• Tuomas Tuimala

Opi piirtämään vahvoja luonnoksia

Valmistin jokin aika sitten e-kirjan nimeltä Piirrä paremmin Bargue-metodilla. Tarkoitukseni oli antaa tämä kirja ilmaiseksi niille, jotka liittyvät postituslistalleni. Statistiikan mukaan osa viesteistäni, jotka lähetän listaan liittyneille näyttävät päätyvän suoraan roskapostikansioon, johtuen sähköpostiohjelmien automaattisista suodattimista. Koska kirjan tieto on niin arvokasta haluan varmistua siitä, että kirja on kaikkien sitä haluavien saatavilla. Mainitsemistani teknisistä rajoituksista johtuen päätin julkaisen kirjan aineiston artikkelin muodossa. Näin sekä nykyiset sisäpiiriläiset, että siihen myöhemmin liittyvät saavat kirjan aineiston varmasti itselleen. Tervetuloa opiskelemaan vahvan luonnoksen piirtämistä Bargue-metodin välityksellä!Opas lineaarisen luonnoksen piirtämiseen

Oletko aina halunnut oppia piirtämään? Mietitkö, miten voisit onnistua luomaan hienoja piirustuksia ja saamaan todellista iloa ja innostusta piirustusharrastuksesta? Jos vastasit kyllä, niin silloin tämä opas on juuri sinua varten. Opetan sinut tämän oppaan välityksellä piirtämään paremmin. Mutta mitä tarkalleen tulet oppimaan? Opas keskittyy tarkan luonnoksen piirtämiseen, koska hyvä luonnos on vahva perusta, jonka päälle syntyy näyttävä piirustus tai maalaus. Menetelmä jonka opetan sinulle perustuu vanhaan ranskalaiseen piirtämisen oppikirjaan nimeltä Cours De Dessin. Kirjan oppeja kutsutaan nykyään kirjan tekijän nimen mukaan Bargue-metodiksi. Bargue-metodi on todella tehokas tapa kehittää piirustustaitoa ja kykyä jäljentää näköhavaintoja tarkasti paperille. Suosittelen, että piirrät muutaman piirustuksen seuraten tarkasti tämän oppaan ohjeita. Voin taata sinulle, että jo muutama huolellisesti piirretty Bargue-luonnos opettaa sinulle yllättävän paljon piirtämisestä.


Oletko miettinyt miten voisit oppia siirtämään näköhavaintojasi paperille paremmin ja mahdollisimman tarkasti? Kaipaatko selkeää ja johdonmukaista menetelmää luonnosteluun? Tässä tapauksessa luonnostelu viivoilla on vastaus. Tarkkojen luonnosten piirtämisellä käyttäen vain suoria viivoja on pitkät perinteet. Muun muassa tunnetun Bargue-metodin luonnosteluvaihe perustuu suoran viivan käyttöön. Bargue-metodi juontaa juurensa 1800-luvun Ranskaan ja sen ajan yhteen tunnetuimmista klassisen piirtämisen oppikirjoista (Cours de dessin). Menetelmä on nimetty tuon oppikirjan toisen kirjoittajan Charles Barguen mukaan. Menetelmä on edelleen käytössä klassisen taiteen akateemisessa opetuksessa eri puolilla maailmaa. Bargue-metodia sovelletaan hieman eritavoilla opettajasta tai taiteilijasta riippuen, mutta perusperiaatteet ja -prosessi ovat kuitenkin samat. Esittelen nyt oman sovellukseni tästä perinteisestä menetelmästä ja kerron miten sen avulla voi kuka tahansa piirtää tarkan luonnoksen.Mallikuvan valinta


Ensinnäkin tarvitset sopivan mallikuvan. Suosittelen, ettet ensimmäiseksi piirrä välittömästä näköhavainnosta vaan käytät sen sijaan valokuvaa. Barguemetodissa ensimmäinen askel on oppia jäljentämään kaksiulotteisesta kaksiulotteiseksi. Joten kaikkein parhain vaihtoehto aivan aluksi on käyttää mallina ääriviivapiirrosta. Kuvasta näet mitä tarkoitan ääriviivapiirroksella. Mitä yksinkertaisempi kuva on, sitä parempi. Jos kuitenkin haluat haastetta lisää ja olet ehkä jo kokeneempi piirtäjä niin silloin voit käyttää jotain monimutkaisempaakin kuvaa.

Harjoituksen tavoite on nimittäin vaatimattomasti täydellisyys. Toisin sanottuna täysin tarkka kopio mallikuvasta. Joten siksi on parempi aloittaa yksinkertaisesta ja kokemuksen karttuessa siirtyä monimutkaisempiin ja yksityiskohtaisempiin kuviin. Ota huomioon mallikuvan valinnassa myös se, että se tullaan jäljentämään täsmälleen samankokoisena. Joten jos tulostat mallikuvan niin tulosta se sen kokoisena kuin sen haluat piirtää. Kun olet löytänyt sopivan mallikuvan teippaa se kiinni piirustusalustaan. Teippaa myös piirustuspaperisi alustaan aivan mallikuvan viereen (ks. kuva).
Viitekehys ja luotilangat

Tarvittavat välineet:


• HB-lyijykynä

• Paperi

• Viivotin

• Mittatikku


Seuraavaksi piirrämme sekä mallikuvaan, että piirustuspaperille joitakin apuviivoja, jotka auttavat mallikuvan jäljentämisessä. Kun piirrät näitä apuviivoja on suositeltavaa käyttää viivotinta, koska silloin pääset varmemmin tarkkaan lopputulokseen. Niin kuin jo mainittu harjoituksen päämäärä on absoluuttinen tarkkuus!


Viitekehys on neljästä viivasta koostuva kehys, joka määrittelee piirustuksesi sijainnin paperilla sekä toimii vertailukohtana piirrettävän kohteen ääriviivoille. Viitekehys edustaa myös piirrettävän kohteen kokonaiskokoa. Myös paperi jolla mallikuva on voi toimia viitekehyksenä. Viitekehys piirretään määrittelemällä piirrettävästä kohteesta sen korkeus ja leveys. Tämä tapahtuu niin, että tunnistat kohteesta sen korkeimman ja matalammin pisteen, sekä sen sivusuunnassa etäisimmät pisteet. Näiden mittojen avulla voit piirtää kehyksen jonka sisään luonnos piirretään.Luotilankojen piirtäminen


Seuraavaksi mallikuvaan ja piirustuspaperiin piirretään kaksi apuviivaa, joita kutsun luotilangoiksi. Toinen niistä on pystysuora ja toinen vaakasuora. Näin ollen luotilangat jakavat viitekehyksen neljään ruutuun. Luotilanka nimitys tulee kirjaimellisesta luotilangasta, joka on perinteinen taiteilijoiden käyttämä mittaväline. Piirrettyjä luotilankoja voidaan hyödyntää hyvin yhdessä kirjaimellisen luotilangan kanssa myös silloin kun piirretään suorasta näköhavainnosta. Mihin luotilangat tulisi sijoittaa? Periaatteessa ne voi sijoittaa mihin tahansa kohtaan. Luotilankojen paras sijainti riippuu siitä mitä piirretään. Yleensä ne sijoitetaan kohtiin joissa piirrettävän kohteen jotkin oleelliset maamerkit asettuvat sopivasti samalle linjalle. Esimerkiksi jos piirretään kuvaa ihmisen kasvoista jossa näkökulma on suoraan edestä on hyvä asettaa pystysuora luotilanka kasvojen keskilinjalle ja vaakasuora luotilanka esimerkiksi kulkemaan nenän alta.


Toinen looginen vaihtoehto on piirtää luotilangat niin, että ne jakavat viitekehyksen neljään yhtä suureen ruutuun. Apuviivoja voi piirtää kuvaan enemmänkin kuin vain kaksi tai vaihtoehtoisesti vain yhden. Piirrettävä kohde ja kokemus vaikuttavat asiaan. Taitojen kasvaessa myös tarve käyttää apuviivoja ja muita apuvälineitä vähenee.


Seuraava kuva havainnollistaa asiaa.Monen hyper- ja fotorealistin suosiossa on ruudukkomenetelmä, joka perustuu pohjimmiltaan samaan ideaan kuin luotilangat. Tiheä ruudukko tekee mallikuvan millintarkasta jäljentämisestä suhteellisen helppoa. Onnistuminen ruudukon, samoin kuin luotilankojen avulla piirtämisessä on pitkälti kiinni kärsivällisyydestä.


Kun kaikki tarvittavat apuviivat on piirretty on aika siirtyä piirtämään kohteen yleisen muodon ääriviivoja.


Siluetin piirtäminen


Tarvittavat välineet:


  • HB-lyijykynä

  • Mittatikku (esim. neulepuikko)


Piirtämisessä suunta on yksinkertaisesta monimutkaiseen. Isommista muodoista pienempiin muotoihin. Yleisestä yksityiskohtiin. Ajattele kuvanveistoa. Kuvanveistäjä ottaa yksinkertaisen palan materiaalia ja muovailee tai kaivertaa siitä vähitellen valmiin veistoksen kaikkine oleellisine yksityiskohtineen. Aloitamme yleisen muodon hahmottelun kohteen ulkoisista ääriviivoista. Toisin sanottuna piirrämme siluetin.Miten siluetti piirretään?
Perusidea on sama kuin lasten piirustustehtävissä joissa kuva muodostuu yhdistämällä numeroidut pisteet viivoilla. Menetelmä on kuitenkin kaukana lapsellisesta, koska sen avulla on systemaattisesti valmennettu taiteilijoita jo pitkään ja vaikuttavin lopputuloksin. Muun muassa sellaiset kuuluisat taiteilijat kuin Picasso ja Van Gogh tekivät Bargueharjoituksia.


Ensimmäinen askel on tunnistaa ja merkitä mallikuvaan sopivat kiintopisteet. Aloitamme kohteen ulkoisista ääriviivoista jotka muodostavat kohteen siluetin. Jos käytät samaa tai samankaltaista kuvaa kuin esimerkissä niin tämän pitäisi olla helppoa, koska kuvassa kohde on jo valmiiksi pelkistetty. Jos käytät jotain muuta kuvaa niin silloin sinun tulisi pyrkiä pelkistämään sen muoto, eli siluetti yksinkertaisemmaksi. Hyvä tapa pelkistää siluetti on tehdä siitä kulmikas. Toisin sanottuna yritä nähdä siluetin koostuvan ainoastaan suorista viivoista. Kiintopisteet ovat kohdissa joissa suorat viivat kohtaavat.


Kun olet tunnistanut mallikuvasta sopivat kiintopisteet seuraava tehtäväsi on sijoittaa nuo pisteet piirustuspaperiisi täsmälleen samoihin kohtiin kuin mallikuvassa. Tämä tapahtuu mittaamalla mittatikun avulla kiintopisteiden etäisyydet viitekehyksestä ja luotilangoista. On suositeltavaa, että teet aina ensimmäisen merkinnän piirustuspaperiisi silmämääräisen mittauksen perusteella ja sitten tarkistat tuon mittauksen mittatikulla. Eli arvaa ensin ja mittaa sitten. Näin toimimalla silmäsi tarkkuus kehittyy parhaiten ja vähitellen harjoituksen myötä mittatikun käytön tarve myös vähenee.


Mittatikun sijaan voit myös käyttää viivotinta, mutta silloin kaiken edellä mainitun merkitys korostuu. Joten käytitpä mittailussa mitä välinettä tahansa niin noudata järjestystä arvaa ensin ja mittaa sitten. Silloin taitosi kehittyvät optimaalisesti.


Kun olet merkinnyt kiintopisteet paikalleen, yhdistä ne käyttäen suoria viivoja. Käytä siluetin piirtämiseen tarpeeksi aikaa ja piirrä, sekä mittaile kaikessa rauhassa. Kumin käyttö on sallittua ja suotavaa. Piirtämistä on joskus sanottu virheiden korjaamiseksi. Katso välillä piirtämiäsi viivoja kauempaa ja vertaa niitä mallikuvaan. Kiinnitä erityistä huomiota viivojen kallistuskulmiin. Kallistuskulma tarkoittaa sitä kuinka paljon kukin viiva poikkeaa pysty- tai vaakasuorasta. Muista työjärjestys: arvaa ensin ja mittaa sitten. Sitten kun olet tyytyväinen siluettiisi voit siirtyä piirtämään siluetin rajojen sisällä olevia muotoja.Siluetin sisällä olevat muodot
Kun olet saanut pelkistetyn siluetin valmiiksi on aika siirtyä siluetin sisäpuolelle oleviin muotoihin. Prosessi etenee samaan tapaan kuin aiemmin. Kohteen sisäisiä muotoja voit siis käsitellä ikään kuin minisiluetteina. Merkitse ja piirrä kiintopisteet. Yhdistä kiintopisteet suorilla viivoilla. Kiinnitä huomiota siihen, että viivojen kallistuskulmat ovat täsmälleen samat kuin mallikuvassa. Muista edelleenkin arvata ensin ja tarkistaa sitten. Kun piirrät siluetin sisäisiä muotoja muista piirtää myös varjojen muodot. Katso vielä seuraava video, joka valaisee kaikkia edellä mainittuja piirustusvaiheita.


Luonnoksen viimeistely


Viimeistele luonnos sävyttämällä varjoalueet yhdenmukaiseen tummuuteen.


Voit vielä lopuksi artikuloida luonnoksen niin, että hiot sen tarkalleen vastaamaan muodoiltaan mallikuvaa. Alla olevasta kuvasta näet esimerkin artikuloidusta ja viimeistellystä lineaarisesta luonnoksesta.


Nyt lineaarinen luonnos on valmis. Lineaarinen luonnos on kuitenkin vain piirustuksen perusta. Tämän jälkeen piirustusprosessi jatkuu valöörien piirtämisellä valon logiikan ja kohteen kolmiulotteisen muodon mukaan. Kaksiulotteisen mallin ollessa kyseessä valöörit on mahdollista piirtää myös pääasiassa vain havaintoon luottaen, tietämättä valon logiikasta tai kohteen rakenteesta mitään. Havaintoon perustuvaa piirtämistä on kuitenkin hyvä täydentää tiedon avulla, sillä pelkkä silmä voi helposti hämätä meitä, varsinkin valöörien ollessa kyseessä. Valööreihin liittyy nimittäin eräs optinen illuusio, joka täytyy osata ohittaa. Alla näet vielä esimerkkikuvan valöörien piirtämisestä.


Katso myös seuraava video, joka valaisee valöörien piirtämistä.Abstrahointi


Yksi kantava ajatus Bargue-metodin takana on näköhavainnon abstrahointi. Tarkoitus on siis nähdä piirrettävä kohde abstrakteina muotoina. Tällaisia abstrakteja muotoja ovat muun muassa geometriset muodot kuten kolmio ja neliö. Idea on se, että annat näkemällesi uuden epätavanomaisen merkityksen. Kun esimerkiksi katsot jonkun kasvoja sivuprofiilista selittää mielesi näköhavaintosi normaalisti niin, että näet otsan, nenän silmän, huulet, leuan jne. Tämä on tietenkin täysin luonnollinen ja tarpeellinen mielen ominaisuus, mutta silloin kun on kyse piirtämisestä tällainen näköhavaintojen tulkinta voi muodostaa ikään kuin suodattimen joka vaikeuttaa asioiden todellisten muotojen näkemistä tarkasti. Lopputuloksena on se, että päädyt piirtämään ainakin osittain niin, että piirrät kohteen sen mukaan miltä sen mielestäsi pitäisi näyttää, etkä sellaisena kuin se objektiivisesti tarkasteltuna todella on.
Ne jotka ovat luonnostaan lahjakkaita piirtäjiä osaavat paremmin virittäytyä katsomaan asioita muotojen, sävyjen ja värien kautta. Kuka tahansa voi kuitenkin oppia näkemään maailman niin kuin taiteilija. Bargue-metodi on yksi menetelmä jolla tähän päästään. Miten siis voit oppia abstrahoimaan näkemäsi? Jos olet tehnyt oppaan harjoitusta tähän asti niin olet myös harjoitellut näkemäsi abstrahointia. Abstrahoinnissa on siis pohjimmiltaan kyse vain siitä, että kiinnittää huomion piirrettävän kohteen kokoon, muotoon ja mittasuhteisiin. Kun keskittyy tällaiseen näköhavainnon arviointiin niin samalla nähdyn tavanomainen merkityssisältö siirtyy taka-alalle. Et enää ajattele niinkään sitä mikä se on mitä katsot vaan minkä kokoinen ja muotoinen se on. Abstrahointiin ei siis liity mitään mystiikkaa. Se on itse-asiassa hyvinkin analyyttinen mielentila.


Entä luovuus?


Tuntuuko kaikki edellä mainittu sinusta liian vaivalloiselta tavalta piirtää? Sisältyyhän Bargue-metodiin paljon mittailua, apuviivojen piirtämistä ja muuta vastaavaa. Saatat pohtia sitä, että eikö taiteen teon pitäisi olla rentoa ja 'luovaa itseilmaisua'. Bargue-menetelmä sen sijaan on hyvin mekaaninen ja analyyttinen tapa tehdä taidetta. Kaiken lisäksi menetelmässä pyritään mallikuvan täydelliseen kopioimiseen. Missä on kaikki luovuus ja itseilmaisu?


Bargue-metodista täytyy ymmärtää se, että sen ensisijainen tarkoitus on opettaa sinulle piirustustaidon tekninen puoli. Menetelmä harjaannuttaa kätesi tottelemaan silmääsi, sekä kehittää kykyäsi arvioida asioiden muotoja ja kokoja silmämääräisesti. Se on toisin sanottuna polku, muttei itse lopullinen määränpää. Lisäksi se tapa jolla opetan menetelmää tässä oppaassa on suunniteltu niin, että sen avulla myös aloittelija voi onnistua. Oppaassa prosessi eteneekin pitemmän kaavan kautta (ei kuitenkaan pisimmän kaavan). Piirtotaidon kehittyessä piirtäjä oppii vähitellen soveltamaan Bargue-metodista oppimiaan asioita intuitiivisesti ja niin, että erilaisten apuvälineiden, kuten apuviivojen käytön tarve vähenee. Tässä vaiheessa oma luovuus ja itseilmaisu alkaa astua mukaan kuvaan. Todellisuudessa korkea tekninen osaaminen vapauttaa piirtäjän luomaan vapaasti mitä tahansa. Ilman hyvää piirtotekniikkaa onnistuminen on enemmän sattumankauppaa.Miten tästä eteenpäin?


Tämän oppaan myötä olet oppinut kuinka hyvin artikuloitu lineaarinen luonnos syntyy. Nimensä mukaan kyseessä on kuitenkin vain luonnos ja sellaisenaan vielä litteän näköinen. Todennäköisesti olet kiinnostunut tietämään miten tällaisesta artikuloidusta lineaarisesta luonnoksesta syntyy valmis kolmiulotteisuutta ilmentävä teos. Siinä tapauksessa sinun täytyy oppia valööripiirtämisen periaatteet. Oikein ilmennetyt valöörit ovat ehdoton avain syvyysvaikutelmaan ja vaikuttaviin taideteoksiin. Ylhäällä näet esimerkin valööripiirtämisen voimasta. Lopputuloksena on realistinen ja hieno piirustus.


Hyvä paikka opiskella valööripiirtämisen periaatteita on Taidekurssien Piirtämisen perusteet -kurssi. Kurssin hintaan kuuluu henkilökohtainen ohjaus ja palautteen anto. Juuri tällainen vuorovaikutuksen mahdollisuus opettajan kanssa on yksi tärkeimmistä syistä miksi monet liittyvät Taidekurssien kursseille. Piirtämisen perusteet -kurssin sisältöön pääset tutustumaan täällä: https://www.taidekurssit.fi/p/piirtamisen-perusteet


Toinen hyvä vaihtoehto on hankkia Realistinen muotokuvapiirustus -videokurssini, joka opettaa sinut piirtämään hienoja muotokuvia alusta loppuun. Videokurssiin voit tutustua täällä: https://www.tuomastuimala.fi/post/opi-piirtämään-muotokuvia-niin-kuin-mestari Toivon sinulle menestystä taideharrastuksen parissa. Nähdään kursseilla!


Piirustusterveisin,


Tuomas


www.tuomastuimala.fi

www.taidekurssit.fi


Lataa tämä e-kirja itsellesi klikkaamalla alla olevaa kansikuvaa!