top of page
  • Writer's pictureTuomas Tuimala

Opintopolku itsenäiseen (tai ohjattuun) kuvataiteen opiskeluun

Hei! Tämän artikkelin tarkoitus on koota ja järjestää YouTube-kanavani videot sellaiseen järjestykseen, että niistä muodostuu looginen opintopolku. Tämän opintopolun avulla voit kouluttaa itse itsestäsi kuvataiteilijan. Aikaa ammattimaisen osaamisen tason saavuttamiseen menee 1-5 vuotta, riippuen siitä kuinka paljon voit käyttää aikaa viikottaiseen harjoitteluun.


2017-2021

Opintopolku jäljittelee perinteistä ateljeekoulutusta, jossa opiskelu alkaa piirustustaidosta ja etenee maalaustaitoon. Poikkeuksena tähän perinteiseen koulutukseen on se, että maalausosion voit suorittaa myös käyttäen akryylivärejä. Voit halutessasi myös vaihdella öljymaalauksen ja akryylimaalauksen välillä, koska perusperiaatteet molemmissa tekniikoissa on samat. Selkeyden vuoksi laitan opintopolkuun kuitenkin vain ensisijaisesti akryylimaalaukseen liittyvää aineistoa.


Tämä artikkeli ja opinto-ohjelma saattavat vähän elää sen mukaan kun valmistan uutta oppimateriaalia. Kirjoitin artikkelin alunperin vuoden 2022 alussa. Sen jälkeen on ehtinyt tapahtua kaikenlaista. Opinto-ohjelman perusrunko on kuitenkin ajaton.


Jos päätät opiskella täysin itsenäisesti, tarvitset jonkin verran keksiliäisyyttä ja kykyä etsiä luotettavaa tietoa. Muussa tapauksessa saatat jäädä pitkäksi aikaa jumiin johonkin ongelmaan tai kysymykseen. Pieni ulkopuolinen ohjaus helpottaa ja nopeuttaa oppimisprosessia huomattavasti.Lisää tietoa artikkeleista


Kannattaa tutustua myös artikkeleihini, jotka löydät näiltä nettisivuilta. Myös niissä on paljon yksityiskohtaista tietoa kuvataiteen periaatteista ja menetelmistä. Laitan tähän opintopolkuun linkkejä ja viittauksia joihinkin artikkeleihini. Ne löytyvät kunkin tason lopusta.

Ammattilaisen ohjauksessa edistyt varmemmin ja nopeammin


Jos haluat kulkea tämän opintopolun läpi ohjatusti, voit ottaa minuun yhteyttä sähköpostitse. Harjoittelu ammattilaisen henkilökohtaisessa valmennuksessa on luonnollisesti varmempi ja nopeampi tapa oppia kuvataidetta. Koska valmennus on varsin intensiivinen, suostun valmentamaan vain motivoituneita oppilaita. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sinun tulee pystyä sitoutumaan viikottaiseen harjoitteluun. Opintopolulla eteneminen edellyttää annettujen tehtävien suorittamista hyväksytysti.


Ohjattu opintopolku on siis vain niille, jotka ovat valmiita oikeasti panostamaan harjoitteluun. Hyvä tapa testata omaa motivaation ja sitoutuneisuuden tasoa on yrittää piirtää jostain kuvasta tarkka kopio. Jos ajatus millintarkasta piirtämisestä tuntuu täysin vastenmieliseltä, voit unohtaa tämän koulutuksen. Miksi kiduttaisit itseäsi ja vielä maksaisit siitä? Kuvataiteen täytyy olla haasteellisimmillaankin edes vähän nautittavaa.
Tässä on tärkeää muistaa kuitenkin se, että useimmiten jokin uusi asia, jota ei ole tottunut tekemään, tuntuu enemmän tai vähemmän vaikealta. Vasta toistojen kautta siitä tulee luontevampaa. Siksi halu oppia ja mennä eteenpäin on kaikkein ratkaisevin tekijä, ei se miltä asia aluksi tuntuu. Tunnetilat vaihtelee jokaisella. Ammattilaisillakin on päiviä, jolloin he vihaavat kuvataidetta. Minulla ainakin on. Toisinaan sitä taas piirtäisi ja maalaisi lakkaamatta. Tunnetilat vaihtelee, siksi vaikeuden ja vastenmielisyyden tunteiden ei tarvitse olla merkki kelvottomuudesta tulla taitavaksi tekijäksi.


Jos sinulla on jo paljon aiempaa kokemusta ja osaamista, voin räätälöidä sinulle paremmin sinun tarpeisiisi sopivan opintopolun. Jos esimerkiksi hallitset jo hyvin piirtämisen, voimme aloittaa suoraan maalaamisesta. Piirustustaidon hyvä hallinta voisi käytännössä tarkoittaa sitä, että pystyt piirtämään vähintään yhtä hyviä Bargue-kopioita kuin minä videoilla.

Ohjauksen hinta on 150-200€/Taso. Ohjaukseen sisältyy tehtävänannot, palaute harjoitustöistäsi ja tason teemaan liittyviin kysymyksiisi vastaaminen. Ohjaajan ja opettajan välinen kommunikointi tapahtuu sähköpostitse. Tehtävänannot, ohjauksen ja palautteen annan tilanteen mukaan tekstin, kuvien tai videoiden muodossa.


Jos siis kiinnostuit ajatuksesta opiskella piirtämistä ja maalaamista minun henkilökohtaisessa ohjauksessani, ota minuun yhteyttä ja keskustellaan asiasta lisää. Sähköpostiosoitteeni on tuomastuimala@yahoo.comKeyvempi tapa opiskella ammattilaisen ohjauksessa


Laitan opintopolkuun myös joitakin Taidekoulu Tuimalan kursseja sopiviin kohtiin siltä varalta, että että haluat täydentää täysin itsenäistä opiskelua pienillä annoksilla ammattilaisen ohjausta. Osa Taidekoulu Tuimalan kursseista on täysin ilmaisia, joten kannattaa liittyä ainakin niihin.

Valmistautuminen opiskeluun


Työtila ja taidetarvikkeetTärkeää pohjatietoa

Demonstraatio joka todistaa, että piirtäminen on mittaamista


Artikkeleita:


Taidesanastoa

Vapauttava totuus

Hullu idea

Havaintopiirtämisen tärkein salaisuus

LaadunvalvontaPiirustustaidon oppikurssi


Taso 1 - Alkeiden perusteet


Ilmainen kurssi aiheesta - Piirtämisen ehdoton ydintaitoTälle ilmaiselle piirustuskurssille pääset luomalla oman tunnuksen Taidekoulu Tuimalan nettisivuille. Samalla saat itsellesi kaikki ilmaiset kurssimme.


Artikkeleita:


Palautekehä

Lineaarinen luonnos

Kuinka lyijykynällä piirretään

Opi käyttämään kynää

Valööriasteikon piirtäminenTaso 2 - Piirtämisen perusperiaatteet ja menetelmätKurssi aiheesta - Opi piirtämään valoa ja varjoa


Kurssilla on esitetetty tiivistetyssä muodossa 'Opintopolun' tasojen 1-5 ydinperiaatteet ja -menetelmät. Kurssi sopii sekä aloittelijoille että vähän kokeneemmille piirtäjille.


Lue artikkelit Piirustusmetodista, jolla on vaikea epäonnistua.Taso 3 - Bargue-kopioiden piirtäminen


Piirrä vähintään kolme Bargue-kopiota. Ota tavoitteeksesi piirtää täydellinen kopio.

Lue artikkelit aiheesta "Klassisen piirustusmetodin supertutoriaali".

Lue myös Bargue-metodia koskevat artikkelini. Tässä linkki yhteen niistä: https://www.tuomastuimala.fi/post/näin-opit-piirtämään-bargue-metodillaTaso 4 - Kipsipiirustus valokuvasta


Artikkeleita:


Fotorealismin salaisuudet osa 1.

Fotorealismin salaisuudet osa 2.Taso 5 - Mestaritutkielman piirtäminen
Taso 6 - Muotokuvan piirtäminen


Lue artikkelit, joissa käsittelen muotokuvien piirtämistä.


Maalaustaidon oppikurssi


Taso 7 - Maalaustarvikkeet (Akryylimaalaus)


Lue artikkeli "Akryylimaalarin olennaisimmat tarvikkeet".

Sivuillani on myös monia muita tarvikkeista kertovia artikkeleita.Taso 9 - Totuttelua siveltimen käyttöön


Demonstraatio, joka osoittaa, että maalaaminen tapahtuu ensisijaisesti aivoilla ja silmälläTaso 10 - Monokromaattinen (yksivärinen) maalaus


Maalaaminen litteästä mallista eli mallikuvasta


Artikkeleita:


Miten akryyliväreillä maalataan osa 1.

Miten akryyliväreillä maalataan osa 2.Taso 11 - Maalaaminen suorasta havainnosta (demonstroitu öljyväreilleä)Taso 12 - Käytännöllistä värioppia


Kurssi aiheesta - Ihanat värit -verkkokurssi
Taso 13 - Klassinen akateeminen maalausmetodi

Taso 14 - Sovellettu akateeminen metodi

Aiheeseen liittyvä kurssi - Kukkamaalaus akryyliväreillä
HUOM! Vaikka laitoin kurssin tähän kohtaa opintopolkua on kurssi suunniteltu niin, että se soveltuu myös aloittelijoille. Maalaamaan oppii vain maalaamalla ja siksi on periaatteessa sama mistä aloittaa, kunhan vain aloittaa. Sitten kun ensimmäinen askel on otettu voi alkaa tarkemmin miettiä sitä, että miten maalaustaidon harjoittelussa kannattaa edetä.


Taso 15 - Suorasta havainnosta maalaaminen


Taso 16 - Omia piirustus- ja maalausprojekteja 2+2Taso 17 - Valmistujaisjuhlat ja todistus opintojen suorittamisesta


Jos käyt koko prosessin läpi itsenäisesti tai ohjauksessani ansaitset juhlat. Leivo tai osta kakku, kutsu ystäviä koolle ja juhli onnistumistasi. Jos opiskelit ohjauksessani, saat minulta kirjallisen todistuksen opintopolun ja sen tehtävien suorittamisesta. Onneksi olkoon!


Terveisin,


Tuomasbottom of page