• Tuomas Tuimala

Opi piirtämään

Hei! Tässä artikkelissa kerron miten voit oppia piirtämään.

Keskity oleelliseen


Nopean oppimisen asiantuntijat kehottavat pilkkomaan taidon sen tärkeimpiin osatekijöihin ja sitten keskittämään voimavarat näiden pienempien osataitojen hallitsemiseen. Tämä soveltuu suoraan myös piirtämiseen.


Piirtämiseen liittyy paljon asioita, mutta vain kourallinen niistä ovat kaikkein olennaisimpia. Pelkillä perustiedoilla voi päästä todella pitkälle, kun taas niin sanottuihin edistyneempiin periaatteisiin uppoutuminen ei välttämättä hyödytä yhtään. Kun perusteet on kunnossa on taitojen syventämiselle olemassa vahva perusta. Ilman hyvää perustaa on turha opiskella vaikeampia tekniikoita ja teorioita.

Piirtämisen tärkeimmissä perustaidoissa piilee valtava voima. Itse asiassa mestarillinen taide perustuu perusteiden vahvaan hallintaan. On hämmästyttävää miten vähän lopulta tarvitsee tietää voidakseen piirtää hienoja teoksia.


Mittaustaito on havaintopiirtämisen ehdotonta ydintä


Mitä enemmän olen piirtänyt, sitä ilmeisemmäksi on käynyt se piirtämiseen liittyvä tosiasia, että piirtäminen on enemmän mittaamista kuin piirtämistä. Tämä pätee varsinkin luonnoksen piirtämiseen, koska luonnosteluvaiheessa hahmotellaan aiheen mittasuhteet ja muodot kohdalleen. Mittasuhteet selviää luonnollisesti mittaamalla ja sama pätee muotoihin.


Edistymisesi havaintopiirtämisessä tulee nopeutumaan huomattavasti jos aivan ensimmäisenä opettelet hallitsemaan toimivat mittaustekniikat. Sen jälkeen loppu on lähinnä kiinni noiden mittaustekniikoiden uskollisesta soveltamisesta.
Valöörien voima


Mittaustekniikoilla saat piirrettyä aiheen mittasuhteet ja muodot oikein. Valööreilla taas teos saatetaan valmiiksi. Valööripiirtäminen on käytännössä sama kuin varjostusten piirtäminen. Varjostuksista puhuminen on vain hieman harhaanjohtava nimitys, koska todellisuudessa siihen sisältyy myös valojen piirtäminen.Valöörien avulla piirustukseen tulee muodon ja valon tuntua. Siksi oikein piirretyt valöörit on kaiken A ja O.


Tässäkö kaikki?


Tässäkö oli kaikki mitä sinun täytyy tietää piirtämisestä. No ei sentään, mutta jo pelkästään näillä tiedoilla voit päästä piirtämisen harjoittelussa oikeille raiteille. Nyt sinun tarvitsee vain selvittää miten mittailu ja valöörien piirtäminen käytännössä toteutetaan. Toimivista mittaustekniikoista ja piirustusmenetelmistä löydät tarkempaa tietoa täältä nettisivuiltani.


Jos koet tarvitsevasi ohjausta piirustustaidon harjoitteluun, kannustan sinua liittymään Taidekurssien piirustuskurssille. Tällä hetkellä valikoimassamme on Piirtämisen perusteet -kurssi ja Varjostusten piirtämistä käsittelevä kurssi. Molemmat kurssit ovat verkkokursseja eli voit osallistua niihin oman kotisi rauhassa. Ne eivät ole myöskään aikaan sidottuja. Voit käydä kurssien oppitunnit läpi oman aikataulusi mukaan. Olen itse kurssilla mukana vastaamassa kysymyksiin ja antamassa halukkaille palautetta harjoitustöistä. Monet ovat olleet todella tyytyväisiä kursseihimme. Eräskin kurssilainen kommentoi piirustuskurssiamme näin:


"Tämä kurssi on ollut minulle antoisa elämys, kiitos siitä ja kannustuksesta joka on ollut tarpeen!"


Jos epäröit liittyä heti maksullisille kursseillemme, suosittelen tutustumaan ilmaiseen piirustuskurssiimme. Sen välityksellä saat hyvän yleiskuvan siitä, minkä tyyppisiä kurssimme ovat ja miten ne toimivat. Maksulliset kurssimme ovat toki paljon laajempia.


Terveisin,


Tuomas