top of page

Näin tulet taitavaksi kynän käytössä

Piirtäminen on kädentaito, joka alkaa piirustusvälineiden käytön hallinnasta. Piirtäjän tärkein väline on kynä. Aivan ensimmäinen asia, joka täytyy oppia, on oikeat kynäotteet. Kynäote vaikuttaa paljon siihen, minkälaista jälkeä kynästäsi siirtyy paperille.


Kuinka kynää siis pidetään kädessä? Tähän ei ole yhtä ja ainoaa oikeaa vastausta. Kynäotetta on vaihdeltava tilanteen mukaan. Kaksi tärkeintä kynäotetta voidaan kuitenkin nimetä. Ne ovat kirjoitusote ja kynttiläote. Käydään nyt läpi, mitä näillä tarkoitetaan.


Kirjoitusote


Kirjoitusote on sinulle varmasti entuudestaan tuttu ja olet käyttänyt sitä elämäsi aikana paljon niin kirjoittamiseen kuin piirtämiseenkin. Mitä tulee piirtämiseen, niin kirjoitusotteella on kuitenkin rajoituksensa, eikä se sovi kaikkiin tilanteisiin.


Kirjoitusote toimii parhaiten lyhyiden viivojen piirtämisessä ja yksityiskohtien hiomisessa. Perinteisesti kirjoitusotetta pidetään siksi tavallaan toissijaisena kynäotteena.


Kynttiläote


Piirtäjän peruskynäote on niin sanottu kynttiläote. Toisin kuin kirjoitusotteessa, kynttiläotteessa kynän terä osoittaa ylöspäin. Ajattele, miten pitäisit palavaa kynttilää sormissasi. Tai jos olet joskus soittanut rumpuja, sinulla on kokemusta kynttiläotteesta. Rumpukapulaa pidetään nimittäin kädessä samalla tavalla.

Entä mistä kohtaa kynästä pidetään kiinni? Tähän vaikuttaa se, kuinka kovaa painaen sinun on tarpeen piirtää. Lähtökohta on, että pyritään piirtämään kevyesti ja annetaan jäljen syntyä paperiin kynän omalla painolla. Tämä korostuu varsinkin luonnosteluvaiheessa. Joten kynää tulisi pidellä sen keskikohdasta tai vähän kauempaa, sillä sillon piirustusjälki muuttuu kevyeksi luonnostaan. Nyrkkisääntönä voidaankin todeta, että kun on tarve painaa kovempaa, ote siirtyy lähemmäksi kärkeä ja kun on tarve piirtää kevyemmin, ote siirtyy kauemmaksi kynän kärjestä.


Kynän liikuttaminen


Useimmat meistä ovat tottuneet liikuttamaan kynää niin, että liikettä ohjaa ranne. Tapa käsitellä kynää näin on tuttu jo kouluajoilta, kun meidät opetettiin kirjoittamaan. Kynän liikuttaminen vain ranteesta soveltuukin tarkkuutta vaativiin toimintoihin kuten kirjoittamiseen ja yksityiskohtien piirtämiseen. Kynää kannattaa liikuttaa myös muilla tavoilla, sillä ranteesta ohjautuva liike on paras vain tarkkaan työskentelyyn. Piirtämisen kannalta on hyödyllistä opetella liikuttamaan kynää myös niin, että liike lähtee kyynärpäästä tai olkapäästä.

Perusajatus kynän liikuttamisessa on se, että mitä suurempaa ja rennompaa kuvaa piirretään, sitä kauempaa kynän kärjestä liikkeen tulisi lähteä. Tarkoissa ja yksityiskohtaisissa kuvissa liike lähtee ranteesta, ja kaikkein laajimmissa kuvissa liike lähtee olkapäästä. Kyynärnivelestä lähtevä liike on jotain tältä väliltä.


Liike lähtee aina liikettä ohjaavasta nivelestä, jolloin muut nivelet pysyvät kutakuinkin paikoillaan. Jos piirrät esimerkiksi laajoja muotoja suurelle taulupohjalle, paras paikka liikkeelle on olkanivel. Kun liike lähtee olkapäästä, kyynärpää ja ranne pysyvät suhteellisen liikkumattomina.


Liikkeen tulisi olla aina rento, joten muiden nivelten pitäminen täysin liikkumattomina ei ole tarkoituksenmukaista eikä mahdollistakaan. Pyri siis rentouteen.



Harjoitus kynän hallintaan


Piirustustaidon ytimessä on hallittu ja laadukas viivan jälki. Viivan avulla voit piirtää tarkkoja luonnoksia, ilmentää valöörejä ja luoda esteettisesti näyttäviä taideteoksia. Piirustustaidon harjoittelu alkaa viivasta. Tehdäänpä siis pieni harjoitus.

Harjoituksessa tarvittavat välineet:

  • Lyijykynä (HB)

  • Paperi (A3)

  • Mahdollisimman pystysuora piirustusalusta

1) Teippaa paperi piirustusalustaan. Aseta paperi sellaiselle korkeudelle, että paperin yläreuna on korkeintaan noin silmien tasolla tai alimmillaan hartian korkeudella.


2) Pidä kynästä kiinni käyttäen kynttiläotetta. Piirrä suoria ja kaarevia viivoja sekä yksinkertaisia geometrisiä muotoja kuten ympyröitä ja neliöitä. Pyri tarkkuuteen ja siistiin lopputulokseen.


3) Piirrä seuraavaksi ristiviivoitusta. Piirrä viivoja kerroksittain ja katso mitä tapahtuu, kun ohjaat liikettä kyynärnivelestä tai olkanivelestä.


4) Vaihda välillä kirjoitusotteeseen ja kokeile, minkälaisten viivojen ja muotojen piirtämiseen se soveltuu parhaiten.



Näin teet kynän käytöstä helppoa ja vaivatonta


Varaa säännöllisesti aikaa kynän käytön ja viivan piirtämisen harjoitteluun. Parasta on, jos voit harjoitella piirtämistä päivittäin.


Kynän käyttö on osa-alue, johon kannattaa panostaa varsinkin piirustusharrastuksen alkuvaiheessa. Piirtäminen on kädentaito, ja kädentaidot kehittyvät vain säännöllisellä harjoittelulla. Voisit asettaa itsellesi tavoitteeksesi 100 tuntia kynän käytön harjoittelua ja viivojen piirtämistä. Tämä harjoitusmäärä tekee piirtämisestäsi sulavaa ja vaivatonta. Määrä voi kuulostaa isolta, mutta voit yhdistää sen muun piirtämisen yhteyteen. Harjoittelemalla päivittäin vain noin 20 minuuttia pääset tavoitteeseen alle kymmenessä kuukaudessa.




Harjoittelun ei ole pakko olla koko ajan äärimmäisen keskittynyttä. Voit aivan hyvin kuunnella samalla vaikka radiota, lempimusiikkiasi tai äänikirjaa. Itse asiassa viivoituksen piirtämisessä on tarkoituskin päästä tasolle, jolloin piirtäminen tapahtuu ikään kuin itsestään, ilman sen kummempaa ajatustyötä. Tärkeää on, että harjoittelu on mukavaa.


Monet ovat kokeneet viivojen ja muotojen piirtämisen hyväksi tavaksi rentoutua ja virkistäytyä. Piirtäminen on todella rentouttavaa, ja harjoitusta tehdessäsi saatat hyvinkin havahtua piirtäneesi parinkymmenen minuutin sijaan pari tuntia.



Piirustuskurssi, joka soveltuu aloittelijoille


Kun haluat todella oppia käyttämään kynää hyvin katso ilmainen piirustuskurssi, jonka valmistin aikoinaan Taidekoulu Tuimalaan. Koska koulumme lopetti toimintansa julkaisin kurssin YouTube-kanavallani. Klikkaamalla alla olevaa kuvaa pääset katsomaan kurssin. Löydät sen myös nimelläni YouTubesta.





Kun opit harjoittelemaan oikeita asioita, piirtotaitosi kehittyy nopeasti ja voit kokea ilon ja innostumisen, joka tulee itsesi ylittämisestä.


Terveisin,


Tuomas



bottom of page