top of page

Oman tyylin löytäminen taiteilijana

Hei! Moni etsii 'omaa ääntään' ja omaa ainutlaatuista tyyliään taiteilijana. Sen löytäminen voidaan kokea myös erittäin vaikeaksi. Netti on pullollaan vinkkejä tähän aiheeseen, joista osa on todella hyviäkin, mutta harvemmin löytää selkeää ja konkreettista menetelmää oman tyylin löytämiseen. Sellainen on kuitenkin olemassa. Tässä artikkelissa annan joitakin vinkkejä siihen, miten voit löytää oman tyylisi taiteilijana.


Oma tyyli on mahdollista rakentaa tietoisesti.

Oman tyylin löytäminen taiteilijana


Oman 'äänen' tai tyylin voi tietoisesti rakentaa kunhan vain tietää miten se tapahtuu. Älä hämäänny sanasta "rakentaa" ja luule, että se tarkoittaa tyylin keinotekoista keksimistä. Ei, kyse ei ole siitä. Loogisen järjestelmän käyttäminen oman tyylin löytämisessä ei tee siitä keinotekoista, tunteetonta tai mekaanista. Logiikka tuo kuvioon mukaan vain tietoista hallintaa ja konkreettisia askelia, joiden kautta oman tyylinsä voi löytää. Sitä paitsi toimivassa tyylinrakennusmenetelmässä myös tunne ja intuitio näyttelevät tärkeää osaa.


Yksi taiteellista tyyliä määrittelevä tekijä on abstraktion taso.

Oikealla menetelmällä voit oppia kytkeytymään omaan autenttiseen taiteelliseen itseesi ja omiin syvimpiin taiteellisiin ihanteisiisi, jotka ovat avaimet oveen jonka takana oma tyylisi piileskelee. Älä jätä näitä avaimia käyttämättä.


Olisi virhe jättää oman tyylin löytäminen sattuman varaan. Tai olla löytämättä sitä, pelkän tiedon puutteen vuoksi. Oma tyylisi on todella lähellä, se on sisimmässäsi, mutta se täytyy oppia kaivamaan sieltä esiin. Asiaan voi siis itse vaikuttaa. Ota siis ohjat omiin käsiisi taiteilijana ja opi tietoisesti rakentamaan oma tyylisi!Konkreettisia vinkkejä oman tyylin löytämiseen


Jotta saat paremman käsityksen siitä, miten omaa tyyliä voi alkaa tietoisesti rakentaa kerron sinulle pari keinoa, joiden avulla pääset siinä alkuun.


Ensimmäisenä on visuaalisen aineiston kerääminen. Tallenna itsellesi jonnekin laaja varasto kuvia taideteoksista, jotka vetoavat sinuun. Tämän voi tehdä hyvinkin intuitiivisesti ja nopeasti ilman pitkällistä harkintaa. Mene johonkin netin kuvapankkiin ja selaa sieltä teoskuvia. Tallenna kaikki kuvat itsellesi, joissa on jotakin mistä pidät.


Instagramista löytyy paljon teoskuvia.

Kun olet koonnut useita teoskuvia on aika tehdä pientä siivilöintiä. Valikoi keräämästäsi kuvien massasta vaikka 10-20 teosta, jotka ovat mielestäsi parhaimpia. Niitä voi olla enemmän tai vähemmän. Lukumäärällä ei ole merkitystä, mutta pitämällä määrän aisoissa, pääset tyylin etsinnässä helpommin eteenpäin.


Toinen keino pohjautuu juuri tekemääsi kokoamistyöhön. Pohdi seuraavaksi sitä, että mitkä ovat yhdistäviä tekijöitä suosikkiteostesi välillä. Yritä muodostaa suosikkiteoksistasi ikään kuin keskiarvo tai synteesi, jossa eri teosten parhaat puolet yhdistyy. Mieti esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:


-Voitko löytää teoksista jonkinlaisen punaisen langan?

-Kuuluuko suurin osa teoksista esimerkiksi tiettyyn taiteen tyylisuuntaan?

-Mikä on suosikkoteostesi abstraktion (pelkistämisen tai epämääräisyyden) taso keskimäärin?

-Toistuuko suosikkiteoksissasi jokin tietty tekniikka?


Tällaisia tutkivia kysymyksiä tekemällä voit löytää sen mikä sinulle taiteessa on tärkeää ja minkä koet eniten omaksi.Mene syvemmälle oman tyylin etsinnässä


Tällainen pieni aiheen mietiskely auttaa sinua pääsemään hyvään alkuun oman tyylin löytämisessä. Keinoja on lisäksi muitakin ja haluan kertoa sinulle niistä, mutta niitä ei ole järkevää tunkea yhteen artikkeliin. Aihe on liian syvällinen ja tärkeä, jotta sitä voisi käsitellä kovin lyhyesti ja nopeasti. Tarvitaan konkreettisia harjoituksia ja työkaluja, joiden avulla oma polku löytyy vähitellen. Älä kuitenkaan pelkää, että siihen menee välttämättä vuosikausia. Oikealla metodilla se voi tapahtua yllättävän nopeasti. Olen kehittänyt tällaisen metodin ja haluan opettaa sen sinulle.Taidekoulu Tuimalassa alkaa pian uusi kurssi nimeltä Luova sinä, jossa opetan miten voit tietoisesti löytää ja rakentaa oman tyylisi taiteilijana. Kurssilla saat käytännöllisiä työkaluja tähän. Kurssin harjoitustehtävien avulla opit kytkeytymään paremmin siihen mikä on tärkeää juuri sinulle taiteessa. Kun pääset kosketuksiin sen kanssa mitä todella ajattelet ja tunnet taiteen suhteen, löydät oman polkusi taiteilijana.


Terveisin,


TuomasPS. Katso Luova sinä -verkkokurssin esittelyvideoComments


bottom of page