• Tuomas Tuimala

"Neljä hiilipiirustustekniikkaa, joilla syntyy vaikuttavia piirustuksia."

Hiili on perinteinen työkalu kuvataiteessa ja sillä syntyy vaikuttavia teoksia kunhan vain oppii oikeat tekniikat. Tässä artikkelissa esittelen joitakin hiilipiirustustekniikoita.


Piirtäminen valkoiselle paperille pajuhiilellä ja hiilikynillä


Pajuhiili on kätevä piirustusväline. Sillä saa nopeasti laajoja alueita peittoon ja kerrostamalla sitä paperille tarpeeksi paljon päästään todella tummaan lopputulokseen. Kieltämättä vahva valon ja varjon kontrasti, jonka hiilellä voi saada aikaan on varsin vaikuttavaa. Ei ole mikään ihme, että hiilellä piirtäminen kuuluu perinteisiin menetelmiin.

Miten pajuhiilellä ja hiilikynillä piirretään valkoiselle paperille? Tapoja on monia, mutta yksi hyvä vaihtoehto, on aloittaa piirustuksen luonnostelu pajuhiilellä ja sävyttää sillä isoimmat varjomassat. Yksityiskohtiin ja hienovaraisiin sävyvaihteluihin voi käyttää hiilikynää, joka hyvin teroitettuna mahdollistaa tarkan työskentelyn. Myös hiilitikun voi teroittaa teräväksi ja piirustus on mahdollista piirtää pelkästään hiilitikulla, mutta hiilikynissä on se etu, että ne on helppo ja nopea teroittaa sähköisellä teroittimella. Alla näet joitakin vaihekuvia tästä hiilipiirustustekniikasta.
Additiivinen tekniikka valkoiselle paperille


Additiivinen eli lisäävä tekniikka poikkeaa edellisestä piirustustekniikasta siinä, että piirtäminen tapahtuu enimmäkseen tai pelkästään lisäämällä hiiltä paperille.Kun piirrät additiivisella tekniikalla valkoiselle paperille, voit aloittaa sävyttämällä paperin harmaaksi. Tämän perustan päälle piirustus rakentuu lisäämällä tarpeen mukaan mustaa tai valkoista. Sävyjä voi vaalentaa myös substraktiivisesti eli poistamalla hiiltä paperista pyyhekumilla.

Tekniikkaa varten tarvitset pajuhiilen ja mustan ja valkoisen hiilikynän.Additiivinen tekniikka sävytetylle paperille


Lähellä edellistä tekniikka on additiivinen tekniikka sävytetylle paperille. Se ei oikeastaan eroa valkoiselle paperille piirtämisestä muuta kuin siinä, ettei paperia tarvitse sävyttää ja lisäksi siinä, että paperin tummuutta vaaleampien kohtien piirtäminen onnistuu ainoastaan valkoisella hiili- tai pastellikynällä.Alla oleva kuvasarja esittää piirustusprosessin päävaiheet.
Vanhojen mestarien tekniikka sävytetylle paperille


Sitten on vielä niin sanottu vanhojen mestarien tekniikka, jossa piirretään mustalla ja valkoisella hiilellä sävytetylle paperille, mutta toisin kuin edellisissä tekniikoissa mustaa ja valkoista hiiltä ei sekoiteta keskenään. Valkoisella hiilellä piirretään siis ensisijaisesti puhtaalle pinnalle. Alla oleva kuva sarja esittää menetelmän päävaiheet.Kuten huomaat hiilitä voi käyttää monella tavalla ja päästä hyvään lopputulokseen. Näiden tekniikoiden lisäksi on myös substraktiivinen tekniikka, johon lyhyesti viittasin. Se on poistava tekniikka, jos piirtäminen tapahtuu pyyhekumilla.


Kokeilemalla löydät itsellesi sopivan piirustustekniikan. Muista myös käyttää hyvälaatuisia piirustustarvikkeita, sillä niillä piirtäminen on helpompaa. Artikkelin esimerkkipiirustukset on piirretty huolellisesti valikoiduilla tarvikkeilla. Jos haluat takuuvarmasti hyvän työkalupakin niin sellaisen voit tilata Taidekoulu Tuimalan verkkokaupasta.


Terveisin,


Tuomas