• Tuomas Tuimala

Näin opit piirtämään Bargue-metodilla

Tämän artikkelin tarkoitus on koota samaan paikkaan osa parhaimmista videoista, joissa demonstroin piirtämisen harjoittelua Bargue-metodilla. Näiden videoiden avulla voit päästä hyvään alkuun Bargue-metodin harjoittelussa.


Bargue-metodi opettaa hallitsemaan toimivan piirustusprosessin vaiheet.

Luonnoksen piirtäminen


Bargue-metodissa aloitetaan aiheen kehittely lineaarisesta luonnoksesta. Seuraavissa videoissa demonstroin mistä tässä on kyse. Minkä tahansa aiheen piirtämisen voi aloittaa lineaarisella luonnostelulla. Erityisen hyvin se soveltuu tarkkuutta vaativiin aiheisiin, kuten juuri Bargue-kopion piirtämiseen.Videoissa näytän miten apuviivoja voi hyödyntää lineaarisen luonnoksen piirtämisessä. Kun luonnostelutaitosi kehittyvät voittaa jättää apuviivat pois.Bargue-prosessi alusta loppuun


Seuraavista videoista voit nähdä kuinka Bargue-kopio piirretään alusta loppuun. Yleensä Bargue-kopiossa tavoite on vaatimattomasti täydellisyys, mutta jo se, että soveltaa metodin periaatteita ilman täydellisyyden vaatimustakin, johtaa parempiin piirustuksiin. Kun saat hyvän tuntuman toimivaan piirustusprosessiin, on täydellisen Bargue-kopion piirtäminen lähinnä kiinni enää kärsivällisyydestä ja huolellisuudesta. Itse olen sen verran kärsimätön piirtäjä, etten ole malttanut piirtää yhtäkään absoluuttisen täydellistä Bargue-kopiota. Parhaimmat ovat kuitenkin lähellä sitä. Ehkä jonain päivänä, ja se on haaveenikin, piirrän yhden täydellisen Bargue-kopion. Joka tapauksessa seuraavissa demonstraatioissa piirrän kohtuulliset Bargue-kopiot, jotka ovat riittävän hyviä havainnollistamaan piirustusprosessin vaiheita.Kuten videoista huomaat se, että piirtää hyvien periaatteiden ja metodin mukaan, johtaa esteettiseen lopputulokseen, vaikkei piirustus olisi täydellinen. Täytyy muistaa myös se, ettei millintarkka kopioiminen ole useinkaan kuvataiteen lopullinen tarkoitus. Se on vain keino kehittää teknistä osaamista, oman työn laadunvalvontaa ja käsityötaitoa. Kopioimisesta on siis valtavasti hyötyä, vaikka tavoite olisi lopulta tehdä täysin abstraktia taidetta. Siksi voin suositella lämpimästi Bargue-kopioiden piirtämistä kaikille, jotka haluavat kehittää osaamistaan tyylisuunnasta riippumatta.


Terveisin,


Tuomas


PS. YouTube-kanavallani on vielä muitakin Bargue-demonstraatioita ja monia muita videoita. Videoistani voit oppia paljon, jos seuraat niitä tarkalla silmällä. Vielä enemmän voit oppia kun saat henkilökohtaista ohjausta piirustustaidon kehittämiseen. Taidekurssien verkkokurssit on hyvä vaihtoehto kuvataiteen opiskeluun ohjatusti. Verkkokursseissa on se hyvä puoli, että voit suorittaa ne omaan tahtiin ja oman kotisi rauhassa. Tarvitset ainoastaan aikaa, joitakin perustarvikkeita ja toimivan nettiyhteyden. Kurssimme löydät osoitteesta www.taidekurssit.fiPPS. Oletko jo saanut Bargue-metodia käsittelevän e-kirjani? Jos et niin liity postituslistalleni ja saat linkin, josta pääset lukemaan kirjaa tai lataamaan sen itsellesi.