• Tuomas Tuimala

Näin saat piirustuksesi näyttämään taiteellisemmalta

Haluaisitko oppia yksinkertaisia ja helposti toteutettavia keinoja luoda teoksiisi taiteellista vaikutelmaa? Tässä artikkelissa kerron sinulle kaksi helppoa tapaa, joiden avulla piirustuksesi näyttävät heti paremmilta.

Sommittele aihe oikein

Se miten ja minkä kokoisena aihe on sijoitettu paperille vaikuttaa teoksesi esteettisyyteen. Hyväkin piirustus huonosti sommiteltuna menettää esteettistä vetovoimaansa. Vaikutus voi olla yllättävänkin suuri. Miten aihe tulisi siis sijoittaa paperilla?

Yksi toimiva sommitteluperiaate on se, että teoksen pääaiheen tai -objektin ympärillä on riittävästi tyhjää tilaa. Otetaan esimerkiksi muotokuva. Muotokuvaa ei ole hyvä piirtää niin isoksi, että se täyttää koko paperin. Tällaisestä piirustuksesta syntyy ahdas vaikutelma. Seuraava kuva valaisee asiaa.

Yllä oleva piirustus on kyllä hyvin piirretty, mutta huono sommittelu vähentää sen vetovoimaa. Jos et usko, niin vertaa sitä seuraavaan kuvaan.

Huomaatko, miten se, että jättää muotokuvalle tilaa hengittää, saa sen näyttämään heti paremmalta. Vaikka kyseessä on luonnoksen tasolle jätetty piirustus, näyttää se valmiilta teokselta pelkän sommittelun vaikutuksesta.

Jätä osa piirustuksesta luonnosmaiseksi

Totesimme jo aiemmin, että luonnoskin voi vaikuttaa valmiilta teokselta. Tämä osoittaa sen, ettei hyvän teoksen tarvitse olla kauttaaltaan tarkka ja viimeistelty. Korkea realismikaan ei vaadi koko teoksen kattavaa pikkutarkkuutta. Itse asiassa liiallinen tarkkuus voi saada teoksen näyttämään luonnottomalta. Joten yksinkertainen keino lisätä piirustuksesi esteettistä vetovoimaa on jättää se paikoitellen epätarkaksi tai keskeneräiseksi. Tämä saa teoksen näyttämään enemmän taiteelliselta.

Katso seuraavaa kuvaa ja mieti, mitkä kohdat siinä on piirretty tarkasti ja viimeistellysti ja mitkä kohdat on luonnosmaisempia.

Löysit varmasti kuvasta variaatiota piirustustarkkuudessa ja viimeistelyn tasossa. Yleensä muotokuvissa halutaan korostaa kasvonpiirteitä. Niinpä esimerkiksi silmät voi piirtää tarkemmin. Taiteilijoille on tyypillistä jättää esimerkiksi hiukset ja hartiat luonnosmaisiksi. Idea tässä on se, että katsojan huomio halutaan ohjata kasvoihin tai silmiin. Katse ohjautuu luonnostaan korkean kontrastin ja korkean tarkkuuden kohtiin.

Mitä ajattelet? Voisiko teoksistasi tulla parempia näiden vinkkien avulla? Kannattaa ehdottomasti kokeilla. Saatat yllättyä positiivisesti lopputuloksesta.

Piirustusterveisin,

Tuomas