• Tuomas Tuimala

Näin parannat piirustuksiasi välittömästi

Haluaisitko oppia yksinkertaisen tavan tehdä piirustuksistasi välittömästi paremman näköisiä? Kerron sinulle seuraavaksi miten se on mahdollista.

Vastaus on kontrasti. Otetaan esimerkiksi lyijykynäpiirustus. Lyijykynissä on se rajoitus, että niillä ei voi piirtää mustaa. Niinpä lyijykynätyöt jäävät väistämättä hieman vaaleiksi. Tämän ei tarvitse kuitenkaan olla ongelma, sillä lyijykynäpiirustukseen on silti mahdollista saada aikaan riittävä kontrasti.


Suurempi kontrasti tekee piirustuksesta paremman.

Monet aloittelijat tekevät sen virheen, että he jättävät piirustuksen tummimmat kohdat liian vaaleiksi. Pelkästään tunnistamalla kuvasta tummimmat alueet ja niiden piirtäminen selvästi tummemmiksi tekisi piirustuksesta kuitenkin heti paremman. Tämä on mahdollista saavuttaa aivan tavallisilla lyijykynilläkin. Mutta kuten jo totesin, lyijykynällä ei voi piirtää mustaa. Siksi lyijykynillä on vaikea saada yhtä dramaattista efektiä aikaiseksi kuin esimerkiksi hiilikynillä.


Onko hiilikynien käyttö siis ratkaisu tilanteeseen? Hiilen yhdistäminen lyijykynätyöhön on jokseenkin haasteellista ja vaatii hieman harjoitusta. Helpompi tapa on käyttää mustaa puuvärikynää. Hyvälaatuinen musta puuvärikynä toimii hyvin yhdessä grafiitin kanssa. Toinen hyvä vaihtoehto on Staedtlerin Mars Lumograph Black -kynät.


Staedtler Mars Lumograph Black kynät.


Lisää tummuutta harkiten


Tässä kohtaa on hyvä antaa pieni varoituksen sana. Kontrasti voi mennä myös liiallisuuksiin. Kontrastin ei tarvitse olla yhtä voimakas kauttaaltaan koko teoksessa. Tummuutta ja kontrastia on syytä lisätä harkiten. Kontrasti on hyvä keino kiinnittää katsojan huomio. Niinpä voimakkaampi kontrasti toimii erityisesti alueissa joita haluat korostaa. Muotokuvassa se voi olla esimerkiksi silmät.


Sopivalla kontrastilla teokseen syntyy myös syvyysvaikutelmaa. Valon ja varjon välille on tärkeä tehdä riittävän selvä ero. Sen ei tarvitse välttämättä olla kuitenkaan dramaattinen toimiakseen. Toisin sanottuna kontrastin ei tarvitse olla aina kovin voimakas, pääasia on, että se on riittävä ja teokseen sopiva. Asiaa valaisee seuraava lyijykynäpiirros.


Huomaatko, miten kontrastia on käytetty tässä muotokuvassa korostamaan kasvonpiirteitä, varsinkin silmiä? Piirustuksen tummimmat kohdat löytyvät silmistä. Samoin kirkkaimmat huippuvalot on silmissä. Tämä saa katsojan huomion kiinnittymään silmien alueelle. Tätä efektiä on vielä tehostettu piirtämällä silmät tarkemmin kuin muu muotokuva.


Hanki lisää tietoa


Piirtämisessä on tärkeää tietää mitä tekee, silloin voi yksinkertaisillakin keinoilla parantaa piirustuksiaan jopa välittömästi. Tietoa ei voi nimittäin korvata edes suurella määrällä harjoittelua, koska harjoittelussa on kyse sen toistamisesta mitä tiedät. Et voi tarkoituksellisesti toistaa sellaista mitä et tiedä. Hanki siis luotettavaa tietoa kuvataiteen ydinperiaatteista ja niiden soveltamisesta niin menestymisesi piirustustaidossa on varmempaa.


Piirustusterveisin,


Tuomas