• Tuomas Tuimala

Opiskele kuvataidetta oman kotisi rauhassa

Tässä artikkelissa kerron sinulle erilaisista mahdollisuuksista opiskella kuvataidetta oman kotisi rauhassa. Tulen kertomaan sinulle niin suomalaisesta kuin ulkomaisestakin tarjonnasta tällä saralla. Listaan artikkelissa sekä ilmaisia, että maksullisia verkkokursseja, tietolähteitä ja netissä toimivia taidekouluja.

Taidekurssien verkkokursseihin kannattaa tutustua.


Ilmaisia kursseja ja tietolähteitä


Kuvataiteeseen liittyvää tietoa on nykyään valtavasti saatavilla internetissä. Monet tietolähteet ovat täysin maksuttomia, mutta silti korkealaatuisia. Varsinkin englanninkielellä materiaalia on tarjolla runsaasti. Listaan tähän nyt joitakin hyviä ilmaisia verkkokursseja ja sivustoja. Kerron myös mitkä ovat suosikki YouTube-kanavani.


Nettisivut:


www.tuomastuimala.fi

www.thedrawingsource.com

www.sightsize.com

www.memorydrawing.com

www.dorian-iten.com

www.learning-to-see.co.uk

www.anthonywaichulis.com

www.evolveartist.com/blog

http://classicalatelierathome.com/

Ilmaiset verkkokurssit:


Piirustustaidon tärkeimmät avaimet (Taidekurssit)

Steps to seeing (Darren Rousarin Bargue-kurssi)

Draw Mix Paint (Mark Carderin Alla Prima öljymaalauskurssi)YouTubesta löytyy hyviä tutoriaaleja kun vain jaksaa etsiä.


YouTube-kanavat


Tuomas Tuimala

Fine Art Academy

Da Vinci Initiative

Draw Mix Paint

Yupari Artist

Drawing Database

Cuong Nguyen

Paul Foxton

Florent FargesMaksullisia verkkokursseja ja taidekouluja


Kuten näet ilmaista aineistoa on tarjolla yltäkylläisesti, ehkä jopa liikaa. Tällaisen tietomäärän edessä iskee helposti valinnanvaikeus. Kuvataiteellisten taitojen oppimisessa on nimittäin tärkeää, että harjoittelu ja opiskelu olisi johdonmukaista ja keskittynyttä. Säntäily sinne tänne, menetelmästä toiseen todennäköisesti hidastaa oppimista. Variaatiota toki tarvitaan, jotta mielenkiinto pysyy yllä, mutta harjoittelulle on tärkeää valita jonkinlainen pohjamenetelmä, joka muodostaa vahvan selkärangan muulle tekemiselle. Yksi hyvä vaihtoehto on osallistua johonkin maksulliseen koulutukseen, koska rahallinen uhraus auttaa sitoutumaan opiskeluun. Alla näet listan maksullisista tietolähteistä, joita voin oman kokemukseni perusteella suositella.


Taidekurssit

Taidekoulu Tuimala

Evolve Artist

Vitruvian Studio

Skillshare

New Masters Academy

Darren Rousar

Artist Network

Gumroad

Domestika

Schoolism

Drawing Academy


Osa yllä olevista tietolähteistä ovat itsenäisesti opiskeltavia kursseja, toiset pitävät sisällään opettajan ohjauksen ja yksi on jopa ammattilliseen koulutukseen verrattava koulutus. Seuraavaksi kerron sinulle joidenkin kurssien hinnoista ja siitä kenelle kukin kurssi tai koulutus parhaiten soveltuu.Hinnoissa on paljon vaihtelua


Hinnat verkkokursseissa ja -koulutuksissa vaihtelevat noin kymmenen euron kuukausimaksusta aina noin tuhannen euron kuukausimaksuun. Monet kurssit toimivat kertamaksu periaatteella. Joissakin kursseissa opettajien henkilökohtaisesta ohjauksesta ja palautteesta täytyy maksaa erikseen, mikä saattaa nostaa kurssin hintaa sadoilla euroilla.


Harjoitustöitäni Evolve Artist koulutuksesta.


Tavoitteena taidemaalarin ammatti


Opiskelen itse tällä hetkellä Kevin Murphyn taideakatemian Evolve Artist -koulutusohjelmassa, joka on perusteellinen valmennus niille, jotka tavoittelevat ammattimaista taitotasoa ja ovat sitoutuneita määrätietoiseen harjoitteluun.


Korkeasta laadustaan huolimatta Kevin Murphyn Evolve Artist -koulutus on varsin edullinen. Kuukausitasolla sen hinta on noin 180 euroa. Kyseinen koulutus edellyttää kuitenkin vähintään vuoden sitoutumista, joten kokonaishinta nousee yli 2000 euroon. Tämä sisältää kyseisen opetusohjelman neljä ensimmäistä osaa. Osia on vielä kahdeksan lisää ja uusia on tulossa. Joten koko koulutukselle hintaa kertyy lopulta aika paljon. Toisaalta jos tätä vertaa esimerkiksi Jonathan Hardestyn Classical Art Onlinen maksuihin, on Evolve Artist huomattavasti edullisempi. Classical Art Onlinen kuukausimaksu on vähän vajaa 350 euroa.


Evolve Artist -koulutus tekee kenestä tahansa taidoiltaan ammattimaalarin, mutta edellyttää vahvaa sitoutumista harjoitteluun ja opiskeluun. Koulutuksessa eteneminen edellyttää annettujen harjoitustehtävien suorittamista hyväksytysti. Itsensä puskeminen kaikkien tehtävien, varsinkin tylsältä tuntuvien läpi, kysyy itsekuria ja tahdonlujuutta. Mitä ajattelet esimerkisi kymmenen päivän tieteellisen tarkasta mittaustekniikan harjoittelusta niin, että tavoite on vähintään 0,1 tarkkuus jokaisessa mittauksessa. Koulutus ei tosiaankaan sovi 'heikkohermosille'. Sama pätee Jonathan Hardestyn Classical Art Onlineen.


Evolve Artist -koulutusohjelma pitää sisällään tieteellisen tarkkoja mittausharjoituksia.

Tavoitteellista, muttei niin vakavaa kuvataiteen harrastamista


Kuulostaako edellä mainitut koulutukset vähän liian vaativilta tai kalliilta? Haluaisitko kuitenkin aidosti kehittää osaamistasi, mutta vähän rennommassa hengessä? Siinä tapauksessa Vitruvian studion tarjonta voisi kiinnostaa sinua.


Vitruvian studion kurssit ovat hinnaltaan keskitasoa, mutta laadultaan huipputasoa. Eli niissä hinta-laatusuhde on todella hyvä. Suosittelen tutustumaan Vitruvian studioon. Siellä olevat vaihtoehdot ovat yksittäisiä kursseja, jotka eivät sitouta sinua pitkäaikaiseen opiskeluun tai opintomaksuun. Kurssien hinnat vaihtelevat sadasta kahteensataan dollariin. Henkilökohtaista palautetta näillä kursseilla saa lisämaksua vastaan, lukuunottamatta öljymaalauskurssia, jossa olet omillasi. Henkilökohtaisen palautteen tarjoaminen ainoastaan maksua vastaan on täysin ymmärrettävää, sillä oppilaiden töiden arviointi vie aikaa ja energiaa.


Jos löydät kohtuuhintaisen kurssin jonka hintaan sisältyy opettajan henkilökohtainen ohjaus, olet löytänyt todellisen kultakaivon. Siksi esimerkiksi Taidekurssien kurssit on hyvä valinta. Ohjaamme oppilaitamme kädestä pitäen, ilman lisämaksuja. Kaiken lisäksi kurssimme ostettuasi, on sinulla siihen elinikäinen käyttöoikeus.


Vitruvian studion kursseilla tarvitset myös oikeat tarvikkeet, jotta voit seurata kurssien opetusta. Oikeiden tarvikkeiden hankinta tuo äkkiä mukanaan 100-200 euron lisäkulun. Tarvikkeissa ei kannata sooloilla, vaan noudattaa uskollisesti kurssin opettajan ohjeita. Muuten homma menee helposti sekavaksi, etkä saa kurssista täyttä hyötyä. Jonkin verran toki joustoa tässä asiassa on, mutta yleensä kursseilla käytetään juuri tiettyjä tarvikkeita todella hyvästä syystä. Nimittäin ammattilaisen työkaluilla syntyy ammattimaista jälkeä, kun taas huonojen työkalujen kanssa on ammattilainenkin vaikeuksissa.


Hyvä verkkokurssi voi auttaa sinua pääsemään taiteilijana seuraavalle tasolle.

Halpoja mutta todella hyviä vaihtoehtoja


Halvimpia vaihtoehtoja ovat Skillshare, Schoolism ja New Masters Academy, jotka perustuvat kuukausimaksuun ja pitävät sisällään erilaisia kursseja. Jos kykenet itsenäiseen opiskeluun ilman opettajan ohjausta, nämä ovat todella hyviä vaihtoehtoja. Varsinkin Schoolismissa ja New Masters Academyssa on todella kovien opettajien kursseja. Schoolismissa ja New Masters Academyssa on myös mahdollista saada henkilökohtaista ohjausta, mutta se maksaa satoja euroja kuukaudessa.


Skillsharesta löytyy muutama todellinen helmi, joiden takia kannattaa maksaa kymppi kuukaudessa. Siellä on myös paljon harrastelijoiden ja amatöörien valmistamia kursseja, joten hyvien kurssien etsiminen vaatii vähän vaivannäköä. Annan vihjeen Mark Hill ja Brent Eviston.


Suurin haaste, joka liittyy tällaisiin Skillsharen kaltaisiin monia kymmeniä tai satoja kursseja sisältäviin sivustoihin on se, että voi olla vaikeaa käydä aloittamaansa kurssia loppuun kun vastaan tulee aina jotain uutta ja mielenkiintoista. Tämä voi johtaa aiemmin mainitsemaani asiasta ja menetelmästä toiseen hyppimiseen, mikä on epäedullista taitojen kehittämisen kannalta.


Nämä kaikki kurssit edellyttävät riittävää kielitaitoa, koska niissä opetus on englanninkielellä.

Tällä hetkellä suomenkielinen tarjonta kuvataiteen verkkokurssien saralla on vähäistä. Käytännössä ainoastaan Taidekurssit ja Taidekoulu Tuimala tarjoavat suomenkielisiä taiteen verkkokursseja.


Hyvää taideopetusta kyllä muuten löytyy Suomesta, mutta jostain syystä opetusta järjestetään vain perinteisesti lähiopetuksena vaikka taiteen verkkokurssit ovat ulkomailla jo täysin arkipäiväinen asia. Tosin koronan myötä opetusta on järjestetty myös etänä, mutta kyseessä ei ole varsinaiset verkkokurssit. Toivottavasti tilanne muuttuu Suomessa, emmekä jää ainoaksi netissä toimivaksi suomalaiseksi taidekouluksi. Listaan tähän muutaman hyvän taidekoulun siltä varalta, että olet kiinnostunut lähiopetuksesta:


HERA

Repin-Instituutti

Ateljee Espoo (Tarjoaa nykyään myös sommittelun verkko-opetusta)


Tässä oli joitakin parhaimpia kuvataiteeseen liittyviä tietolähteitä. Kannattaa tutustua näihin ja valita omiin tarpeisiin parhaiten soveltuvat vaihtoehdot.Hämmentääkö vaihtoehtojen paljous sinua?


Haluan lopuksi sanoa muutaman sanan tähän informaatiotulvaan liittyvistä ilmeisistä haasteista. Ensimmäisenä haasteena on resurssit. Se, että käyt kaikki mainitsemani vaihtoehdot yksitellen läpi, etsiessäsi juuri sinulle sopivaa kurssia vie aikaa. Se myös maksaa, lukuunottamatta ilmaisia vaihtoehtoja. Jos esitän nopean arvion siitä, kuinka paljon se on minulle maksanut, puhutaan tuhansista euroista. Toisaalta tämä on normaalia monessa ammatissa. Kouluttautuminen vaatii aikaa, energiaa ja rahaa. Nyt jälkeenpäin tajuan, että vähempikin olisi riittänyt. Jokaista hyvää kurssia yhdistää se, että niissä kuvataiteellinen taito on jaettu sen perusrakennuspalikoihin, eli niihin ydintaitoihin ja -periaatteisiin, josta tuo taito koostuu. Kaikki opettavat siis pohjimmiltaan samoja asioita, menetelmät ja työkalut vain vaihtelevat.


Vaikka kaikki hyvät opettajat opettavatkin samoja ajattomia periaatteita, niin menetelmät, tyylit ja lähestymistavat voivat olla hyvin erilaisia, jopa keskenään ristiriitaisia. Tämä muodostaa oman haasteensa. Miten saattaa erilaisten lähestymistapojen väliset ristiriidat sopusointuun keskenään? Se voi olla vaikeaa ilman, että on ensin hankkinut selkeän käsityksen kuvataiteen tärkeimmistä periaatteista. Siksi parhain tapa opiskella kuvataidetta on tietoisesti rajata kurssien ja tietolähteiden määrää. Kun opettelet ensin hallitsemaan kuvataiteen ajattomat periaatteet vain yhdestä näkökulmasta, saat nopeasti lujan pohjan, joka vapauttaa sinut harjoittelemaan ja luomaan ilman rajoituksia. Oma kokemukseni siitä kun siirryin piirtämisestä öljymaalaukseen valaisee tätä hyvin.


Kun olin saavuttanut kuvataiteen ydinperiaatteiden hallinnassa riittävän taitotason piirtämisen kautta, pystyin siirtymään suhteellisen helposti öljymaalaukseen. Pienellä totuttelulla siveltimen ja öljyvärien käyttöön pystyin maalaaman tasolla, josta asiaan perehtymätön voisi päätellä, että kyseessä on paljon kokeneempi maalari. Katso alla olevia maalauksia. Uskoisitko jos sanoisin, että niiden taustalla on vain noin parin viikon verran öljymaalauksen harjoittelua? Kuvataiteen ydinperiaatteissa on voimaa!


Kuvataiteen ydinperiaateita soveltamalla aloittelijakin voi maalata heti paremmin.


Piirustusterveisin,


Tuomas