näin maalaat parempia akryylimaalauksia

Hei! Tässä artikkelissa kerron kolme vinkkiä siitä, miten voit tehdä parempia akryylimaalauksia. Kolme vinkkiä ovat seuraavat:


  1. Maalauskankaan pohjustaminen oikein

  2. Maalauksen aloittaminen oikealla siveltimellä ja oikeanlaisella sivellintekniikalla

  3. Maalauksen työstäminen ja viimeistely oikein

Mennään asiaa!



Maalauskankaan pohjustaminen oikein


Maalauskankaan oikeanlainen pohjakäsittely tekee kankaan pinnasta sellaisen, että sille on miellyttävämpi ja parempi maalata. Pohjustusmenetelmä, jota itse käytän on varsin helppo.


Kankaan pohjustamiseen tarvitset ainoastaan akryylimaalia. Maalin väri voi vaihdella sen mukaan millaisen tunnelman haluat luoda teokseen. Pohjalla olevan värin on nimittäin taipumus vaikuttaa lopulliseen maalaukseen. Vaikutus on vielä selvempi jos maalaat ohuilla läpikuultavilla kerroksilla.


Miten pohjustaminen tapahtuu? Maalaa kangas täysin peittoon melko paksulla maalilla. Maalin kuivuttua voit halutessasi maalata päälle vielä toisenkin pohjakerroksen. Pohjamaalia voi itseasiassa olla jopa neljäkin kerrosta päällekkäin. Tämä on erittäin hyvä uutinen. Nimittäin koska runsaan maalikerroksen päälle on parempi maalata, voit käyttää mainiosta pieleen menneitä maalauksiasi uusien pohjina ilman, että edellistä maalausta tarvitsee välttämättä hioa pois.



Sopivan paksu akryylimaalikerros tekee kankaan pinnasta sileän ja hieman nahkamaisen. Sille on todella hyvä maalata. Toisaalta pelkällä isolla pensselillä tehty pohjustus ilman hiomista jättää yleensä pintaan hyvää epätasaisuutta ja tekstuuria. Sopiva määrä tekstuuria ja variaatio pohjassa antaa teokselle lisää luonnetta.


Muista antaa pohjustuksen kuivua vähintään niin kauan, että se on kosketuskuiva.



Aloita oikealla siveltimellä ja oikealla tekniikalla


Kun kangas on pohjustettu ja kuiva on aika alkaa hahmotella maalausta kankaalle. Aloitetaan siveltimestä. Käytä isoa pensseliä, koska se pakottaa sinut keskittymään kokonaisuuteen ja isompiin värivalöörimassoihin sekä isoihin muotoihin. Teosta luonnostellessa yksityiskohdat voi sivuuttaa. Niitä aletaan työstää vasta sitten kun iso kuva on kohdallaan.



Maalaukseen ei tarvita käytännössä kuin muutama sivellin. Iso ja pari pienempää. Palettiveistäkin voi käyttää tarpeen tullen. Joka tapauksessa aloita isolla siveltimellä ja yritä selvitä sillä mahdollisimman pitkään.


Käytä maalatessasi periaatetta "yksi siveltimenveto ja se on siinä". Vältä maalin ylimääräistä manipulointia ja hieromista maalauspohjalla. Maalaustyylin tulisi olla välitön.


Korjaukset tehdään lisäämällä päälle uutta maalia. Samoin toimitaan valöörisiirtymissä. Yritä tehdä kaikki mahdollisimman vähillä siveltimenvedoilla. Muista, että peruuttamatonta virhettä ei voi syntyä, koska aina voi laittaa uutta maalia päälle.




Maalaukselle siis syötetään jatkuvasti uutta maalia ja kankaan pinnalla vietetty aika pidetään minimissä. Aina se tarkoita kirjaimellisesti vain yhtä siveltimenvetoa, mutta se on hyvä tavoite.

Asian ydin on välittömyys ja toisaalta se, että tekee siveltimenvedot ajatuksen kanssa.


Tässä vaiheessa voi käyttää myös melko paksua maalia. Itse asiassa, maalia ei tarvitse pahemmin ohentaa, vaan perusakryyliväri sellaisena kuin se tulee ulos tuubista on juuri sopivaa. Minimoi siis veden ja maalausnesteen käyttö.



Teoksen työstäminen eteenpäin oikealla tavalla


Kun iso kuva on paikallaan on aika alkaa lisätä teokseen yksityiskohtia ja hioa maalausta kohti lopullista resoluutiota.



Tässä vaiheessa voit ottaa pienempiä siveltimiä käyttöön, mutta yritä silti käyttää niin isoa sivellintä niin pitkään kuin mahdollista. Näin voit säilyttää maalaamisessa maalauksellisen otteen. Toki jotkin yksityiskohdat voivat vaatia hyvin pientä sivellintä, eikä pienten siveltimien käytössä sinäänsä ole mitään vikaa. Maalauksessa, josta näet kuvia tässä artikkelissa käytin kasvoissa melko pieniä siveltimiä, mutta pyrkien säilyttämään välittömän sivellintekniikan.


Maalaus voi vaatia myös ohuempien maalikerrosten käyttöä, koska joidenkin kohtien aktiivisuutta on syytä rauhoittaa. Hyvässä maalauksessa on sopivaa vaihtelua aktiivisuudessa. Jotkin alueet ovat passiivisempia eli niissä on vähemmän näkyvää variaatiota väreissä, valööreissa ja tekstuurissa. Rauhallisemmat mutta samalla eloisat alueet syntyy ohuiden läpikuultavien kerrosten avulla. Maalin ohentamisessa on paras käyttää maalausnestettä. Esimerkiksi Matt Mediumia. Muukin mediumi käy, riippuen esimerkiksi siitä, että haluatko pinnasta kiiltävän vai matan.




Tällä menetelmällä pinta on mahdollistaa silottaa totaalisesti, mutta se ei ole usein tarpeen, eikä välttämättä toivottavaa. Liiallinen siveltimenjäljen häivyttäminen voi kiillottaa maalauksen muovisen ja keinotekoisen näköiseksi. Seuraavasta kuvasta näet miten olen rauhoittanut maalausta kasvojen ihon osalta, mutta säilyttäen eloisuuden.


Maalauksessa on edelleen hyvää maalauksellista tuntua ja luonnetta. Toki jos haluat kliinisen siistin ja niin sanotusti piirustuksellisen lopputuloksen voit hioa maalauksen resoluution vaikka valokuvan tasolle. Hyvän teoksen kannalta se ei ole kuitenkaan välttämätöntä.




Kuten kuvasta huomaat maalauksessani vaatteiden alueella on melko paljon aktiivisuutta. Sieltä löytyy paljon näkyvää variaatiota. Mietin vielä, että täytyykö sille tehdä jotain. Maalaus on siis vielä keskeneräinen, mutta näyttää silti melko hyvältä. Omilla maalausprojekteillani on taipumus venyä ja odottelen rauhassa parempia ideoita teoksen viimeistelyn suhteen. Voi olla, että tästä maalauksesta tulee lopulta öljymaalaus eli maalaan siihen öljyvärikerrokset päälle. Toisaalta se näyttää nyt jo melko öljyiseltä, joten pelkät akryylivärit voi riittää. Katsotaan mitä tapahtuu.


Tässä oli maalausvinkkini tällä kertaa. Jos haluat katsoa aiheeseen liittyvän videon näet sen tästä.



Opi lisää


Olet tervetullut Taidekoulu Tuimalan laadukkaille verkkokursseille oppimaan lisää kuvataiteesta. Olen antaumuksellinen opettaja, joten olen sitoutunut auttamaan kurssilaisia tulemaan paremmiksi taiteilijoiksi. Monet ovatkin kehuneet erityisesti kurssien palautepalvelua. Tervetuloa kursseillemme! Kaikki kurssit löytyvät osoitteesta www.taidekoulutuimala.fi



Terveisin,


Tuomas





Yorumlar


bottom of page